Reisadvies Venezuela
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Rood: niet reizen
- Het is te gevaarlijk om naar rood gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor Venezuela is voor een groot deel oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Venezuela? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Venezuela? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Venezuela favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Venezuela reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Venezuela in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
-
Nederlanders die ook de Venezolaanse nationaliteit hebben, zijn volgens de Venezolaanse wet verplicht om Venezuela uit te reizen met een Venezolaans paspoort.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Het is bijna onmogelijk om aan voldoende contant geld in Bolivares te komen. Bijna alle betalingen in Venezolaanse Bolivar zijn elektronisch (met lokale bankpas bij een “hay punto” of met een betaal-app op de telefoon zoals “zelle”). In winkels, restaurants, hotels en voor de meeste goederen, producten en diensten kan alleen met contante Amerikaanse dollars (of met een $$ betaal-app) worden betaald. Betaal zoveel mogelijk gepast. Het liefst in kleine coupures om zo gepast mogelijk te kunnen betalen. Meestal is er geen wisselgeld beschikbaar. Wees voorzichtig met het laten zien van dollars in het openbaar.
- Gebruik van een pinpas van een bank buiten Venezuela is niet aan te raden. Ook wordt gebruik van uw creditcard afgeraden (door gevaar van skimming, zeer hoge kosten en onduidelijke wisselkoersen).
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen. Voor lokaal telefoon en internetverkeer is het mogelijk een lokale simkaart aan te schaffen, maar let op: op Venezolaanse simkaarten is bellen naar het buitenland geblokkeerd.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Venezuela. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Venezuela. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de app van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- De deelstaten Sucre, Zulia, Tachira, Barinas, Apure, Amazonas.
- Het grensgebied met Colombia.
- Het grensgebied met Brazilië.
- De barrios (volkswijken) aan buitenzijden van Caracas, te weten Catia en Petare.
- Het meer van Maracaibo.
Sucre, Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas
Reis niet naar de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure, Sucre en Amazonas. De veiligheidssituatie in vooral Zulia en regionale hoofdstad Maracaibo is al lange tijd slecht. Door de aanhoudende stroomstoringen en COVID-19 is de veiligheidssituatie slecht. Er zijn gewapende groepen actief in delen van deze staten. Er komen in die gebieden soms plunderingen voor.
Grensgebieden met Colombia en Brazilië
Reis niet naar de grensgebieden met Colombia en Brazilië. De landsgrenzen zijn gesloten. Het is er gevaarlijk door spanningen tussen gewapende groepen. Er zijn zwaarbewapende Colombiaanse guerrillastrijders en criminele bendes actief. Deze gebieden staan ook bekend om drugshandel. Hierdoor komt er veel zware criminaliteit voor, zoals ontvoeringen, overvallen en onderlinge afrekeningen.
Meer van Maracaibo
Ook de zuid(west)kant van het meer van Maracaibo is erg onveilig. Dit komt door de aanwezigheid van gewapende bendes. Reis niet naar dit gebied.
Bent u in Venezuela? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op;
- Bezoek geen volkswijken (zogenoemde barrios of ranchos) in en rond de grotere steden. Vaak zijn in deze wijken georganiseerde bendes actief;
- Rijd niet in het donker en ga niet liften;
- Ga niet kamperen;
- Ga niet na zonsondergang het strand op;
- Maak geen gebruik van het openbaar vervoer of van voor u onbekende taxibedrijven.
Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen kunnen het doelwit van (dodelijke) overvallen zijn.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Ga alleen voor noodzakelijke reizen naar: Caracas en de deelstaten: Falcon, Lara, Yaracun, Carabobo, Trujillo, Merida, Cojedes, Portuguesa, Guarico, Miranda, Vargas, Anzoategui, Monagas, Delta Amacuro, de noordelijke helft van de deelstaat Bolivar en Nueva Esparta.
Politieke en economische situatie
Er zijn al geruime tijd binnenlandse spanningen in Venezuela.
Wees alert bij menigten.
In delen van het land (zoals in de deelstaten Bolivar en Amazonas) is regelmatig geen stroom. In deze deelstaten wordt stroom opgewekt door brandstof generatoren. Onderbrekingen kunnen soms dagen duren. Houd hier rekening mee. De veiligheidssituatie in deze delen van het land is slecht.
Criminaliteit
In Venezuela is veel gewelddadige criminaliteit. Veel Venezolanen dragen wapens en aarzelen niet om die te gebruiken. Er is nog steeds sprake van gewelddadige overvallen, berovingen en soms ontvoeringen. In de grote steden zijn sommige overvallers actief vanaf motoren.
Ook komt het voor dat criminelen zich voordoen als politieagenten.
Het vliegveld en onderweg naar de stad
Op het vliegveld kunt u gevaar lopen, wees daarom alert. De snelweg tussen het vliegveld en de hoofdstad Caracas kan gevaarlijk zijn omdat deze langs diverse barrios (volkswijken) loopt. Als u in Venezuela aankomt, laat u dan ophalen door een taxi of busje van het hotel waar u gaat verblijven. Of door bekenden. Negeer opdringerige personen die u vervoer naar de stad aanbieden. Deze personen leiden reizigers vaak naar auto’s van handlangers. Die bedreigen en beroven soms hun passagiers.
Criminaliteit in het openbaar vervoer
In het openbaar vervoer lopen reizigers extra kans om beroofd te worden. Criminelen doen zich soms voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren. Liften is zeer onveilig.
Ontvoeringen
Mensen worden soms ontvoerd voor geld. Dit type ontvoeringen wordt ’express kidnapping’ genoemd. Criminelen kiezen hun slachtoffers vaak van tevoren uit. Ook als toerist of bezoekend zakenman kunt u het slachtoffer worden van een ontvoering.
Carjacking
In Venezuela komt ook carjacking voor. Daarbij wordt een automobilist onder bedreiging van vuurwapens gedwongen de auto af te staan. De overvallers nemen dan uw persoonlijke bezittingen mee. Rijd daarom niet na zonsondergang.
Neem voor uw veiligheid verder de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Gebruik mobiele telefoons en tablets niet in het openbaar.
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede.
- Vermijd sloppenwijken (barrios).
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Natuurgeweld
Tropische stormen
Venezuela ligt net buiten het Caribisch gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. De kusten van Venezuela, Isla Margarita en de eilandengroep van Los Roques, liggen net aan de rand van het tropisch stormgebied. Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) kan het in die gebieden ook stormen.
Aardbevingen en aardverschuivingen
In Venezuela komen aardbevingen voor. Tijdens het regenseizoen veroorzaken tropische regenbuien soms aardverschuivingen. Wegen kunnen hierdoor wegspoelen. Houd hier rekening mee als u tijdens het regenseizoen (mei tot en met oktober) in de heuvels en bergen reist.
Meer weten over de weersomstandigheden in Venezuela? Ga naar de Engelstalige websites van:
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Venezuela en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Venezuela en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreismaatregelen Venezuela
Let op: U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Venezuela inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.
- Het meenemen van een negatieve PCR-test-uitslag met QR-code is verplicht en mag niet langer dan 72 uur voor de inreis zijn afgenomen.
- Reizigers die met een commerciële vlucht Venezuela binnenkomen, hoeven niet in quarantaine.
- Direct na aankomst zal op het vliegveld een PCR-test afgenomen worden. De kosten zijn voor rekening van de reiziger (USD 60), in cash te betalen. Daar geeft u ook uw verblijfsadres in Venezuela door. Bij een positieve uitslag van de test zullen de autoriteiten u overbrengen naar een quarantaine faciliteit van de overheid.
- U moet zich voor vertrek naar Venezuela online registreren op de website Pase de Salud.
- Wie via een andere route dan het vliegveld van Caracas binnenkomt, bijvoorbeeld via humanitaire repatriatievluchten, moet rekening houden met verplichte quarantaine die op kan lopen tot 4 weken, in kleine ruimtes, met veel andere personen en nauwelijks sanitaire voorzieningen.
Algemene maatregelen
Om verspreiding van het coronavirus in Venezuela tegen te gaan hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
- In alle openbare ruimtes moet een mondkapje worden gedragen. Ook in de buitenlucht.
