Reisadvies Zimbabwe
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 24-03-2023
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar Zimbabwe. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Zimbabwe? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Zimbabwe? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zimbabwe favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Zimbabwe reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Zimbabwe geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land. In uw paspoort moeten 3 blanco pagina’s staan.
- Om naar Zimbabwe te reizen heeft u een visum nodig. U kunt dit regelen via de ambassade van Zimbabwe in Brussel of online via eVisa Zimbabwe (informatie in het Engels). U kunt ook een visum bij binnenkomst krijgen aan de grens of op het vliegveld. Hieraan zijn kosten verbonden. Informeer vooraf wat die kosten zijn. Neem voldoende geld, bij voorkeur Amerikaanse dollars, daarvoor mee.
- Let goed op het aantal dagen van uw verblijf. De datum van de inreisstempel in uw paspoort is leidend.
- Bent u nog in Zimbabwe na verloop van het aantal dagen vermeld op uw inreisstempel na de datum van aankomst? Dan kunnen de politiediensten en immigratiediensten van Zimbabwe u het land uitzetten of arresteren. U kunt uw inreisstempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in de hoofdstad Harare.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Uw Nederlandse rijbewijs is geldig voor de geldigheidsduur van uw visum, ook als u een voertuig huurt. Reist u vanuit Zimbabwe met de auto naar een ander land? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u daar een internationaal rijbewijs nodig heeft.
- Bezoekt u het land als journalist? Vraag dan om toestemming aan het Ministry of Media, Information and Publicity. Toestemming vraagt aan u via e-mail.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Er is een tekort aan contant geld in Zimbabwe. Het is beperkt mogelijk om Amerikaanse dollars cash te wisselen voor lokale bankbiljetten. Het is niet overal mogelijk om geld uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. De meeste bedrijven accepteren Amerikaanse dollars in contanten. Dit geldt ook voor medische dienstverleners zoals artsen en ziekenhuizen. Zorg er voor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft. Controleer van tevoren of hotels en restaurants betalingen met buitenlandse (credit) kaarten accepteren, zeker als u buiten de hoofdstad Harare reist. Uw reisbureau kan u hierover ook adviseren.
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zimbabwe. Bijvoorbeeld contant geld (Amerikaanse dollars, het liefst in kleine biljetten bijvoorbeeld 1, 5, 10 en 20 USD) én een pinpas of creditcard. Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
- U mag Zimbabwe niet verlaten met meer dan 2.000 Amerikaanse dollars in contanten. Het is niet toegestaan buitenlandse valuta te wisselen ergens anders dan bij officiële handelaren (bijvoorbeeld banken).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen. Het mobiele netwerk werkt niet altijd even goed.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Zimbabwe. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Sommige apotheken hebben tekort aan medicijnen. Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Zimbabwe.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Zimbabwe. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn risico's
Er zijn in Zimbabwe veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Arme wijken van grote steden
In de dichtbevolkte en arme wijken van de grotere steden en rondom andere steden zijn er veiligheidsrisico’s. Dat geldt ook in de hoofdstad Harare. In deze wijken ontstaan soms plotseling rellen. Als de politie hiertegen optreedt, kunnen reizigers hier ook bij betrokken raken. Vermijd daarom dichtbevolkte en arme wijken. In deze wijken komen ook berovingen voor, vaak met geweld.
Criminaliteit
In Zimbabwe komen (gewelddadige) berovingen voor. Vooral in en rond de steden.
Ook komt inbraak en diefstal uit auto’s voor. Soms beroven criminelen de personen in de auto. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren op de weg tussen de steden Masvingo en Beitbridge. En ook op de route van het vliegveld naar de hoofdstad Harare.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Reis niet na zonsondergang buiten de steden.
- Mijd afgelegen en/of donkere plaatsen.
- Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Leg waardevolle spullen zoals smartphones en tablets uit het zicht (ook in de auto).
- Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Demonstraties
Blijf uit de buurt van grote mensenmassa’s, demonstraties en protesten. Fotografeer deze gebeurtenissen niet. U loopt het risico dat de autoriteiten uw camera afpakken, de geheugenkaart wissen of u arresteren.
Tekort aan elektriciteit
Zimbabwe heeft te maken met een tekort aan elektriciteit. Dit betekent dat er vaak uren achter elkaar geen stroom is.
Natuurgeweld
Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Wegen naar steden en dorpen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen veroorzaken vaak een tekort aan eten, water en medicijnen.
