NederlandWereldwijd

Reisadvies Verenigde Staten van Amerika

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Verenigde Staten van Amerika (VS)? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 29-04-2024
Nog steeds geldig op: 22-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor de VS is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in de VS of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Houd in de VS rekening met het risico op (terroristische) aanslagen. De lokale autoriteiten kunnen veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare evenementen en in het openbaar vervoer.

 • Wees waakzaam op plaatsen waar veel mensen zijn.
 • Houd het lokale nieuws in de gaten of er mogelijke dreigingen zijn. Of vraag bij uw hotel om meer informatie.

Wilt u officiële waarschuwingen en adviezen ontvangen over terrorismedreigingen in de VS? Abonneer u op NTAS-waarschuwingen via de website van het National Terrorism Advisory System (NTAS) (informatie in het Engels).

Een bezoek aan de VS verloopt meestal zonder problemen. Toch kunt u als toerist slachtoffer worden van (gewelddadige) criminaliteit of betrokken raken bij onverwachte schietpartijen.

Wees alert op drugscriminaliteit in de grensgebieden tussen de VS en Mexico, zoals de staten Arizona, Californië, New Mexico en Texas. Ook zijn sommige wijken in grote steden onveilig. Bezoek in deze wijken geen verlaten parken of straten.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

In de VS zijn in de grotere steden regelmatig demonstraties. Hierbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Let op: De VS bestaat uit 50 staten. Elke staat heeft zijn eigen wetten en regels. De straf voor een misdrijf kan per staat verschillen.

Drugs

U mag in de VS geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Neem ook geen softdrugs mee. Dit is verboden en wordt streng bestraft. U kunt bij aankomst gearresteerd worden als u verdacht wordt van drugshandel buiten de VS.

Alcohol

De Amerikaanse wet over het gebruik van alcohol is streng. Dit betekent:

 • Drink geen alcohol in openbare ruimten. Dit is verboden.
 • Bestuur geen voertuig als u alcohol heeft gedronken. U riskeert de inname van uw rijbewijs, een hoge boete of zelfs een gevangenisstraf.
 • Bent u jonger dan 21 jaar? U mag geen alcoholische dranken kopen of drinken. U kunt een boete krijgen en eventueel een gevangenisstraf.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de VS reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Een aantal staten hebben lokale wetten ingevoerd die negatieve gevolgen kunnen hebben voor lhbtiq+ personen, bijvoorbeeld als het gaat om toegang tot gezondheidszorg. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Lees ook informatie voor lhbtiq+ personen in de VS op de website van de Human Rights Campaign (informatie in het Engels).

Foto’s maken

Fotografeer of film in de VS geen legerinstallaties en militaire bases. Dit is verboden en strafbaar.
 

In de VS komt veel natuurgeweld en extreem weer voor, zoals:

 • aardbevingen
 • lawines
 • orkanen en cyclonen (vooral tussen juni en november, aan de zuid- en zuidoostkust van de VS en op Hawaï)
 • tornado’s (vooral tussen maart en juni, in het midden en zuiden van de VS)
 • bosbranden (vooral aan de westkust, in de staat Californië)

Reist u naar de VS? Check vooraf de lokale weersomstandigheden via de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

Bereid u voor op extreme weersomstandigheden in de VS:

 • Download de FEMA-app (informatie in het Engels).
 • Lees hoe u zich voorbereidt op de website van het American Red Cross (informatie in het Engels).
 • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
 • Lees informatie over orkanen en cyclonen op de website van het National Hurricane Center and Central Pacific Hurricane Center (informatie in het Engels).
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie op.
 • Houd het (lokale) nieuws in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in de VS? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie, ambulance, brandweer): 911

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in de VS en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in de VS en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade en consulaten-generaal in de VS

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade en consulaten-generaal in de VS.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar de VS is een goede reisverzekering extra belangrijk. De kosten voor medische zorg zijn in de VS hoger dan in Nederland.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de VS te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum en ESTA

Of u een visum nodig heeft, hangt af van uw reisdoel, hoelang u blijft, of u in bepaalde landen bent geweest en of u nog andere nationaliteiten heeft.

Let op: U heeft ook een visum nodig als 1 van de volgende situaties voor u geldt:

 • Nederlanders die sinds 1 maart 2011 in Iran, Noord-Korea, Syrië, Libië, Somalië, Jemen, Irak of Sudan zijn geweest mogen niet met een ESTA reizen. Dan heeft u een visum nodig.
 • Nederlanders die sinds 11 januari 2021 in Cuba zijn geweest (geldt ook voor doorreis of een cruise via Cuba) mogen niet met een ESTA reizen. Dan heeft u een visum nodig.
 • Nederlanders met ook de nationaliteit van Iran, Noord-Korea, Syrië, Irak of Sudan mogen niet met een ESTA reizen. Dan heeft u een visum nodig.

Vraag een visum aan bij het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam (informatie in het Engels).

Lees meer over de regels om naar de VS te reizen op de website van de US Department of Homeland Security (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort, een ESTA of eventueel een visum nodig voor een reis naar de VS. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in de VS. Lees meer over rijden in de VS op de website van de ANWB.

Voor de VS heeft u geen vaccinaties nodig.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar de VS?

Check wat u mag meenemen naar de VS op de website van de U.S. Customs and Border Protection (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit de VS mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?

Kaart bij reisadvies Verenigde Staten van Amerika

Kaart bij reisadvies Verenigde Staten van AmerikaDownload kaart bij reisadvies Verenigde Staten van Amerika (PDF, 3429 kB)