Reisadvies Congo, Democratische Republiek

Laatst gewijzigd op: 16-08-2017 | Nog steeds geldig op: 21-02-2018

De politieke spanningen in de Democratische Republiek Congo (DRC) lopen op. Er zijn manifestaties van tegenstanders van de regering. Deze zijn vaak gewelddadig. Vermijd manifestaties. De criminaliteit, waaronder ontvoeringen, neemt toe. Vooral in de hoofdstad Kinshasa. Wees alert. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Kaart bij reisadvies Democratische Republiek Congo
Download 'Kaart bij reisadvies Democratische Republiek Congo' (PDF, 828 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kinshasa, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Verwachte onlusten in de hoofdstad Kinshasa en andere grote steden

De politieke onderhandelingen tussen oppositie en de presidentiële meerderheid hebben niet geleid tot een oplossing en zijn gestaakt. De interim-regering onder leiding van Premier Bruno Tshibala heeft geen steun onder de oppositie. Hij beloofde verkiezingen te organiseren maar het is nog steeds niet bekend wanneer ze worden gehouden. Hierdoor lopen de spanningen tussen beide partijen hoog op. De onvrede onder de bevolking is groot. Niet alleen over de politieke situatie maar ook over het conflict in de Kasai provincies en de economische crisis. De nationale munt, de Congolese Franc, verliest snel zijn waarde.

Er zijn geregeld manifestaties van tegenstanders. Politie en leger grijpen in met geweld. Vermijd manifestaties.

Reist u naar Matadi of andere steden in Congo-Centraal? Wees dan alert. De laatste maanden zijn veel mensen gearresteerd die tegen de regering zijn. Aanhangers van een oppositieleider uit Congo-Centraal raakten in gevecht met de politie. Hierbij vielen doden. In deze provincie is een verzetsbeweging (Bunda dia Kongo) actief.

In Kinshasa neemt de criminaliteit toe, ook op klaarlichte dag. Wees alert. Ontvoeringen met beroving komen veel voor. In mei 2017 zijn in DRC meer dan 5000 gevangenen ontsnapt. De politie en het leger zetten in de avond en nacht wegversperringen op voor controle van personen en voertuigen. Deze wegversperringen komen vooral in Gombe voor, de wijk waar veel buitenlanders wonen. Politie-agenten en soldaten vallen passanten lastig en vragen geld.

Reist u in de komende periode naar of in de Democratische Republiek Congo? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Reis zo min mogelijk op onrustige dagen. Vermijd demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Komt u in een demonstratie terecht? Verlaat deze dan zo snel mogelijk. Tijdens protesten dit afgelopen jaar vielen in Kinshasa en andere grote steden tientallen doden en gewonden.

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer u in de Democratische Republiek Congo (DRC) bent, zorg er dan voor dat u een aantal dagen in uw eerste levensbehoeften kunt voorzien. En zorg ervoor dat u  uw persoonlijke documenten altijd bij zich heeft.Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • geldig legitimatiebewijs/visum voor de DRC (maak kopieën);
 • water en voedsel voor 3 tot 5 dagen;
 • medicijnen;
 • batterijen en zaklamp;
 • radio om het nieuws te kunnen volgen;
 • telefoon met volle accu en voldoende beltegoed.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via het reisadvies en de media. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media (Radio Okapi of Radio France Internationale).

Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp 'Goma kantoor'. De steden Goma en Bukavu zijn nog stabiel. Net als een aantal andere steden en gebieden. Maar dit kan altijd veranderen.

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms helemaal gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de Democratische Republiek Congo zijn beperkt open. Ook kunnen ze gesloten zijn zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.

Vermijd demonstraties en grote (sport)evenementen

Vermijd demonstraties en grote (sport)evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.

Fotografeer geen militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Wees terughoudend met het maken van foto’s. Het wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf toestemming. Het is verboden militaire objecten te fotograferen. Dit geldt ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen.

Verkeersveiligheid

De wegen in de Democratische Republiek Congo zijn vaak slecht. De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Reis daarom zoveel mogelijk overdag. Reist u tussen steden? Dan is het beter om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech, of als u vast komt te zitten.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel dan de politie in de stad Kinshasa: 099 832 32 59, 099 853 34 98 of 082 154 36 57. Een oproep wordt niet altijd beantwoord.

Nederlandse ambassade in Kinshasa

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade op de website

De ambassade heeft een kantoor in Goma. Dit kantoor houdt zich bezig met vredesopbouw en ontwikkelingssamenwerking. U kunt er niet terecht voor paspoorten en consulaire hulp. Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp 'Goma kantoor'.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de volgende provincies:

 • Kasai;
 • Kasai-Central;
 • Kasai-Oriental;
 • Ituri;
 • Tanganyika;
 • Noord-Kivu (met uitzondering van de stad Goma);
 • Zuid-Kivu (met uitzondering van de stad Bukavu).

Kasai, Kasai-Central en Kasai-Oriental

In de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental is het onrustig, ook in de steden Kananga en Tshikapa. Gewapende groepen vallen geregeld steden en dorpen aan. Ook vinden er gevechten plaats tussen deze groepen en het leger/politie. Het gebied is nu ‘militaire zone’. Het leger treedt gewelddadig op tegen de lokale bevolking. Er zijn duizenden doden gevallen en tientallen massagraven gevonden. Het geweld breidt zich uit naar naburige provincies Sankuru en Lomami. Het geweld zorgt voor een vluchtelingenstroom naar Angola.

Ituri, Tanganyika, Noord-Kivu en Zuid-Kivu

In het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn regelmatig gevechten tussen het leger van de DRC, de vredesmacht van de Verenigde Naties en gewapende groepen. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar.

Er zijn in deze provincies regelmatig spanningen met buurlanden. De gespannen situatie in Burundi kan gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in de provincie Zuid-Kivu. Vooral in het gebied rondom de stad Uvira is dat het geval. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de DRC. Dit kan leiden tot spanningen in het grensgebied met Zuid-Soedan, vooral in de provincie Ituri.

In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa en de Luba-milities.

Nyiragongo-vulkaan en Nationaal Park Virunga

In de provincie Noord-Kivu komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken. Het is daarom niet veilig om naar de Nyiragongo-vulkaan te reizen. Ook een bezoek aan het Nationaal Park Virunga is niet veilig.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van de Democratische Republiek Congo (DRC), inclusief de steden Bukavu en Goma en de provincies Sankuru en Lomami.  

Eind 2016 zouden er verkiezingen plaatsvinden in de DRC. Deze verkiezingen zijn uitgesteld. Dit heeft geleid tot veel onrust. Tijdens protesten in september en december 2016 vielen in Kinshasa en andere grote steden veel gewonden.

De regering en de oppositie bereikten op 31 december 2016 een akkoord. Dit akkoord wordt echter niet uitgevoerd. Daarom loopt de spanning wederom op. Op 7 augustus 2017 waren op veel plekken in Kinshasa demonstraties. Politie trad hard op en er vielen minstens 12 doden. Vermijd demonstraties. Er kunnen nieuwe gewelddadige onlusten ontstaan. Vooral in de grote steden, zoals Kinshasa en Lubumbashi. In Kinshasa, Lubumbashi en andere grote steden zijn ook veiligheidsrisico’s die te maken hebben met criminaliteit.

Kinshasa

Overdag kunt u nog wel de straat op in de wijk Gombe in Kinshasa. Wees wel alert en neem geen waardevolle spullen mee.  

Bukavu en Goma

De veiligheidssituatie in de steden Bukavu en Goma is beter dan in de overige gebieden in het oosten. In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in Oost-Congo maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Reis daarom alleen naar Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Goma? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp 'Goma kantoor'.

Wees overal voorzichtig en alert. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Naar boven

Criminaliteit

Veel gewelddadige criminaliteit, vooral in de steden en in het oosten

In de Democratische Republiek Congo komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral in de conflictgebieden en in de grote steden. In de hoofdstad Kinshasa is een sterke toename van de criminaliteit. Ook op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en/of beroofd. In het hele land werden sinds mei 2017 ongeveer 10 gevangenissen aangevallen door onbekenden. Meer dan 5000 gevangenen zijn daarbij ontsnapt. De politie en het leger treedt hard op wanneer ze mensen verdacht vinden. Vooral jongeren lopen risico om opgepakt te worden, ook als ze onschuldig zijn.

Ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten betrokken bij criminaliteit

Niet alleen criminelen zijn bij de criminaliteit betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Ze werken soms samen met criminelen. Veiligheidsdiensten kunnen daarnaast mensen afpersen, vooral bij wegblokkades. Weggebruikers wordt dan om geld, benzine of voedsel gevraagd.

Krijgt u te maken met een noodgeval? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Kinshasa en met de politie. Wees u ervan bewust dat de politie niet altijd goed werkt en vaak geld vraagt voor de diensten die zij verlenen.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Wanneer u overdag de straat op gaat,  neem dan geen waardevolle spullen mee en alleen een kopie van uw paspoort en visum.
 • Reis bij voorkeur met de auto en houd de deuren op slot en de ramen gesloten.
 • Rijd bij voorkeur niet na zonsondergang.
 • Vermijd de drukke wijken buiten Gombe.
 • Ga niet alleen in een taxi zitten.
 • Stap niet bij vreemden in de auto. Vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie.
 • Laat achterblijvers weten waar u naartoe gaat en via welke route.
 • Blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geld ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Wees terughoudend met het maken van andere foto’s. Dit wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf om toestemming.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover? Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Democratische Republiek Congo in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

In de Democratisch Republiek Congo worden regelmatig reisdocumenten gestolen. Maak daarom kopieën en neem deze mee. Dat voorkomt veel problemen. Wees altijd alert op straat. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten of evenementen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte