Centraal-Afrikaanse Republiek

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 20-07-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek' (PDF, 266 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum (Sudan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De situatie in het hele land is zeer gespannen en niet stabiel. Er komen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag voor. President Bozizé heeft het land verlaten. Er vinden regelmatig protesten plaats waarbij het aftreden van Interim President Catherine Samba Panza wordt geëist. Momenteel vinden er presidentiele verkiezingen plaats.

Sinds 26 september 2015 is het geweld in de hoofdstad Bangui toegenomen. Daarbij zijn veel doden en gewonden gevallen door explosies en zwaar geschut. Gebouwen van internationale NGO’s zijn geplunderd. Uit de gevangenis zijn gevangenen ontsnapt. Op dit moment stabiliseert de situatie weer een beetje. Er blijft sprake van spanning, criminaliteit en plotseling opkomend geweld. Er is een avondklok van kracht: inwoners mogen tussen 20.00-5.00 uur de straat niet op. De tijden van de avondklok kunnen veranderen. Wilt u de precieze tijden weten van de avondklok? Volg dan de lokale media.

Blijf op de hoogte

Download de 247 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Het verkeer in de Centraal-Afrikaanse Republiek is niet veilig. Er vallen relatief veel verkeersslachtoffers. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 en 118 (telefoonnummers worden niet altijd beantwoord), 72 72 51 70 (ambulance).

Geen Nederlandse ambassade in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Er is geen Nederlandse ambassade in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan. De ambassade kan maar beperkte consulaire hulp verlenen.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. In het noordoosten en zuiden van het land zijn gewapende rebellengroepen actief. Deze groepen plegen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag. In de rest van het land is de situatie gespannen en niet stabiel.

Naar boven

Criminaliteit

In de hoofdstad Bangui van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn criminele bendes actief, vooral in de buitenwijken. Op de wegen buiten Bangui vinden gewapende berovingen plaats. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld worden beroofd van hun auto. Op diverse wegen zijn legale en illegale wegversperringen (roadblocks). Werk mee bij roadblocks. Rijd pas door als u hiervoor toestemming heeft. Probeer wegversperringen te vermijden door hiernaar te informeren voordat u op pad gaat.  

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van  Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Centraal-Afrikaanse Republiek in Brussel, België. Vraag na welke reisdocumenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte