Reisadvies Vietnam
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 04-02-2023
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor Vietnam is geel. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Vietnam? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Vietnam? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Vietnam favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Vietnam reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- In Vietnam geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Nederland of een ander land.
- U heeft een visum nodig om Vietnam in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam of via een E-Visa (informatie in het Engels).
Let op! Controleer altijd of het afgegeven visum klopt met de opgegeven data van verblijf in Vietnam en overeenkomt met de gegevens van uw paspoort. - Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check onder welke voorwaarden u wel een motorvoertuig in Vietnam mag besturen. Zie voor meer informatie de rubriek Verkeer.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Bij binnenkomst kan om een medische reisverzekering worden gevraagd die minimaal USD 10.000 dekt. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig. U wordt geadviseerd om een verzekering af te sluiten die ook repatriëring dekt in geval van complexe medische zorg of overlijden.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Vietnam. Contant geld (US dollars) én een pinpas of creditcard. Met een Nederlandse pinpas kunt u doorgaans 3 miljoen Dong opnemen en met een credit card 10 miljoen Dong.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Let op! Houd u er rekening mee dat er geen wifi-netwerk is in de afgelegen gebieden. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan op het vliegveld een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. - Let op: uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Vietnam. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Zeer regelmatig worden hoge niveaus van luchtverontreiniging vastgesteld, vooral in de grootste steden, waardoor hart-, long- of ademhalingsaandoeningen kunnen verergeren.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Vietnam.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Vietnam. In Vietnam staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. In Vietnam kan hiervoor de doodstraf worden opgelegd en uitgevoerd.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: Let op: er zijn risico’s
Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Niet-ontplofte mijnen en munitie
Niet-ontplofte mijnen en munitie zijn een gevaar in de buurt van voormalige oorlogsgebieden. Vooral in centraal Vietnam en langs de grens met Laos, die vroeger werd doorkruist door de Ho Chi Minh-route. Deze gebieden zijn vaak niet duidelijk aangegeven.
Grensgebieden tussen Vietnam en zijn buurlanden zijn niet altijd toegankelijk voor toeristische doeleinden. Als u een dorp of plaats wilt bezoeken die dichtbij de grens ligt, informeer u vooraf bij het provinciale politiebureau over de plaatselijke situatie en of er reisbeperkingen zijn.
Berovingen en overvallen
Criminaliteit komt voor in Vietnam. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken zoals in grote steden en toeristische gebieden. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding. Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Drogeren
Buitenlanders kunnen in bars en taxi’s gedrogeerd worden en daarna worden beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan. Verlies uw drankje niet uit het oog
Demonstraties
Vietnam is een éénpartijstaat. Een afwijkende mening wordt niet geaccepteerd. Vermijd demonstraties.
Landelijke gebieden
Wilt u reizen naar landelijke verafgelegen gebieden in Vietnam? Door de afgezonderde gebieden kunnen deze gebieden gevaarlijker zijn, omdat bijvoorbeeld de spoedeisende hulpdiensten vaak niet in de buurt zijn en het langere tijd duurt voor u hulp kunt verwachten. Veiligheidsnormen liggen over het algemeen lager dan in Europa. Blijf op de hoofdroutes en reis met een betrouwbare gids. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.
Natuurgeweld
Orkanen
Vooral tussen mei en november komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voor, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Aardverschuivingen
Vooral in de berggebieden in het noorden van Vietnam zoals Dien Bien, Sapa, Ha Giang komen regelmatig aardverschuivingen voor door zware regenval.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Vietnam, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Vietnam en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Vietnam en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Hoewel reizigers geen coronavaccinatiebewijs, corona-herstelbewijs of een negatieve PCR-testbewijs hoeven te laten zien, is het raadzaam om toch uw bewijs van inenting tegen corona of een herstelbewijs van corona mee te nemen naar Vietnam.
Ook kan het zijn dat de vliegmaatschappij hierom vraagt.
Coronamaatregelen
Het dragen van een mondkapje op straat, in winkels en in taxi’s is verplicht.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Vietnam
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Vietnam de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Gezondheidszorg
De medische zorgvoorzieningen in Vietnam zijn beperkt. Basishulp is mogelijk. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden naar bijvoorbeeld Bangkok in Thailand, Singapore of Nederland. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Vietnam.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen reisvaccinaties en maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Bescherm u tegen muggen die ziektes kunnen overbrengen (dengue, zika, Japanse encefalitis).
Luchtverontreiniging
Als u lang in Vietnam verblijft, kunt u luchtwegklachten krijgen door de luchtverontreiniging.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels)
Wegverkeer
Het verkeer in Vietnam is chaotisch en gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer hebben een dodelijke afloop. Of ze eindigen met zware verwondingen. Als u niet gewend bent aan dit soort verkeer, rijd dan niet zelf.
Reizen in het binnenland
Als u naar de afgelegen gebieden reist, bereid uw reis dan zeer goed voor.
Houd u er rekening mee dat er geen wifi-netwerk is in de afgelegen gebieden. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden koop op het vliegveld een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
Bromfiets
De meeste Vietnamezen gebruiken de bromfiets als vervoermiddel. Besef dat u aanzienlijke risico’s neemt als u zelf met een bromfiets gaat rijden. Er zijn veel verkeersongevallen en ook toeristen die een bromfiets huren zijn regelmatig betrokken bij ongelukken met soms dodelijke afloop. Voordat u ervoor kiest om in Vietnam op een bromfiets of motor te rijden, is het belangrijk dat u een ervaren bromfiets/motorrijder bent, een helm van goede kwaliteit hebt, goede schoenen en het juiste rijbewijs heeft, de wegen kent waarop u van plan bent te reizen en dat uw reisverzekering u dekt in het geval van een ongeluk.
Rijbewijs
Voor een bromfiets of snorfiets met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc is geen rijbewijs nodig in Vietnam. Is de cilinderinhoud groter dan 50 cc, dan is een motorrijbewijs vereist. In Vietnam wordt het Nederlandse Internationale rijbewijs niet erkend.
U mag met uw Nederlandse rijbewijs dus niet zelf een auto, motor, bromfiets of snorfiets boven 50 cc besturen. U heeft een Vietnamees rijbewijs nodig.
Neem contact op met de Vietnamese autoriteiten om een Vietnamees rijbewijs te verkrijgen.
Office of Driving License Managment & Issue
Department of Transport & Public Works in Hanoi
Address: 16 Cao Ba Quat, Dist. Ba Dinh, Hanoi
Tel.: 0385 686 745
Department of Transportation & Public Works of HCMC , Adres: 252 Ly Chinh Thang, District 3, HCMC (te bezoeken op afspraak) Tel: 0281081.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Vietnam? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Vietnam en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 113
- Ambulance: 115
- Brandweer: 114
Contactgegevens ambassade en consulaat-generaal
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse diplomatieke postennet in Vietnam
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Hanoi.
Meer informatie zie de website van het consulaat-generaal in Ho Chi Minh Stad.
Let op: Buiten de steden Hanoi en Ho Chi Minh Stad kan de ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt. Omdat de wegen slecht zijn, is de bereikbaarheid buiten deze steden een probleem.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet dan niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.