- Handen desinfecteren en temperatuur meten is verplicht bij binnenkomst in supermarkten, restaurants, hotels, etc.
Toenemend risico op ziektes
In Venezuela neemt het risico op ziektes zoals malaria, dengue, difterie, Hepatitis A, tuberculose en HIV/aids toe.
Vaccinaties
Vaccinatie tegen de gele koorts zijn moeilijk te verkrijgen.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Venezuela
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Venezuela de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De gezondheidssituatie is voor de gemiddelde Venezolaan slecht. COVID-19 heeft dit verergerd. Voor iedereen in Venezuela met voldoende Amerikaanse dollars is de situatie minder slecht. Voor sommigen van hen is behandeling of zelfs noodopname in kwalitatief acceptabele privé-klinieken zoals in Caracas mogelijk (zoals o.a. Clinica de Avila, Hospital Metropolitano en anderen), zolang de kliniek daarvoor de capaciteit heeft.
Verschillende privé-klinieken hebben de capaciteit uitgebreid maar ook de prijzen fors laten stijgen. Het medicijnentekort blijft een probleem. Reguliere medicijnen zijn te krijgen, maar heeft u gespecialiseerde nodig. neem die dan zelf mee.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Venezuela te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtvaart
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De snelweg tussen het vliegveld en de hoofdstad Caracas kan gevaarlijk zijn. Dit is vooral ’s nachts het geval. Reis daarom alleen overdag over deze weg. Vooral buiten de hoofdstad Caracas is er niet genoeg benzine. Ook is deze vaak van minder goede kwaliteit. Kijk voor informatie over het verkeer in Venezuela op de website van de ANWB.
Benzinestations
Voor grote delen van de bevolking (die geen Amerikaanse dollars hebben) is het moeilijk om aan brandstof te komen. Er zijn twee type benzinestations: gesubsidieerde tankstations, waar de benzine gratis is en ‘commerciële’ pompen waar benzine tegen betaling in dollars wel te krijgen is.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer (metro, bussen) functioneert slecht en is erg onveilig. U wordt sterk afgeraden van het openbaar vervoer gebruik te maken.
Wilt u met een taxi reizen? Zorg dat u een betrouwbare taxi neemt:
- U kunt zich het beste laten afhalen door een taxi of busje van het hotel of door bekenden waar u gaat verblijven. De taxidiensten bij de grotere winkelcentra zijn meer betrouwbaar.
- Taxi’s in Venezuela hebben geen meter. Spreek dus van tevoren een prijs af.
Scheepvaart
Venezuela claimt soevereiniteit over het gebied tot 15 zeemijl buiten de kust in plaats van 12 zeemijl die internationaal zijn vastgelegd. Hierdoor kan er soms dreiging en miscommunicatie op zee zijn.
Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen kunnen het doelwit zijn van (dodelijke) overvallen.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Venezuela.
Drugs
Straffen voor drugsbezit zijn erg hoog in Venezuela. Het leven in gevangenissen in Venezuela is erg zwaar en gevaarlijk. Er komen vaak opstanden en gijzelingen met dodelijke afloop voor.
Corruptie
De waarden en normen van Venezolaanse politieagenten zijn anders dan u in Nederland gewend bent. Een politieagent in Venezuela is niet per definitie betrouwbaar. Corruptie komt vaak voor, ook bij de politie.
Belangrijke documenten
Maak kopieën van uw reisdocumenten. Bewaar deze ook digitaal. Geef die af als bijvoorbeeld de politie daar om vraagt en houd het origineel bij u.
Reizen met minderjarigen
Minderjarigen die alleen of met 1 ouder reizen, hebben een notariële akte met toestemming van de andere ouder nodig.
LHBTIQ (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen, queer personen)
Vooral door de autoriteiten is er sprake van discriminatie. Transgenders zijn soms slachtoffer van politiegeweld. Het veiligheidsrisico is beperkt. Voor openlijke LHBTIQ-reizigers is het aan te raden extra op te letten bij de omgang met de autoriteiten.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Venezuela en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Caracas
Meer informatie over de Nederlandse in ambassade in Caracas.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Let op: In 'rode' en 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.