Reisadvies Guatemala

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 26-06-2017

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Guatemala' (PDF, 291 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Het  natuurreservaat Semuc Champey  is bezet geweest  door lokale groeperingen. Begin juli 2016 hebben de nationale politie en het leger het reservaat ontruimd. PROATUR,  een hulp- en dienstverlenende organisatie voor toeristen,  raadt reizen naar het reservaat af wegens sociale onrust.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala. Dit heeft te maken met geweld en criminaliteit door de georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Dit komt voor in het hele land. Wees alert op de risico’s in Guatemala.

Onrust bij demonstraties en wegblokkades

In Guatemala kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Soms blokkeren belangengroepen de wegen. Blijf kalm als dit gebeurt. Wacht tot een belangengroep de blokkade opheft of terug naar uw hotel of een andere veilige omgeving. De acties van belangengroepen richten zich meestal niet tegen toeristen. Maar soms richt de woede zich ook tegen buitenlanders. Vermijd daarom demonstraties en blokkades.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt contact opnemen met de lokale autoriteiten. Of bezoek voor algemene (toeristen)informatie de officiële website PROATUR. U kunt in Guatemala deze organisatie bereiken via telefoonnummer 1500. Belt u vanuit het buitenland bel dan het telefoonnummer +502 2421-2810. U kunt ook het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Veiligheidsrisico’s voor alleen reizende vrouwen

Voor vrouwen is het niet verstandig om alleen, of met een andere vrouw, buiten de stad te reizen. En ook niet om in eenzame gebieden rond te trekken. Ook onder begeleiding van een lokale gids is dit niet verstandig. Dit in verband met seksueel geweld tegen vrouwen. Als reizen toch noodzakelijk is, wees dan extra voorzichtig. Sluit u aan bij andere reizigers als dat mogelijk is.

Verkeersveiligheid

In heel Guatemala is een deel van de wegen slecht begaanbaar. Vooral in de westelijke regio zijn er veel beschadigde wegen. Blijf daarom zoveel mogelijk op de hoofdwegen. Reis niet vóór zonsopgang en ook niet na zonsondergang. Wees ook overdag op uw hoede. Overdag vinden namelijk ook overvallen plaats. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 120 (ambulance), 123 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Guatemala

Er is geen Nederlandse ambassade in Guatemala. Neem bij vragen contact op met de ambassade in San José, Costa Rica.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Santa Catarina Pinula.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Het natuurreservaat Semuc Champey is bezet geweest door lokale groeperingen. Op 5 juli 2016 hebben de nationale politie en het leger het reservaat ontruimd. PROATUR, een hulp- en dienstverlenende organisatie voor toeristen, raadt reizen naar het reservaat af wegens sociale onrust.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala. Vooral voor reizen naar:

 • de hoofdstad Guatemala-Stad;
 • de regio Alta Verapaz;
 • de regio Petén (waaronder Tikal);
 • de omgeving rond het meer van Atitlan;
 • Rio Dulce en Livingston (regio Izabal);
 • bijna alle toeristenplaatsen.

Veiligheidsrisico’s in en rond Guatemala-Stad

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala-Stad. Vooral op plekken waar veel mensen komen, zoals het vliegveld, busstations en winkelcentra. Vooral voetgangers lopen een verhoogd risico, slachtoffer te worden van gewapende overvallen en zakkenrollerij. In Guatemala-Stad staan zone 10 (het uitgaans- en zakendistrict) en zone 14 (een luxe woonwijk) als redelijk veilig bekend. Maar ook in deze zones zijn er regelmatig gewapende overvallen.

Er zijn ook geregeld overvallen op de weg van Guatemala-Stad naar de Atlantische kust. Vooral op de eerste 100 kilometer vanuit Guatemala. Ook zijn er overvallen op de hoofdwegen tussen Escuintla-Guatemala en Escuintla-Antigua. En op de wegen van en naar Guatemala-stad en de grens met El Salvador.

Veiligheidsrisico’s in Alta Verapaz

Wees voorzichtig als u in deze regio reist. Reis in Alta Verapaz niet alleen. In deze regio is er veel drugsgeweld. Het Parque Las Victorias te Cobán bevindt zich ook in deze regio.

Veiligheidsrisico’s in Petén

Reis in Petén alleen maar met een door de toeristenorganisatie INGUAT erkend vervoersbedrijf. Wees voorzichtig in dit gebied, omdat er aanhoudend drugsgeweld is en er gewapende overvallen voorkomen.

Wilt u reizen naar het archeologisch gebied van Tikal? Reis dan bij voorkeur onder politiebegeleiding naar dit gebied. Ga dit na voor de start van uw reis bij uw reisorganisatie. Reist u met privé-vervoer? Sluit u dan aan bij de begeleide colonne van busjes van reisbureaus. Reis in geen geval met busjes die zonder vergunning werken, omdat die meestal behoren tot criminele bendes.

Veiligheidsrisico’s rond het meer van Atitlán

De omgeving rond het meer van Atitlán staat bekend als gevaarlijk, in verband met gewapende overvallen. Dit is met uitzondering van de weg tussen Sololá en Panajachel. Reist u naar Panajachel? Reis dan via de langere route langs Sololá in plaats van de kortere route langs Godínez.

Wilt u andere plaatsen aan het meer bezoeken? Reis dan met de boot (lancha) vanuit Panajachel en niet over de weg. Wandel niet in het natuurgebied rond de vulkaan San Pedro of op de wegen rondom het meer. In dit gebied is een verhoogd risico op overvallen.

Veiligheidsrisico’s in Rio Dulce / Livingston

Vaar tussen zonsondergang en zonsopgang niet over de rivier de Rio Dulce. Ga in dit gebied ’s nachts niet de straat op. Dit in verband met het risico op overvallen en ontvoeringen.

Veiligheidsrisico’s in toeristenplaatsen

Naast de genoemde gebieden zijn er ook regelmatig (gewapende) berovingen in bijna alle toeristenplaatsen. Deze berovingen zijn gericht op toeristen die van en naar deze plekken reizen. Vaak zijn georganiseerde bendes (zogenoemde ‘Mara’s’) verantwoordelijk voor de berovingen. Soms gebruikt men fysiek geweld bij een beroving. Het gaat om toeristenplaatsen als:

 • Antigua;
 • Quetzaltenango;
 • Huehuetenango;
 • Cerro de la Cruz.

Naar boven

Criminaliteit

In Guatemala zijn moord, verkrachting en gewapende overvallen een groot probleem. De politie is niet genoeg in staat om deze criminaliteit aan te pakken. In het hele land vinden dan ook regelmatig gewapende overvallen plaats. Ook in zones die als veilig bekend staan (zone 10 en zone 14). In de maanden november en december stijgt het aantal overvallen. Dit gebeurt ieder jaar. Dit in verband met de kerstperiode, waarin medewerkers in loondienst een extra maand salaris ontvangen en er veel contant geld in omloop is.

Geweld tijdens reizen

Het risico op (gewelddadige) overvallen op auto’s en in het openbaar vervoer is hoog.

Reist u met het openbaar vervoer? Houd dan geen taxi’s aan op straat. U kunt beter een taxi regelen via uw hotel of op het (internationale) vliegveld. U kunt ook reizen via rechtstreekse, luxe busverbindingen.

Kopiëren van creditcard en pinpas

Het kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor. Criminelen kunnen zo in een korte tijd al het geld van een rekening halen.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • vermijd afgelegen plekken (zoals stille straten, afgelegen stranden en sommige ruïnes);
 • reis niet te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer, maar met eigen auto of een gehuurde auto;
 • reis niet na zonsondergang;
 • wees ook overdag op uw hoede. Overdag vinden ook overvallen plaats;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen en (zware) aardbevingen en aardverschuivingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie, bijvoorbeeld via de website van CONRED.

Vulkaan beklimmen

Wilt u een vulkaan beklimmen? Ga dan na of vulkaan die u wilt beklimmen actief is. Dat geldt vooral voor de vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaguito en Tacana. Het wordt afgeraden vulkanen alleen te beklimmen in verband met gevaar voor overvallen. Beter is het om in georganiseerd verband onder leiding van een gids de klim te ondernemen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Guatemala in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Bescherm uzelf en uw bezittingen:

 • wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon;
 • houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden;
 • neem niet in 1 keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte