Reisadvies Costa Rica

Laatst gewijzigd op: 22-12-2017 | Nog steeds geldig op: 16-07-2018

Ga goed voorbereid op reis. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Download 'Kaart bij reisadvies Costa Rica' (PDF, 255 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Costa Rica. Er worden berovingen en overvallen gepleegd.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (112 met mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in San José

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in San José op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

In Costa Rica worden berovingen en overvallen gepleegd. Bij overvallen wordt soms grof geweld gebruikt. Overvallen en berovingen vinden overal in het land plaats. Dus in de toeristengebieden aan de kust en in het binnenland en bij het internationale vliegveld. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers.
  • Wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de officiële taxi’s aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik bij hotels en op de internationale luchthaven de oranje taxi’s (Taxis Unidos).
  • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
  • Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang.
  • Reis zoveel mogelijk overdag.
  • Bewaar uw paspoort in een kluis in uw hotel en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel).
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Costa Rica kunnen van juni tot en met november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er is ook zware regenval in deze periode. Dat veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines, die regelmatig wegen blokkeren. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

De tropische storm Nate heeft in oktober 2017 voor veel schade en overlast gezorgd. Nog niet alle schade is herstelt, maar er zijn geen delen van het land onbereikbaar meer.

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Daarnaast zijn er diverse actieve vulkanen in het land, en daarmee een risico op vulkaanuitbarstingen. De actieve vulkanen liggen in Nationale Parken. Bij verhoogde activiteit van een vulkaan wordt de toegang tot het Nationale Park beperkt of gesloten. Mijd dan de omgeving van de vulkaan en volg de berichten in het nieuws.

Bent u in het land en is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reist u met minderjarigen die de Costa Ricaanse nationaliteit hebben?  De uitreis van deze minderjarigen is aan strenge voorwaarden verbonden. Dat geldt ook als ze met een Nederlands paspoort reizen. Kinderen die in Costa Rica geboren worden krijgen automatisch de nationaliteit van het land. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag.

Naar boven

Tips van de ambassade

Toeristen krijgen bij binnenkomst een visumstempel in hun paspoort. Hoe lang u mag blijven, bepalen de migratieautoriteiten. Dit kan minder zijn dan de maximale periode van 90 dagen. Voorkom problemen en controleer altijd zorgvuldig hoe lang u mag blijven. Krijgt u een visum korter dan 90 dagen? Dan kunt u, voor afloop van het visum, bij migratie om verlenging vragen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Costa Ricaans - Panamese grens bij Sixaola (CR) en Guabito (PA)

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Ontbreken de juiste stempels dan kan dat leiden tot boetes of u komt het land niet in.

  • Costa Rica naar Panama: bij het verlaten van Costa Rica moet u belasting betalen, dit kan bij de migratiedienst zelf. Aan het eind van de brug in Panama is aan uw linkerhand een kantoor waar u de belasting voor de Panamese regio betaalt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt is niet uw inreisstempel. Uw inreisstempel krijgt u bij de immigratiedienst, beneden op ongeveer 100 meter afstand van de brug.
  • Panama naar Costa Rica: u krijgt uw uitreisstempel bij de Panamese migratiedienst. Deze bevindt zich op ongeveer 100 meter van de brug. De migratiedienst in Costa Rica bevindt zich aan het eind van de brug aan uw linkerhand.

Grens Costa Rica – Nicaragua bij Peñas Blancas (CR)

Voorkom problemen, let op dat u een uitreis- of inreisstempel krijgt. In het drukke en chaotische verkeer wordt dat vergeten.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte