Reisadvies Zuid-Sudan
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 28-03-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Zuid-Sudan. Het is te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar het land? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Zuid-Sudan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Zuid-Sudan. Bent u toch in Zuid-Sudan? Blijf dan zoveel mogelijk binnen, zeker na zonsondergang.
De veiligheidssituatie in Zuid-Sudan is onvoorspelbaar en onzeker. In september 2018 is het vredesakkoord uit 2015 door de meeste strijdende partijen opnieuw ondertekend. Deze partijen houden zich tot nu toe aan het akkoord tot het staakt-het-vuren. Het aantal gevechten in het land is afgenomen. Een aantal partijen en milities die het vredesakkoord niet hebben ondertekend, blijven nog wel strijden. De economische situatie in Zuid-Sudan is zeer slecht.
Sinds het tekenen van het hernieuwde vredesakkoord in 2018 is grootschalig geweld, vooral rond Juba afgenomen. Het geweld in het land houdt aan en laait met regelmaat in de deelstaten op, ook tussen verschillende etnische groeperingen. Wapens zijn overal aanwezig. De situatie in en rondom de vluchtelingenkampen is gespannen.
Grensgebied met Sudan
Sudan en Zuid-Sudan (overheid en rebellen) claimen beiden bepaalde grensgebieden, wat soms leidt tot conflicten in deze gebieden.
Geweld in de deelstaten
In delen van de deelstaten Jonglei State, Unity, Warrap en Lakes wordt regelmatig vee geroofd. Hierbij wordt (veel) geweld gebruikt.
In de Equatoria-deelstaten zijn veel meldingen van gewelddadige roofovervallen door gewapende bendes en lokale milities. Ook komen er gewapende gevechten voor tussen de verschillende etnische groeperingen.
In juni 2021 brak geweld uit in de deelstaat Western Equatoria, vooral rondom de stad Tambura. De situatie in dit gebied blijft gespannen.
Het valt niet te voorspellen waar geweld zal uitbreken en met welke intensiteit.
Criminaliteit
In de hoofdstad Juba komt gewelddadige criminaliteit voor. In veel delen van de stad is het onveilig, zeker in de avond en nacht. Diefstal en berovingen die vaak gewelddadig zijn komen voor, ook overdag.
Ook komt het voor dat auto’s onder bedreiging van wapens en geweld gestolen worden. Dit kan thuis, bij het hotel of in de stad gebeuren, als u ergens parkeert of moet stoppen.
Rijke Zuid-Sudanezen en buitenlanders zijn een aantrekkelijk doelwit voor (gewapende) berovingen. Deze gebeuren regelmatig bij supermarkten en hotels.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag komen de meeste overvallen voor. Vermijd sloppenwijken.
- Geef uw route en bestemming bij noodzakelijke verplaatsingen door aan collega’s en bekenden.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet veroorzaakt vaak (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Kleinschalige conflicten
Omdat er veel wapens in het land in omloop zijn, worden onderlinge ruzies regelmatig met geweld opgelost. Wees u bewust van uw omgeving. Vertrek wanneer er in de buurt spanningen ontstaan.
Intimidatie en afpersing
Door de slechte economische situatie, de lage salarissen en de regelmatige achterstand van de uitbetaling, komt afpersing regelmatig voor. Wees alert op de vliegvelden, bij controles van de verkeerspolitie en bij checkpoints van het leger.
Gewelddadige overvallen op doorgangswegen
Op de wegen in het hele land kunnen overvallen plaatsvinden. Ook op de doorgangswegen naar de Ugandese en Keniaanse grens in de deelstaten Eastern en Central Equatoria.
Geweld door gedeserteerde soldaten, rebellen en criminelen
Gewelddadige criminaliteit neemt toe in Juba en ook in de hoofdsteden van de deelstaten. Gedeserteerde soldaten en rebellen proberen soms via geweld aan geld te komen. Dit gebeurt vooral door overvallen op doorgaande wegen.
Mijnen en explosieven in het hele land
In het hele land liggen explosieven en landmijnen. Vooral in de grensgebieden. Volg de aanwijzingen op de waarschuwingsborden.
Vervolging
Autoriteiten in Zuid-Sudan kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de Zuid-Sudanese nationaliteit heeft of heeft gehad.
Natuurgeweld
De hevige regenval in het afgelopen regenseizoen (april tot oktober/november) in Zuid-Sudan en in gebieden in Ethiopië en Uganda die in het stroomgebied van de Nijl liggen, heeft geleid tot grote en zware overstromingen. Hierdoor zijn sommige gebieden in het land niet bereikbaar en zijn veel mensen op de vlucht geslagen.
Demonstraties
In Zuid-Sudan kunnen demonstraties voorkomen waarbij geweld kan ontstaan.
Blijf uit de buurt van demonstraties, protesten en grote mensenmassa’s. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze dan direct. Wees alert en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Zuid-Sudan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Reizen naar Zuid-Sudan
- Volledig gevaccineerde reizigers moeten een bewijs van volledige vaccinatie meenemen. De laatste vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn ontvangen en door de WHO zijn goedgekeurd.
- Niet- of niet-volledig gevaccineerden moeten bij aankomst in Zuid-Sudan een negatieve PCR-test laten zien (niet ouder dan 72 uur bij aankomst). De negatieve PCR-test moet door een erkend laboratorium zijn afgegeven in het land van herkomst.
- Zuid-Sudan erkent niet het digitale coronabewijs - DCC. U kunt hiermee dus niet het land inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
- U kunt wel met het gele vaccinatieboekje naar Zuid-Sudan reizen.
Vertrek uit Zuid-Sudan
Verlaat u het land? Het kan zijn dat het land waar u heen reist om een negatieve PCR-test vraagt. U kunt dit voor vertrek nagaan bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt of de reisorganisatie.
Algemene coronamaatregelen
Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op het Twitter-account van het ministerie van Gezondheid van Zuid-Sudan (informatie in het Engels.).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Zuid-Sudan
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zuid-Sudan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
In Zuid-Sudan is de medische zorg zeer slecht. Er is een groot gebrek aan geschoolde artsen en verpleegkundigen, medicijnen en medische apparatuur. De basis medische zorg is onvoldoende. Er is een groot gebrek aan eenvoudige medicijnen. De hygiënische omstandigheden zijn slecht.
Als u ernstig ziek of gewond bent, kan medische repatriëring nodig zijn. Zorg dat uw reis- of ziekteverzekering alle medische en repatriëringskosten voldoende dekt. Medische repatriëring is niet altijd mogelijk.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen vaccinaties
- reismaatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Ebolavirus
In Zuid-Soedan zijn geen officiële gevallen van het ebolavirus gemeld. Deze ziekte komt wel voor in Uganda dat grenst aan Zuid-Sudan. Wees voorzichtig en alert. Omdat ebola zich via lichaamsvocht verspreidt, is het aan te raden regelmatig uw handen te ontsmetten en te niezen in uw elleboog. Houd afstand waar mogelijk.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Verkeersveiligheid
De infrastructuur in Zuid-Sudan is eenvoudig en in zeer slechte staat. Wegen zijn meestal niet verhard. Wegen en bruggen kunnen onbegaanbaar zijn in de regentijd (van april tot en met oktober). De landingsbanen van vliegvelden in het binnenland zijn ook niet verhard. De landingsbanen kunnen in de regentijd soms enkele dagen niet worden gebruikt.
- Maak geen gebruik van motortaxi’s (Boda-Boda’s).
- Reis alleen bij daglicht.
- Rijd defensief. Bij een ongeluk wordt u altijd als schuldige gezien.
- Zuid-Sudanezen zijn over het algemeen vriendelijk, maar bij incidenten kan de vriendelijkheid van sommigen gemakkelijk omslaan in gewelddadigheid. Blijf altijd rustig en beleefd en neem contact op met de politie.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Zuid-Sudan.
Goede communicatiemiddelen
Bent u in Zuid-Sudan? Zorg voor goede communicatiemiddelen, zoals een satelliettelefoon. Zorg ook voor een goed evacuatieplan met verschillende mogelijkheden om het land te verlaten. Houd er rekening mee dat het binnenlandse vliegverkeer niet meer vliegt als de veiligheidssituatie verslechtert. Daardoor kan het moeilijk of onmogelijk worden om via het vliegveld in de hoofdstad Juba het land te verlaten.
Registreer u bij aankomst binnen 72 uur bij de immigratiedienst
Reist u naar Zuid-Sudan? Meldt u zich dan bij aankomst in Juba bij de immigratiedienst om u daar te registreren. Dit moet binnen 72 uur na aankomst in het land.
Maak altijd kopieën van uw identiteitsbewijs en andere reisdocumenten. Als deze documenten gestolen of kwijt zijn kunnen deze kopieën u van pas komen.
Onvoorspelbaar gedrag militairen en politie
Militairen en politieagenten hebben vaak weinig scholing gehad en kunnen meestal niet lezen en schrijven. Dat maakt hun optreden soms onvoorspelbaar. Houd hier rekening mee.
Foto’s maken
In Juba mag u alleen fotograferen als u daarvoor een vergunning heeft. Die kunt u aanvragen bij het ministerie van Informatie. Het is verboden op de luchthaven, bij militaire installaties en bij het John Garang Memorial in Juba te fotograferen. Fotografeer ook geen militairen.
LHBTIQ+
Het uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+’s) is strafbaar in Zuid-Sudan. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Zuid-Sudan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten.
- Algemene alarmnummer: 777
Het is niet gegarandeerd dat deze hulpdiensten ook antwoorden of hulp (kunnen) bieden.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Zuid-Sudan
Als de veiligheid in de hoofdstad Juba het toestaat kan de Nederlandse ambassade in Juba bij noodgevallen consulaire bijstand aan Nederlanders in Juba verlenen. Buiten Juba kan in Zuid-Sudan geen consulaire bijstand worden verleend.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.