NederlandWereldwijd

Reisadvies Vanuatu

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Vanuatu? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 30-04-2024
Nog steeds geldig op: 25-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Vanuatu is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Vanuatu of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Vanuatu is weinig criminaliteit. Houd wel rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke plekken in de hoofdstad Port Vila.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Vanuatu geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. U kunt hiervoor een zware gevangenisstraf of geldboete krijgen. Ook bij een kleine hoeveelheid. 

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Vanuatu reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie, vooral buiten de hoofdstad Port Vila. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

In Vanuatu is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Orkanen

In Vanuatu komen tropische stormen voor. Vooral tussen november en mei. Hierdoor kan veel schade ontstaan. Lees het weerbericht van Vanuatu op de website van het Vanuatu Meteorology & Geo-Hazards Department (informatie in het Engels).

Vulkanen

In Vanuatu zijn actieve vulkanen. Deze bevinden zich vooral op de eilanden Vanua Lava, Gaua, Ambrym, Lopevi, Ambae en Tanna. De omgeving rondom de actieve vulkanen is afgesloten.

Er is een risico op uitbarstingen, vulkanische gassen en explosies. Check het actuele risiconiveau van de vulkanen op de website van het Vanuatu Meteorology & Geo-Hazards Department (informatie in het Engels).

Aardbevingen

Vanuatu ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen. Lees informatie over aardbevingen op de website van het Vanuatu Meteorology & Geo-Hazards Department (informatie in het Engels).

In Vanuatu komen demonstraties voor. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Vanuatu? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 111
 • Ambulance: 000, 112, 911 en 115
 • Brandweer: 113

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Vanuatu en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Vanuatu

Er is geen Nederlandse ambassade in Vanuatu. Neem in geval van nood contact op met het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney, Australië.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld voor ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Vanuatu is een goede reisverzekering extra belangrijk. De medische voorzieningen zijn beperkt. Alleen basishulp is mogelijk. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Vanuatu te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Vanuatu blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Vanuatu? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Vanuatu? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Bij aankomst in Vanuatu moet u een retour- of doorreisticket kunnen laten zien, informatie over uw accommodatie in Vanuatu en bewijs dat u voldoende financiële middelen heeft voor de duur van uw verblijf.

Neem contact op met de honorair consul van de Republiek Vanuatu in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Vanuatu. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Vanuatu is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Vanuatu op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Geldzaken

Neem een pinpas of creditcard en voldoende contant geld (Australische dollars) mee naar Vanuatu. Creditcards worden buiten de hoofdstad Port Vila meestal niet geaccepteerd. In Vanuatu betaalt u over het algemeen met contant geld.

Bagageregels