NederlandWereldwijd

Reisadvies Vietnam

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Vietnam? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 27-05-2024
Nog steeds geldig op: 20-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Vietnam is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Vietnam of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Houd in Vietnam rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken zoals in grote steden en toeristische gebieden. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Vietnam geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Vietnam zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Vietnam reizen? De Vietnamese bevolking is tolerant tegenover lhbtiq+ personen, maar de wetten en de gebruiken in dit land zijn anders dan in Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Fotografeer of film geen militaire objecten, militairen, politie en bewaking. Dit is verboden. U kunt hiervoor opgepakt worden.

Tropische stormen

In Vietnam komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) vooral tussen mei en november voor.

Aardverschuivingen en modderstromen

Na hevige regenval kunnen aardverschuivingen en modderstromen voorkomen. Wegen worden dan onbegaanbaar. Dit komt vooral voor in de berggebieden in het noorden van Vietnam, zoals Dien Bien, Sapa en Ha Giang.

Lees actuele informatie over de weersomstandigheden in Vietnam op de volgende websites (informatie in het Engels):

In Vietnam is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Heeft u een vraag over de actuele situatie? Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie.

In Vietnam liggen landmijnen en andere niet-ontplofte munitie. Vooral in de noordelijke provincie Quang Tri, Centraal-Vietnam en langs de grens met Laos. Dit geldt niet voor dichtbevolkte gebieden en hoofdwegen. De mijngebieden zijn niet altijd duidelijk aangegeven.

Waar kunt u op letten?

 • Komt u borden tegen die waarschuwen voor landmijnen? Verlaat het gebied.
 • Blijf op het platteland altijd op de hoofdwegen of de aangegeven (gemarkeerde) paden.
 • Gaat u in de natuur wandelen? Doe dit altijd met iemand die het gebied goed kent. Of vraag de lokale autoriteiten waar u veilig kunt wandelen.
 • Raak metalen voorwerpen of voorwerpen die uit de grond steken niet aan. Raap metalen voorwerpen nooit op.

In Vietnam zijn soms demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

In Vietnam vallen er elk jaar veel doden en (zwaar)gewonden in het verkeer. Ongelukken gebeuren vooral met bromfietsen en scooters. Ook toeristen zijn regelmatig slachtoffer.
Gaat u zelf rijden?

 • Rijd alleen op een bromfiets (scooter) als u ervaring heeft
 • Zorg voor een geldig rijbewijs
 • Regel een reisverzekering die ook dekking biedt bij ongevallen met een bromfiets (scooter)
 • Lees meer over het wegverkeer in Vietnam op de website van de ANWB

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Vietnam? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 113
 • Ambulance: 115
 • Brandweer: 114

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Vietnam en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Vietnam en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Vietnam

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Hanoi en het consulaat-generaal in Ho Chi Min Stad.

Buiten Hanoi en Ho Chi Minh Stad kan de ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt. Door de slechte wegen zijn gebieden buiten deze steden moeilijk bereikbaar.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Voor een reis naar Vietnam is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Vietnam te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Vietnam als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een E-Visa aan op de website van de Vietnamese immigratiedienst (informatie in het Engels). Of neem contact op met de ambassade van Vietnam in Den Haag voor meer informatie over visa.

Bent u in Vietnam en is uw visum (bijna) verlopen? Neem zo snel mogelijk contact op met de Vietnamese immigratiedienst (informatie in het Engels). U kunt een boete of gevangenisstraf krijgen als u geen geldig visum heeft. Een visum verlengen kan alleen als uw visum nog niet verlopen is.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Vietnam. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Reizen naar grensgebieden

Grensgebieden tussen Vietnam en de buurlanden zijn niet altijd open. Vraag vooraf naar de actuele situatie bij de lokale autoriteiten, zoals het politiebureau.

Rijbewijs

In Vietnam mag u met uw Nederlandse rijbewijs niet zelf een auto, motor, bromfiets of snorfiets boven 50cc besturen. Is de cilinderinhoud groter dan 50 cc? Dan moet u een motorrijbewijs hebben. Voor een bromfiets of snorfiets met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc heeft u geen rijbewijs nodig.

Wilt u zelf rijden in Vietnam? Neem contact op met de Vietnamese autoriteiten om een Vietnamees rijbewijs aan te vragen.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Vietnam op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals malaria en hondsdolheid (rabiës). Ook kunt u door de luchtvervuiling luchtwegklachten krijgen.
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Vietnam?

Check wat u mag meenemen naar Vietnam op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Vietnam mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?