Reisadvies Dominicaanse Republiek

Laatst gewijzigd op: 24-11-2017 | Nog steeds geldig op: 21-01-2018

Ga goed voorbereid op reis. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Kaart bij reisadvies Dominicaanse Republiek
Download 'Kaart bij reisadvies Dominicaanse Republiek' (PDF, 239 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisisituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Dominicaanse Republiek. Dit heeft te maken met criminaliteit, corruptie en geweld.

Slechte verkeersveiligheid buiten Santo Domingo

Buiten de hoofdstad Santo Domingo kan het na zonsondergang gevaarlijk op de weg zijn. Dat komt onder meer door de slechte wegen, maar ook door de chaotische rijstijl van de (lokale) weggebruikers. Die rijden vaak met alcohol op of zonder verlichting. Ook is er op veel plekken geen weg- of straatverlichting.

U kunt beter niet reizen met lokaal transport, zoals scooters en guagua’s (lokale minibussen). Het is beter om te reizen met de officiële taxi’s.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Dominicaanse Republiek op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911, 1 809 200 35 00 (toeristenpolitie).

Nederlandse ambassade in Santo Domingo

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Santo Domingo op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

In de Dominicaanse Republiek zijn er soms incidenten met criminaliteit, corruptie en geweld. Het aantal berovingen op toeristen buiten de vakantieparken stijgt.

Van het vliegveld naar uw bestemming

In Santo Domingo ligt het vliegveld Las Américas. Wees extra voorzichtig als u na zonsondergang vanaf dit vliegveld naar uw bestemming reist. Dit komt door het risico op een overval of beroving. Wees ook voorzichtig op de wegen tussen de grote steden.

Wees daarnaast extra voorzichtig als u afgezonderde toeristische attracties bezoekt.

Wees op uw hoede voor drugssmokkel

Er is veel handel in drugs in de Dominicaanse Republiek. Criminelen benaderen regelmatig toeristen om drugs te smokkelen. Wees hiervoor op uw hoede en werk hier nooit aan mee. Drugssmokkel is strafbaar. Hier staan zware gevangenisstraffen op.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De medische voorzieningen buiten de hoofdstad zijn redelijk tot slecht.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In de Dominicaanse Republiek kunnen aardbevingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In september 2017 werd de Dominicaanse Republiek door de zware orkaan Irma getroffen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Dominicaanse Republiek in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Vermijd de drugshandel en seksindustrie. Er staan zware gevangenisstraffen op deelname hierin.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte