Reisadvies Zuid-Afrika
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 22-05-2022
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Afrika is geel. U kunt reizen naar Zuid-Afrika. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er gelden inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland.
- Naar Zuid-Afrika? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Zuid-Afrika? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Zuid-Afrika? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zuid-Afrika favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. Denk er ook aan u weer af te melden als u het land verlaat.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Zuid-Afrika reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit voor Zuid-Afrika na bij de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
- De regels voor immigratie naar Zuid-Afrika zijn strenger gemaakt. Ook de regels voor het verlengen van visa zijn strenger geworden. Lees hierover meer informatie op de website van de overheid van Zuid-Afrika (informatie in het Engels). Hier kunt u ook lezen of u een visum nodig heeft of niet. Voor vragen neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
- Reist u met kinderen onder de 18 jaar? Dan moeten beide ouders daar toestemming voor geven.
- Check ook deze link welke documenten u nodig heeft en neem formulieren uitgeprint mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of een creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Zuid-Afrika. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Zuid-Afrika.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
-
Bezoekt u gebieden zoals het Kruger Park? Dan is het verstandig om malariatabletten te gebruiken. Overleg hierover vooraf met uw huisarts.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Zuid-Afrika. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op er zijn risico’s
De kleurcode voor Zuid-Afrika is geel.
Er zijn in Zuid-Afrika veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Criminaliteit
In Zuid-Afrika zijn nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In heel het land moet u rekening houden met (gewelddadige) criminaliteit. Wees alert en maak van uzelf geen gemakkelijk doelwit. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Laat u informeren over de lokale veiligheidssituatie. Deze kan per wijk erg verschillen.
- Weet waar u bent en waar u naar toe gaat. Maak geen verloren indruk.
- Neem geen waardevolle spullen mee naar buiten zoals sieraden, mobiele telefoons, camera’s, dure kleding, cash geld et cetera. Als u dat toch doet, houd deze dan uit het zicht. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
- In de informele nederzettingen die in Zuid-Afrika townships worden genoemd komt veel criminaliteit voor. Een bezoek is daarom niet aan te raden. Wilt u toch een township (sloppenwijk) bezoeken? Doe dat dan onder begeleiding van een goed ingevoerde gids.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Ga na of de accommodatie waar u verblijft goed beveiligd is.
- Pin bij voorkeur in een bank of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Door verzet ontstaat vaak (meer) geweld.
Bewaar het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Pretoria of het Nederlands consulaat-generaal in Kaapstad ergens op papier, mochten uw waardevolle bezittingen gestolen worden.
Wilt u de townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoeken? Doe dit met een gids of een andere begeleider en wees altijd alert op uw directe omgeving.
Terrorisme
Op dit moment is er geen terroristische dreiging bekend. Zorg wel dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg ook altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Internationale luchthavens van Johannesburg
Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo
Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat pinnen en laat u niet afleiden.
Natuurgeweld
In de regenmaanden (januari tot maart) kunnen door zware regenval lokaal overstromingen ontstaan.
In de Kaapprovincies kan er een tijdelijke droogte zijn. Het kan gebeuren dat de lokale overheid een beperking oplegt voor het gebruik van water.
In het droge seizoen komen in Zuid-Afrika regelmatig veldbranden voor. Bereid u voor als u van plan bent in deze periode een (lange) wandeling te maken.
Demonstraties
Er kunnen samenscholingen en demonstraties in het land voorkomen. Deze kunnen plotseling gewelddadig worden. Vermijd samenscholingen en demonstraties.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Zuid-Afrika en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Zuid-Afrika inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.
Inreisvoorwaarden
- Nederlandse paspoorthouders kunnen tot 90 dagen zonder visum naar Zuid-Afrika reizen met doel toerisme of zaken.
- Volledig gevaccineerde reizigers (ouder dan 5 jaar) moeten bij aankomst een bewijs van hun volledige vaccinatie laten zien. U hoeft dan geen negatief PCR-testresultaat te laten zien.
- Niet-gevaccineerde, niet-volledig gevaccineerde reizigers of reizigers hersteld van COVID-19 (ouder dan 5 jaar), moeten een negatief PCR-COVID-19 testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur op moment van vertrek, laten zien.
- Alle reizigers moeten bij aankomst in Zuid-Afrika de gezondheidsvragenlijst voor inreizen (informatie in het Engels) ingevuld hebben. Bij vertrek uit Zuid-Afrika moet u de gezondheidsvragenlijst voor uitreizen (informatie in het Engels) ingevuld hebben.
- Reizigers moeten de COVID Alert SA app (informatie in het Engels) op hun mobiele telefoon geinstalleerd hebben.
Meer informatie over de inreismaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van Zuid-Afrika (informatie in het Engels). Let op: Heeft u hier een vraag over? Neem dan rechtstreeks contact op met de overheid van Zuid-Afrika. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u geen aanvullende informatie geven over de regels van Zuid-Afrika.
Reizen met kinderen
Er gelden speciale voorwaarden als u met kinderen onder de 18 jaar naar Zuid-Afrika reist en ook voor niet-begeleide minderjarige kinderen. U moet hiervoor het formulier 'parental consent letter' van de overheid van Zuid-Afrika invullen en uitgeprint meenemen.
Lees meer informatie op de website van de overheid van Zuid-Afrika (informatie in het Engels). Neem in geval van vragen of onduidelijkheden eerst contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
Coronavirusmaatregelen
In Zuid-Afrika is een landelijk systeem van 5 niveaus, oplopend van 1 t/m 5 dat de ernst van de maatregelen aangeeft. Op dit moment heeft Zuid-Afrika level 1 (het laagste niveau met de minste maatregelen). Houd er rekening mee dat lokale (provinciale) autoriteiten specifieke maatregelen kunnen afkondigen. Dat betekent dat ook het niveau plotseling kan worden verhoogd.
In Zuid-Afrika geldt de regel om zoveel mogelijk afstand van anderen te houden. Ook is het verplicht om buiten uw (hotel)kamer een mondkapje te dragen. Door de (slechte) sociaal-economische omstandigheden is het voor veel Zuid-Afrikanen lastig om zich aan deze maatregelen te houden. Wees daarom extra alert en terughoudend in het contact met (groepen) mensen. Als u voor vertrek positief test op COVID-19 kunt u niet vliegen. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Zuid-Afrika
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zuid-Afrika de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). De antigeensneltest kunt u op het vliegveld in Johannesburg of Kaapstad laten afnemen.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
Wegverkeer
Uw Nederlandse rijbewijs is in Zuid-Afrika geldig en u bent niet verplicht bent om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Toch, kan het voorkomen dat autoverhuurbedrijven er om vragen. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB.
In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten (‘4-way stop sign’) is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen nadat u alcohol heeft gedronken. Er is geen drempel van twee glazen (promillage alcohol in bloed dat is toegestaan) zoals in Nederland. De grote wegen in Zuid-Afrika zijn vrij goed en men houdt zich redelijk aan de verkeersregels.
Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op 'carjacking' verkleinen. Bij carjacking wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
- Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
- Ga niet na zonsondergang de weg op.
- Sluit een goede reisverzekering af.
- Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd. Het is verstandig om pechhulp af te sluiten.
- Neem geen lifters mee.
- Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Houd autodeuren en ramen gesloten. Probeer als er weinig verkeer is, dan te voorkomen dat u langdurig stilstaat. Bijvoorbeeld door de auto uit te laten rollen als u een verkeerslicht nadert.
- Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak of onder de stoel naast u. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto. Het komt geregeld voor dat tassen uit auto’s worden getrokken terwijl deze stilstaan bij een verkeerslicht. Daarbij kunnen ruiten worden ingeslagen.
- Houd er rekening mee dat het in Zuid-Afrika mogelijk is om een rijbewijs te kopen en dat het overige verkeer zich onvoorspelbaar kan gedragen. Met name taxibusjes houden zich slechts aan de normen en regels. Houdt daarom voldoende afstand en blijf geconcentreerd op de weg.
- Op de snelwegen N1 en N4 is er een toename aan 'spiking' incidenten in de avonduren. Criminelen leggen spijkers op de weg zodat uw auto beschadigd raakt en zij u kunnen beroven.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.
Trein- en busverkeer
Het wordt afgeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer, vooral in de omgeving van grote steden. Reizigers zijn er vaak het doelwit van criminele activiteiten (berovingen).
De “Gautrain”, de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is daarop de enige uitzondering. Deze wordt beveiligd door camera’s en bewakers. De “Gautrain” busdienst heeft een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria.
De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt afgeraden door de aanwezigheid van gewapende tienerbendes.
Het Myciti bus-transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een efficiënte vervoersoptie ontwikkelt. Het Myciti4 busnet wordt regelmatig uitgebreid. De reismogelijkheden van het centrum naar omliggende woongebieden, stranden en de reismogelijkheden van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker.
In Zuid-Afrika is er behalve het formele openbaar vervoerssysteem een uitgebreid informeel netwerk van kleine busjes. In het algemeen houden de chauffeurs daarvan zich minder strikt aan de verkeersregels. Het wordt afgeraden om van deze busjes gebruik te maken.
Taxi’s
Maak alleen gebruik van taxibedrijven met een goede reputatie of diensten zoals Uber waarbij de chauffeur afhankelijk is van een goede klantwaardering. Informeer hierover bij de receptie van uw accommodatie.
Klimaat
De seizoenen in Zuid-Afrika zijn anders dan die in Nederland. In de winter kan het behoorlijk koud worden en de huizen zijn daar vaak niet op toegerust.
Visa
De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn zeer strikt in de handhaving van visa-termijnen. Als u de 90 dagen overschrijdt kan dit juridische consequenties voor u hebben.
LHBTIQ
Er is in Zuid-Afrika geen wetgeving die enige vorm van LHBTQ verbiedt. Sociaal-maatschappelijk gezien is het niet overal even geaccepteerd, de verschillen zijn groot tussen bijvoorbeeld Kaapstad (‘gayway to Africa’) en plattelands gebieden. Voor uw veiligheid is het verstandig om daar rekening mee te houden.
Drugs
Het bezit, het gebruik en de handel in hard en soft drugs is verboden. Op drugshandel staan zware straffen die kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf.
Fotografie
Het fotograferen of filmen van militaire- en regeringsgebouwen is verboden. Het advies is om altijd toestemming te vragen als u personen wilt fotograferen.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.
Overig
Zuid-Afrika heeft een strenge wetgeving voor de verkoop, het bezit en de uitvoer van jachttrofeeën.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Zuid-Afrika en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 10 111
- Ambulance en brandweer: 10 177
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Pretoria
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Pretoria.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.