Reisadvies Zambia
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 04-12-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar deze grensgebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Zambia of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Gebruik onderstaande checklist om uw reis naar Zambia goed voor te bereiden.
Reisdocument
- Als u naar Zambia reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Zambia geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land.
- Heeft u vragen over uw paspoort? Neem contact op met de ambassade van Zambia in Brussel, België.
Visum
- Voor Zambia heeft u geen visum nodig. Lees informatie op de website van de Zambiaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Zambia.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor Zambia.
Rijbewijs
- Uw Nederlandse rijbewijs is zonder internationaal rijbewijs niet geldig in Zambia. U moet beide documenten meenemen. Reist u vanuit Zambia met de auto naar een ander land? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u daar een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Neem een pinpas of creditcard én contant geld mee.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd rekening met geen of weinig bereik in afgelegen gebieden in Zambia. Gaat u backpacken of wandelen in afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique. De laatste jaren zijn in Zambia landmijnen geruimd in de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique. Ondanks de opschoonactie kunnen er in deze gebieden resten van landmijnen liggen en niet-ontplofte munitie. Vooral buiten de hoofdwegen. Maak alleen gebruik van de hoofdwegen als u naar deze grensgebieden reist.
Grens Democratische Republiek Congo
In het directe grensgebied met de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn aan de DRC-kant van de grens gewapende groepen actief.
Grens Mozambique
Er zijn meldingen bekend van aanvallen op toeristen in het grensgebied met Mozambique.
Geel: let op, er zijn risico's
U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico's zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Criminaliteit
In Zambia kan gewelddadige criminaliteit voorkomen, vooral in de hoofdstad Lusaka.
Wees alert als u met de auto reist, vooral na zonsondergang. Gewapende bendes stelen auto’s waar mensen nog inzitten (“car jacking”). De bendes rijden u klem en dwingen u om uw auto af te staan. Dit gebeurt vooral na zonsondergang. Wees in de auto alert op wat er in uw omgeving gebeurt. Ga niet naar afgelegen plaatsen waar bendes u gemakkelijk kunnen afsnijden en klemrijden.
Pas ook op voor kleine criminaliteit. Tasjesroof en inbraken in geparkeerde auto’s komen vaak voor. Wees voorzichtig als u toch na zonsondergang de straat op gaat.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga bij voorkeur niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen opvallende horloges, sieraden, juwelen of camera's.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Drugs
- Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is verboden. In Zambia kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft.
- Sommige medicijnen vallen in Zambia onder de drugswet. Zorg dat u een medisch paspoort bij u heeft of een recept in het Engels.
Demonstraties
In Zambia komen af en toe demonstraties voor waarbij onrust kan ontstaan. De politie treedt bij onrust soms stevig op. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Wees alert en volg de ontwikkelingen via de media.
Lhbtiq+
Het in het openbaar uiten van liefde door lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen) is niet algemeen geaccepteerd en is strafbaar in Zambia. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Natuurgeweld
Van november tot en met maart kan zware regenval wateroverlast en overstromingen veroorzaken. Toegangswegen kunnen slecht begaanbaar zijn en sommige gebieden onbereikbaar. Bij overstromingen is er vaak een tekort aan voedsel, water en medicijnen.
Reist u buiten de steden? Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte en volg de lokale media.
Gezondheidszorg
De medische zorg in Zambia is beperkt. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan medische repatriëring nodig zijn. Houd hier rekening mee. Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Zambia.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Zambia.
- Neem altijd de originele verpakking mee.
Apotheken
Sommige apotheken in Zambia hebben een tekort aan medicijnen.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Wegverkeer
Reist u buiten de stad? Doe dit alleen overdag en niet na zonsondergang. De wegen zijn onverlicht, zitten vol kuilen en grote gaten en kunnen bij slecht zicht een groot verkeersrisico vormen. Door de onverlichte wegen kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien. Rijd altijd met de deuren op slot en stop voor niemand.
Trein- en busverkeer
Het busverkeer is goed geregeld. Alle steden zijn door busdiensten met elkaar verbonden en de tarieven zijn laag. Soms komen er wel zeer zware ongevallen voor op deze lijnen.
Fotografie
Het advies is om voorzichtig te zijn met het fotograferen van mensen. Vraag vooraf toestemming als u foto's van personen wilt maken.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Zambia? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Beschermde diersoorten
Het is verboden om beschermde wilde diersoorten te kopen, verkopen, doden, vangen of delen ervan te verhandelen zonder vergunning. De overheid van Zambia kan boetes en gevangenisstraffen geven.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Zambia? Neem contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Zambia en ben u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Zambia
Er is geen Nederlandse ambassade in Zambia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Harare (Zimbabwe).
In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul in Lusaka (informatie in het Engels).
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Zambia gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.