Reisadvies Cuba

Laatst gewijzigd op: 20-12-2017 | Nog steeds geldig op: 22-02-2018

Ga goed voorbereid op reis. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Kaart bij reisadvies Cuba
Download 'Kaart bij reisadvies Cuba' (PDF, 1.013 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Havana, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De situatie in Cuba herstelt zich na orkaan Irma. In delen van het land zijn nog de sporen van de orkaan te zien. Voor Cuba gelden veiligheidsrisico’s. Elektriciteit-, telefonie- en internetverbindingen blijven beperkt in grote delen van het land. Hierdoor is ook de voedsel- en watervoorziening beperkt. Neem contact op met uw reisorganisatie over de situatie in de plaats waar u naar toe reist.

Voor reizen naar Cuba van en via de Verenigde Staten gelden strenge voorwaarden. Zie ook rubriek ‘reisdocumenten en visa‘.

Neem voldoende contant geld mee. Op Cuba levert pinnen vaak problemen op. Zie ook rubriek ‘Tips van de ambassade'.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

De situatie in Cuba herstelt zich na orkaan Irma. Elektriciteit-, telefonie- en internetverbindingen blijven onzeker in grote delen van het land. Dit zorgt ook voor beperkte voedsel- en watervoorzieningen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Neem contact op met uw reisorganisatie over de situatie in de plaats waar u naar toe reist.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Havana

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Havana op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Tasjesroof is een snel groeiend probleem. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert op plekken waar veel toeristen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater.
 • Pas op in donkere stegen.
 • Houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.

Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:

 • Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen.
 • Neem nooit lifters mee.
 • Ga niet te voet de straat op na zonsondergang, pak een taxi.
 • Reis niet met de trein.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.
 

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Cuba kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In september 2017 werd de noordelijke kuststreek en eilanden in delen van de provincies Camagüey, Ciego de Avila en Sancti Spiritus zwaar door de orkaan Irma getroffen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Cuba in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reizen naar Cuba vanuit of via de VS kan problemen opleveren voor burgers uit Nederland en de EU. Het maakt niet uit of u een tussenlanding maakt (transit) of (tijdelijk) in de VS verblijft. U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de door de VS opgestelde voorwaarden voor reizen naar Cuba. Informeer u vooraf bij de US Department of the Treasury.

Naar boven

Tips van de ambassade

 • Op Cuba levert pinnen vaak problemen op. Met creditcards (mastercard of visa, maar niet American Express) kunt u in principe in de grote staatshotels geld opnemen. Maar vaak is dit niet mogelijk omdat het online banksysteem regelmatig uitvalt. Daarom is het raadzaam voldoende contant geld mee te nemen voor uw gehele verblijf op Cuba. U kunt bij aankomst op het vliegveld uw geld wisselen naar Cubaanse Convertibele pesos (CUC)
 • Medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar. Neem daarom uw eigen geneesmiddelen mee. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze meestal wel krijgen. Neemt u veel medicijnen mee? Geef deze dan aan bij de douane als u Cuba binnenkomt.
 • Overnacht u in Bed&Breakfasts (B&B’s), ga dan na of dit legale B&B’s zijn.
 • Ga niet in op verhalen die inspelen op het gevoel en bedoeld zijn om buitenlanders geld afhandig te maken. Ook proberen steeds meer Cubanen contacten te leggen met buitenlanders, om zo naar het buitenland te kunnen vertrekken. Houd daar rekening mee.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte