Reisadvies Brazilië

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 21-02-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Brazilië
Download 'Kaart bij reisadvies Brazilië' (PDF, 1,3 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Brasilia, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Veiligheidsrisico’s voor reizen naar Brazilië

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Brazilië. Er is een verhoogd risico om slachtoffer te worden van criminaliteit. In de grote steden zoals Rio de Janeiro en São Paulo, maar ook in de steden in het noordoosten en in de hoofdstad Brasília.

In het toeristenseizoen vinden op de stranden berovingen plaats. Ook komen op weg naar het internationale vliegveld van Rio de Janeiro - Galeão airport gewelddadige overvallen voor. De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen. Houd rekening met extra reistijd door extra veilgheidscontroles en wegblokkades.

Mijd demonstraties in steden

Het gaat economisch slecht in Brazilië. In een aantal steden kunnen demonstraties en stakingen voorkomen. Vooral in Rio de Janeiro en São Paulo. Soms kunnen deze demonstraties gewelddadig worden. Vermijd daarom alle demonstraties. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het nieuws volgen in de lokale media. Daar staat ook vaak waar er wordt gedemonstreerd.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 190 (politie), 192 (ambulance), 193 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Brasilia

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Brasilia op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Let op: er zijn veiligheidsrisico’s die verband houden met criminaliteit.

Wees in Brazilië alert op berovingen. Vooral in de grote steden na zonsondergang. Bij berovingen wordt vaak geweld gebruikt.

Criminaliteit verspreidt zich naar steden in noordoosten

De politie bestrijdt in steden als Rio de Janeiro en São Paulo de criminaliteit hard. De criminaliteit verspreidt zich ook naar andere steden in het land. In de grote steden in het noordoosten en de hoofdstad Brasilia heeft u een verhoogd risico om slachtoffer te worden van criminaliteit. Het gaat om straatroof, autodiefstal en korte ontvoeringen van automobilisten. Bestuurders worden dan gedwongen naar een pinautomaat te rijden en geld te pinnen.

Criminaliteit blijft hoog in São Paulo en Rio de Janeiro

Het risico op straatroof en inbraak met geweld blijft hoog in São Paulo en Rio de Janeiro. Dit gebeurt vaak met gebruik van pistolen.

Zware criminaliteit in Brazilië vooral te maken met drugs

De zware criminaliteit in Brazilië heeft vaak te maken met drugshandel. De zware criminaliteit richt zich niet direct op toeristen. Maar het zet Braziliaanse jongeren wel aan tot het gebruiken van drugs en drugshandel. En dat leidt weer tot straatroof en kinderprostitutie. In de achterbuurten (favela’s) van Rio de Janeiro en São Paulo zijn regelmatig schietpartijen. Daarbij vallen vaak doden. Bendes vechten dan onderling ruzies uit. Of ze willen wraak nemen op de politie, waardoor er ook schietpartijen ontstaan tussen bendes en de politie. Er wordt vooral geschoten in de favela’s, maar soms ook op andere plaatsen.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga zo min mogelijk alleen over straat, probeer met andere mensen op te trekken.
 • Ga niet naar de arme buurten van de steden (favela's).
 • Wees alert op straat, in het openbaar vervoer en in een taxi.
 • Wees alert voor diefstal en berovingen op de stranden van bijvoorbeeld Copacabana of Ipanema, maar ook op de stranden in andere delen van het land.
 • Wees extra alert na zonsondergang. Veelal vinden dan gewapende overvallen plaats.
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden of handtassen.
 • Let op bij het gebruik van mobiele telefoons op straat, strand en in het openbaar vervoer.
 • Draag geld en creditcards op uw lichaam. Zorg dat uw geldriem of portemonnee niet zichtbaar is.
 • Neem uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft niet mee op straat en bewaar deze documenten op een veilige plek. Maak eventueel kopieën of foto’s die u op uw telefoon bewaart.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop.
 • Vermijd stadsbussen in grote steden. Bussen die tussen de steden rijden zijn over het algemeen goed.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Brazilië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Brazilië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte