Reisadvies Uganda
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-06-2022
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor Uganda is geel. U kunt reizen, maar let op: er zijn risico’s en er gelden inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
- Naar Uganda? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Uganda? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Uganda? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Uganda favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Uganda reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Bij aankomst in Uganda moet uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
- Voor Uganda heeft u een visum nodig. Deze moet u online aanvragen. Zorg ervoor dat u uw visumaanvraag ruim op tijd indient. Het proces duurt minimaal 2 weken.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Uganda. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een Ugandese simkaart of een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Uganda. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Zorg dat u uw vaccinatieboekje meeneemt naar Uganda.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Uganda.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Uganda. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Het Ugandese leger is met toestemming van de Democratische Republiek Congo (DRC), het oosten van de DRC binnengevallen om te strijden tegen de ADF. Deze groepering is verantwoordelijk voor recente terroristische aanslagen. Wees daarom waakzaam in het directe grensgebied met Oost-DRC.
Geel: let op, er zijn risico's
Er zijn in Uganda veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Terrorisme
Wereldwijd is een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Uganda is dit risico aanwezig. De kans op aanslagen in de publieke ruimte is groter geworden. Er waren in oktober en november 2021 verschillende bomaanslagen in Kampala waarbij doden en gewonden zijn gevallen.
Wees alert in heel Uganda op drukbezochte plekken zoals winkelcentra, het vliegveld, hotels en op plaatsen waar veel mensen komen.
Vermijd demonstraties en grote menigten. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws in de (lokale) media.
Criminaliteit
Door het coronavirus en en ook over het verloop van de verkiezingen van 2021 is er onvrede in het land. Er is meer criminaliteit en er komen meer inbraken voor. Let goed op als u op straat loopt. Het aantal berovingen waarbij fysiek geweld wordt gebruikt neemt toe, ook overdags.
Regelmatig stelen criminelen iets uit een auto. Het gaat dan vooral om tassen, laptops en telefoons. Dit gebeurt meestal bij geparkeerde auto’s of als een auto voor een stoplicht of in de file staat. Blijf altijd waakzaam en houd de deuren van de auto altijd op slot en de ramen dicht als u rijdt.
In Uganda komt het voor dat in cafés en bars verdovende middelen in drankjes van bezoekers gestopt worden.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt), onder de kleding.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Berovingen door dieven op motortaxi’s (boda-boda's) komen steeds vaker voor. Blijf altijd bewust van uw omgeving, ook overdag. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Varieer in routes en vertrektijden – vermijd patronen die kunnen worden gevolgd. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Grensgebieden
In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Over het algemeen zijn dit lokale conflicten die niet gericht zijn op toeristen. Blijf altijd op de doorgaande wegen.
Blijf ook alert op het risico van overvallen in de grensgebieden met Zuid-Sudan en de DRC.
Op dit moment is er een leger-offensief actief over de grens in de Democratische Republiek Congo (DRC). Wees daarom waakzaam in het directe grensgebied met Oost-DRC.
Vluchtelingen in grensgebieden
Uganda vangt op dit moment meer dan 1,4 miljoen vluchtelingen op, vooral uit Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo (DRC). Dit komt door de strijd in Zuid-Sudan en de onrust in de DRC. De meeste vluchtelingen zijn in de grensgebieden. Hierdoor zijn de wegen in dit gebied soms slecht te gebruiken. Ook is er niet altijd voldoende eten en water in de grensgebieden. Er kan ook onrust ontstaan door de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen.
Demonstraties
Politieke spanningen tussen de regeringspartij en de oppositie kunnen leiden tot onverwachte protesten en demonstraties in de hoofdstad Kampala en in andere steden in het land. Bij de demonstraties kan geweld worden gebruikt.
Ook andere politieke gebeurtenissen kunnen onverwachts een gewelddadige en onvoorspelbare wending nemen. Er kunnen aangekondigde en onaangekondigde demonstraties zijn. Confrontaties tussen demonstranten en de politie en leger zijn niet uit te sluiten. De politie gebruikt soms traangas en rubber kogels om demonstraties te beëindigen Vermijd altijd demonstraties en grote menigten.
Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
Natuurgeweld
Uganda ligt op een breuklijn. Af en toe zijn er kleine aardbevingen. In het regenseizoen kunnen ook in berg- en heuvelgebieden aardverschuivingen voorkomen. Het regenseizoen in Uganda is van september tot november en van maart tot en met mei. Door zware regenval kunnen overal in het land overstromingen en modderstromen voorkomen. Houd de lokale weersvoorspellingen in de gaten.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Uganda en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Uganda en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Uganda inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck-app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Reizen naar Uganda
Om Uganda in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Uganda heeft ingesteld.
Procedures voor inkomende reizigers op Entebbe Airport
Alle internationale reizigers moeten bij aankomst op Entebbe International Airport aan de volgende richtlijnen voldoen:
- U moet in het bezit zijn van de uitgeprinte “approval letter” die u aanvraagt via het Uganda E-Immigration system. Deze ontvangt u per e-mail van de Ugandese autoriteiten (via het Uganda E-Immigration system) plus de overige documenten die vermeld staan in de bevestiging van goedkeuring van de visumaanvraag. De visum sticker zal door de immigratie autoriteiten worden aangebracht in uw paspoort. Zonder de approval letter zult u geweigerd worden op uw vlucht.
- Inkomende reizigers moeten een origineel (geprint) bewijs van volledige COVID-19 vaccinatie laten zien, opgesteld in de Engelse taal.
- Inkomende reizigers die gedeeltelijk of niet gevaccineerd zijn moeten in het bezit zijn van een origineel (geprint) certificaat van een negatieve COVID-19 PCR-test van een geaccrediteerd laboratorium, opgesteld in de Engelse taal. Zorg ervoor dat u zich binnen 72 uur (3 dagen) voor aanvang van de reis laat testen.
- Reizigers jonger dan 5 jaar hoeven bij aankomst geen vaccinatiebewijs of negatieve COVID-19 PCR-test te laten zien.
- Maatschappijen mogen geen passagiers toelaten die niet in het bezit zijn van een volledige COVID-19 vaccinatie of een negatieve COVID-19 PCR-test. Een aankomende passagier zonder de juiste testbewijzen wordt de toegang geweigerd en de luchtvaartmaatschappij is verplicht de passagier terug te nemen.
- Passagiers worden na aankomst door het Port Health Team gescreend op andere tekenen van besmettelijke ziekten.
- U moet in het bezit zijn van een vaccinatieboekje met bewijs van een gele koorts vaccinatie.
- Passagiers moeten vingerafdrukken scannen in opdracht van de immigratieambtenaar.
- Op het vliegveld is het dragen van een mondkapje verplicht.
Maakt u als u naar Uganda reist een tussenstop op een ander vliegveld? Ga bij de luchtvaartmaatschappij na wat de laatste reismaatregelen zijn.
Lees ook actuele informatie over inreisvoorwaarden en procedures op Entebbe Airport (informatie in het Engels).
Vertrek uit Uganda
Vertrekkende reizigers die volledig gevaccineerd zijn moeten in het bezit zijn van een origineel (geprint) certificaat van een negatieve COVID-19 PCR-test van een geaccrediteerd laboratorium, als het land van bestemming of de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert dat voorschrijft. De test moet zijn afgenomen binnen de periode die daarvoor door het land of luchtvaartmaatschappij is vastgesteld.
Vertrekkende reizigers die gedeeltelijk of niet gevaccineerd zijn moeten van de overheid in Uganda in het bezit zijn van een origineel (geprint) certificaat van een negatieve COVID-19 PCR-test die binnen 72 uur (3 dagen) voor aanvang van de reis is afgenomen door een geaccrediteerd laboratorium. Reizigers jonger dan 5 jaar hoeven bij vertrek geen negatieve PCR-test te overleggen.
Check voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt de laatste in- en uitreisreisvoorwaarden.
Coronavirusmaatregelen (COVID-19) Uganda
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten strenge maatregelen.
Algemeen geldt:
- In publieke ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht.
- Bij aankomst in publieke ruimtes wordt vooraf uw temperatuur gemeten en wordt u verzocht uw handen te ontsmetten.
- Onderling moet een afstand van 1,5 meter worden gehouden.
Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus. Informatie kunt u vinden op de Government of Uganda COVID-19 response information hub.
U kunt ook informatie vinden op de website van het Ugandese ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).
Houdt contact met uw reisorganisatie/vliegtuigmaatschappij en houdt de lokale berichtgeving hierover in de gaten.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Uganda
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Uganda de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie algemeen
De medische voorzieningen in Uganda zijn beperkt en buiten Kampala over het algemeen slecht. De beste ziekenhuizen in Kampala hebben onvoldoende faciliteiten, verouderde apparatuur en een tekort aan geneesmiddelen. Ook is er een tekort aan goede artsen. Bij een ernstige aandoening of ongeluk zult u snel medisch gerepatrieerd moeten worden. In een noodsituatie zijn er vaak geen medische hulpdiensten.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Uganda te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Zorg dat u in het bezit bent van uw vaccinatieboekje als u naar Uganda reist. Er wordt specifiek gecontroleerd op de vaccinatie voor gele koorts.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
Wegverkeer
De kwaliteit van de wegen is erg wisselend. Er is geen straatverlichting en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang buiten de grote steden. In de regentijd zijn de wegen buiten de grote steden slecht begaanbaar. Als u zelf wilt rijden, heeft u een internationaal rijbewijs nodig.
Openbaar vervoer
Het reizen met bussen, minibustaxi’s (matatu’s) en motortaxi’s (boda-boda’s) kan gevaarlijk zijn en wordt afgeraden. Regelmatig zijn er zware ongelukken met langeafstandsbussen. Dit komt meestal door (combinatie van) te hard rijden, roekeloze inhaalmanoeuvres, slecht onderhouden voertuigen en slechte wegen.
In de steden is het nemen van een minibustaxi (matatu) niet zonder risico. Omdat het verkeer in Kampala regelmatig vaststaat, reizen veel mensen met motortaxi’s (boda-boda’s). Dit vervoer is goedkoop, maar de voertuigen zijn vaak slecht onderhouden en er zijn risico’s. Dit heeft te maken met het vaak roekeloze rijgedrag van de chauffeurs en ook door diefstallen en verkrachtingen. Draag altijd een helm als u op deze manier reist. Reis na zonsondergang sowieso niet met een minubustaxi of motortaxi.
Scheepvaart
Het Victoriameer is door zijn omvang met een binnenzee te vergelijken. Heftige stormen met hoge golven, kunnen (onverwacht) opkomen. Ga niet te ver het meer op met boten (zoals bijvoorbeeld kleine kano’s) die niet tegen onweer en stormen kunnen. Kijk voor vertrek naar de staat van het vaartuig. De veerdiensten met Kenia en Tanzania zijn redelijk betrouwbaar, maar er gebeuren ongelukken. Over het algemeen zijn de veerboten oud en slecht onderhouden en worden te veel passagiers toegelaten.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Onthoud dat de lokale wetten op u als bezoeker van toepassing zijn en dat het uw verantwoordelijkheid is om deze na te leven. Houd rekening met lokale gebruiken, tradities en praktijken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Uganda.
LHBTIQ
Seksuele handelingen tussen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) zijn strafbaar in Uganda. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Geen foto’s van militaire gebouwen
Maak geen foto’s van militaire gebouwen, overheidsgebouwen en bruggen. Dit is verboden.
Drugs
Bezit en gebruik van drugs is strafbaar. Neem geen koffer of pakketjes aan om tegen betaling mee te nemen naar Nederland.
Roken
Roken is verboden in alle openbare ruimtes, op het werk en in het openbaar vervoer. Dit verbod geldt tot 50 meter van publieke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen. Dit geldt ook voor elektronische sigaretten en shisha (waterpijp). Bij een overtreding kan een hoge geldboete of een gevangenisstraf worden gegeven. De politie kan hardhandig optreden.
Drinkwater
Het kraanwater in Uganda is niet drinkbaar, gebruik flessenwater.
Drones
Het is niet toegestaan om drones te gebruiken zonder officiële toestemming van de Ugandese autoriteiten. U kunt beschuldigd worden van spionage.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Uganda en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via algemene alarmnummers 999 en 112 (werken niet altijd).
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Kampala
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kampala.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.