Reist u buiten de steden? Zorg vooraf dat u weet wat de toestand is van de wegen. Blijf op de hoogte via de (sociale) media.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Zimbabwe en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Corona-inreisregels in Zimbabwe
- Volledig gevaccineerde reizigers moeten een bewijs van volledige vaccinatie laten zien.
- Bent u niet of niet volledig gevaccineerd? Dan moet u een negatief COVID-19-PCR-testresultaat hebben, dat bij vertrek naar Zimbabwe niet ouder is dan maximaal 48 uur. Alle reizigers die in Zimbabwe aankomen, moeten de COVID-19-PCR-test digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem.
- U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Zimbabwe inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Vertrek uit Zimbabwe
Verlaat u het land? Het kan zijn dat het land waar u heen reist om een negatieve PCR-test vraagt. U kunt dit voor vertrek nagaan bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt of de reisorganisatie.
Algemene coronamaatregelen
Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles kunnen uitvoeren bij grensposten en luchthavens.
Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van het Zimbabwaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Zimbabwe
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zimbabwe de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De kwaliteit van de medische voorzieningen is over het algemeen matig tot gemiddeld. Buiten de grote steden zoals Harare en en Bulawayo zijn de de faciliteiten soms beperkt. Als u ernstig ziek of gewond bent, kan medische repatriëring nodig zijn. Zorg dat uw reis- of ziekteverzekering alle medische en repatriëringskosten voldoende dekt.
Medicijnen
Sommige apotheken hebben tekort aan medicijnen.
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Zimbabwe.
Bent u in Zimbabwe en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Zimbabwe.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Zimbabwe? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Zimbabwe geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Grensovergangen en vliegvelden
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
Wegverkeer
De wegen in Zimbabwe zijn slecht. Houd rekening met obstakels die niet verlicht zijn op en langs de weg. Reis na zonsondergang niet met de auto buiten de stad. Wees ook voorzichtig in de steden zelf. Door tekort aan elektriciteit werken verkeerslichten vaak niet. Houd hier rekening mee.
Reis niet met het openbaar vervoer. De meeste (mini)bussen zijn onveilig en zitten vaak overvol. Er zijn geen regelmatige bus- en treinverbindingen. Bussen en treinen rijden meestal niet volgens de dienstregeling.
Ook kunt u beter niet alleen reizen. Bent u toch van plan alleen te reizen? Tref dan goede voorbereidingen. Laat bijvoorbeeld aan andere reizigers weten waar u naar toe gaat. Houd contact met familie en vrienden.
Brandstof
Er is niet altijd en overal in het land voldoende benzine en diesel beschikbaar. Zorg dat u voldoende brandstof heeft voordat u op pad gaat. Neem extra brandstof mee voor lange afstanden.
Politiecontroles
Houd in Zimbabwe rekening met controles. Deze kunnen worden uitgevoerd door militairen en/of, politie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Betrouwbaarheid nationale luchtvaartmaatschappijen
Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Zimbabwe.
Geldverkeer
Er is een tekort aan contant geld in Zimbabwe. Het is niet altijd mogelijk om geld uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. De meeste bedrijven accepteren Amerikaanse dollars in contanten. Dit geldt ook voor medische dienstverleners zoals artsen en ziekenhuizen. Zorg ervoor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft, het liefst in kleine biljetten (bijvoorbeeld 1, 5, 10 en 20 USD). Controleer van tevoren of hotels en restaurants betalingen met buitenlandse (credit) kaarten accepteren, zeker als u buiten de hoofdstad Harare reist. De door de Zimbabwaanse overheid geautoriseerde wisselkantoren kunt u vinden op: Authorised Dealers with limited Authority. Uw reisbureau kan u hierover ook adviseren.
Uitvoer dollars
U mag Zimbabwe niet verlaten met meer dan 2.000 Amerikaanse dollars in contanten. Het is niet toegestaan buitenlandse valuta te wisselen ergens anders dan bij officiële handelaren (bijv. banken).
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. Er kunnen zware straffen en hoge boetes voor worden gegeven.
Fotograferen
Het fotograferen van overheidsgebouwen en militaire installaties is verboden.
LHBTIQ+
Het in het openbaar uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen is strafbaar in Zimbabwe. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. Op het overtreden van de wet staan boetes en gevangenistraffen. De LBHTIQ+- gemeenschap heeft te maken met stigmatisering.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Zimbabwe? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Zimbabwe en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdienst:
- Algemeen alarmnummer 999 (of 112 vanaf een mobiele telefoon).
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Harare
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Harare.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.