Reisadvies Bolivia

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 26-05-2017

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Bolivia' (PDF, 398 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Lima (Peru), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte:download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bolivia. Bijna dagelijks zijn er demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Ook blokkeren demonstranten soms wegen. Probeer niet door of langs deze wegblokkades te rijden. Wilt u over de weg reizen? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Er gebeuren relatief veel verkeersongelukken in Bolivia. Automobilisten rijden te hard en onveilig. Wees hier alert op als u over de weg reist.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 165 (ambulance), 119 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Bolivia

Er is geen Nederlandse ambassade in Bolivia. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Lima, Peru.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat generaal in La Paz of bij het honorair consulaat in Santa Cruz.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Risico op korte ontvoeringen met beroving

In de hoofdstad La Paz en andere steden zoals Santa Cruz vinden ontvoeringen plaats. Hierbij gebruiken de ontvoerders soms veel geweld. Dat gebeurt vooral als de slachtoffers worden beroofd, bijvoorbeeld van hun bankpas. Het slachtoffer moet dan onder dwang de pincode opgeven, zodat de criminelen de bankrekening kunnen leeghalen. Deze ‘express-kidnappings’ duren meestal kort. Ontvoerders vangen slachtoffers vaak op bij het vliegveld en wijzen ze dan op een taxi of minibus. De bestuurders van deze voertuigenzijn dan bij het complot betrokken.

Wilt u met een taxi reizen, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • bestel een radio-taxi. Neem geen taxi op straat, vooral niet na zonsondergang. U kunt uw chauffeur vragen zijn rit bij de centrale aan te melden (modular). De centrale moet de rit dan bevestigen en de ritprijs melden;
  • doe na het instappen de deuren dicht;
  • laat uw taxi niet stoppen als daar geen logische reden voor is;
  • laat uw chauffeur geen andere passagiers oppikken of laat geen andere passagiers instappen;
  • neem nooit een taxi die ú benadert;
  • bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld onder de stoel aan uw voeten. Doe ramen dicht en deuren op slot;
  • gebruik tussen Copacabana en La Paz de gewone lijnbussen en geen taxi’s.

Wees alert op nepagenten

Soms benaderen nepagenten toeristen en vragen hen dan zich te legitimeren. Of de nepagenten voeren een zogenaamde ‘drugscontrole’ uit. Vaak proberen zij het slachtoffer in een auto te laten stappen, zodat zij de toerist kunnen beroven.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Bolivia. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Drugs

Verkoop en bezit van cocabladeren en afgeleide producten (geen verdovende middelen) zijn legaal in Bolivia. Buiten Bolivia is dit niet het geval. Neem geen cocabladeren en afgeleide producten mee als u Bolivia verlaat.

Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Bolivia veel zwaarder is dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een gevangenis in Bolivia zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten. Let op: bij opname in een ziekenhuis moet u zelf de rekening betalen.

Wilt u medicijnen invoeren in Bolivia? Deze mogen geen enkel spoor bevatten van middelen die als drugs worden gezien. Controleer de Spaanstalige lijst van de DGSC (Dirección General de Sustancias Controladas).

Meer informatie vindt u op: “Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis?” Via deze site is ook een voorbeeld van een Engelstalige medische verklaring te downloaden. Uw huisarts vult deze voor u in. Na legalisatie kunt u het tijdens uw reis gebruiken. 

Veel toeristische plaatsen in Bolivia liggen in dunbevolkte en afgelegen gebieden. Daardoor is medische hulp meestal niet snel beschikbaar. In het nationale park Eduardo Abaro of op de zoutvlakte Salar de Uyuni kunnen auto’s of toerbussen vastlopen in de sneeuw of het zout. Hulp is dan meestal pas na dagen ter plekke.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Bolivia is van december tot en met april. In deze periode is er zware regenval en kunnen er overstromingen voorkomen. Reizen naar de lager gelegen provincies kan dan moeilijker worden. In het regenseizoen is er ook een groter risico op aardverschuivingen. Deze kunnen het verkeer hinderen.

Wilt u in het regenseizoen reizen? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Bolivia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte