Reisadvies Angola

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 21-02-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kaart bij reisadvies Angola.
Download 'Kaart bij reisadvies Angola' (PDF, 296 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Luanda, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Houd bij reizen naar Angola rekening met het volgende:

 • U hebt een visum nodig. Als u in Nederland verblijft, neem dan tijdig contact op met het consulaat van Angola in Rotterdam of hun visumkantoor in Leiden.
 • Denk vooraf aan uw vaccinaties. Zonder gele koorts vaccinatie komt u het land niet in.
 • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
 • Wees waakzaam en neem geen onnodige risico’s. Houd het noodnummer van de Nederlandse ambassade altijd bij de hand voor eventuele noodsituaties +244923408589.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 113 (politie), 116 (ambulance) 115 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Luanda

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Luanda op de website. De Nederlandse ambassade is te bereiken op Traversa Ho Chi Minh, Torre B, 8e verdieping, Alvalade, Luanda of per telefoon op: +244 222 325636.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Cabinda

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de enclave Cabinda. Wees in de stad Cabinda, maar ook in de rest van Angola, op uw hoede. In de enclave Cabinda kan sprake zijn van meer politiek-militaire spanning dan de andere provincies in Angola.

Reist u naar Cabinda? Reis dan per vliegtuig vanuit de hoofdstad Luanda. Vlak voor de kust van deze provincie vindt de grootste offshore oliewinning plaats. Dit is de grootste bron van inkomsten van het land. Als die bedreigd wordt kan dit spanningen met zich meebrengen.

Landmijnen

In de binnenlanden liggen landmijnen. Let extra op in deze gebieden. Offroad rijden wordt daarom afgeraden. Blijf altijd op de begaanbare wegen die vrij van mijnen  zijn en in bewoonde gebieden.  

Er zijn geen specifieke risico’s voor de grensgebieden . Blijf wel op de doorgaande wegen. Ontmijningsactiviteiten zijn nog steeds gaande in het hele land.

Luanda

De hoofdstad Luanda heeft geen veilige buurten. Krotten en villa’s staan naast elkaar. Wees alert en draag geen opvallende sieraden, telefoons en fotocamera’s op straat.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit in Angola neemt toe. Gewapende overvallen en berovingen komen steeds vaker voor evenals gewelddadige autodiefstallen. Veel mensen bezitten een wapen. Controle daarop vindt nauwelijks plaats. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kent u de situatie ter plekke niet goed? Laat dan een contactpersoon uw bezoek aan Angola regelen. Zorg dat uw contactpersoon u ophaalt van het vliegveld.
 • Ga na zonsondergang niet alleen de straat op.
 • Houd bij het autorijden altijd alle portieren op slot en de ramen gesloten. Let goed op wat er om u heen gebeurt.
 • Ga niet in het donker de weg op, vooral niet in gebieden die u niet kent.
 • Pas op voor dronken chauffeurs, vooral in het weekend aan het eind van de middag, ’s avonds en op en rond feestdagen.
 • Wees alert als u in het openbaar mobiel aan het telefoneren bent.
 • Wees alert bij het wisselen van geld bij een wisselkantoor of het pinnen van geld uit een ATM (pinautomaat). Het risico van overvallen of berovingen in de buurt van wisselkantoren en ATM’s is groot.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Houd in Angola rekening met het volgende:

 • Maak geen foto’s van mensen in uniform, militaire objecten, openbare gebouwen, bruggen, luchthavens, enzovoort. Dit is verboden.
 • U moet altijd kunnen laten zien wie u bent. Houd daarom altijd uw paspoort met geldig visum bij u.
Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Malaria en gele koorts komen overal in Angola voor. Neem voorzorgsmaatregelen: laat u informeren over medicatie, gebruik deet en slaap onder een klamboe.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor Angola ook een visum nodig. U kunt een visum voor Angola aanvragen bij het visumkantoor in Leiden.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen op de Portugeestalige website van het consulaat van Angola in Rotterdam en het visumkantoor in Leiden. Het bezoekadres is:

Visumkantoor van consulaat Angola
Visa Angola Service
(Gebouw van Heerema)
Vondellaan 47
2332 AA Leiden
Tel:+31 71 -5799690

Controleer tijdig welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

 • Angola is een duur land en is niet ingesteld op toeristen. Plan uw verblijf vooraf goed met een lokaal contactpersoon. Op die manier vermijdt u ongewenste verrassingen.
 • Neem genoeg Amerikaanse dollars mee. U kunt niet met dollars betalen in Angola maar u kunt ze op het vliegveld of in het hotel omwisselen voor Kwanza’s.
 • Visa is de enige geaccepteerde credit card in Angola. Houd er rekening mee dat als gevolg van de huidige valuta schaarste er een beperking is op het gebruik van credit cards.
 • Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Informeer bij uw hotel of contactpersoon naar goede restaurants.
 • Regel van tevoren uw transport en maak geen gebruik van de lokale blauw-witte taxibusjes.
 • Bij aankomst op het vliegveld in Luanda moet u uw gele boekje tonen in verband met bewijs van inenting tegen gele koorts. Neem deze mee in uw handbagage.
 • Dataroaming en het ontvangen van sms via een Nederlands abonnement werkt niet altijd.
 • Mocht u betrokken raken bij een overval, verzet u dan niet.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte