Reisadvies Turkije
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor de Turkse grensgebieden met Syrië en Irak is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze grensgebieden in Turkije te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies Şırnak en Hakkari is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden in Turkije? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode voor de rest van Turkije is geel. U kunt reizen naar Turkije. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Naar Turkije? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Turkije? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Turkije? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Turkije favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade of het consulaat-generaal.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Turkije reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Uw paspoort of ID-kaart moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Turkije. Houd er rekening mee dat wanneer uw paspoort bij aankomst in Turkije korter dan 6 maanden geldig is, u niet toegelaten wordt tot Turkije.
- Als u met het vliegtuig bent gekomen, wordt u teruggestuurd naar het land waar u vandaan kwam. Als u met de auto reist, moet u terugkeren om een nieuw reisdocument aan te vragen.
- Voor Turkije is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Als u met een ID-kaart reist, krijgt u bij aankomst in Turkije een inreisstempel op een papiertje. Dat moet u goed bewaren, want bij het uitreizen moet het opnieuw gestempeld worden.
- Voor Turkije geldt dat uw paspoort nog minimaal 2 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Turkije.
- Er is geen visumplicht voor Nederlanders die naar Turkije reizen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Turkije. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Turkije. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Turkije.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Turkije. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Grensgebied met Syrië
Reis niet naar het grensgebied met Syrië.
De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld.
Grensgebied met Irak
Reis niet naar het grensgebied met Irak. De situatie aan de Iraakse kant van de grens is erg gevaarlijk.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen naar de provincies Şırnak en Hakkari als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
Coronavirus
De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Via onze sociale mediakanalen informeren wij regelmatig over nieuwe ontwikkelingen.
Grensovergang Habur
Maak alleen als het noodzakelijk is, gebruik van de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang). Blijf daarbij alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.
Provincies in het zuidoosten
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Şırnak en Hakkari in het zuidoosten van Turkije.
In deze regio’s komen in afgelegen gebieden op het platteland, vooral ’s nachts, nog regelmatig gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten voor. Ook komen daar aanslagen door de PKK voor op de Turkse strijdkrachten.
Geel: let op veiligheidsrisico’s
Er zijn in de rest van Turkije veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit heeft te maken met een verhoogd risico op terroristische aanslagen, met name in afgelegen gebieden op het platteland in het zuidoosten van het land. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Zorg ervoor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs bij u heeft. Blijf verder op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naartoe reist via de (sociale) media.
In het zuidoosten is het raadzaam gebruik te maken van hoofdwegen, zo veel mogelijk tijdens daglicht te reizen en te overnachten in de grotere steden.
De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden doorgevoerd.
Terroristische aanslagen
Voor heel Turkije geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de regionaal opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en Islamitische Staat van Irak en Syrië (IS). De laatste aanslag was tijdens nieuwjaarsnacht in 2017 op een nachtclub in Istanbul. Hierbij vielen ten minste 39 doden en tientallen gewonden. Het merendeel van de slachtoffers kwam uit het buitenland.
Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van andere onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, uitgaansgelegenheden, winkelcentra, sportcentra, cultuurcentra, kerken, het openbaar vervoer, Europese diplomatieke, culturele en economische vertegenwoordigingen en andere plaatsen waar veel Europeanen komen. Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen.
Criminaliteit
De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met die in andere landen in Zuid-Europa. In grote steden en toeristencentra komen meer criminele activiteiten voor. Vooral in de stad Istanbul. Denk hierbij aan oplichting, zakkenrollerij en creditcardfraude. Wees alert op diensten die online aangeboden worden, vooral als u daar voor moet betalen.
Let op wanneer u naar een juwelier gaat. Ook als dit onderdeel is van een georganiseerde reis. Laat u niet onder druk zetten om iets te kopen. Vaak blijken aankopen minder waard te zijn dan de prijs die ervoor is betaald.
Demonstraties
In heel Turkije vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Vooral in de grotere steden. De politie treedt hard op. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het plaatselijke nieuws via de media. Vraag bij uw hotel om informatie.
Natuurgeweld
Bosbranden
Elk jaar komen in Turkije bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes. Wilt u tijdens deze periode naar Turkije reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie ter plaatse.
Aardbevingen
Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.
Grens met Armenië
De grens met Armenië is sinds 1993 gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen beide landen.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Turkije en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app
U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Turkije gebruiken. Print uw QR-code ook uit op papier.
Inreisbeperkingen Turkije
Vliegt u naar Turkije?
U kunt naar Turkije reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als:
- U in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie (2 doses van een door Turkije of WHO goedgekeurd vaccin, of 1 dosis Janssen) van 14 dagen of langer geleden, of;
- U een negatieve PCR-testuitslag kunt laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Turkije, of;
- U een negatieve antigeentestuitslag, die niet ouder is dan maximaal 48 uur bij aankomst in Turkije kunt laten zien of;
- U een corona herstelbewijs heeft dat niet ouder is dan 6 maanden geleden. De periode van 6 maanden begint 28 dagen na uw 1e positieve PCR-test.
- U hoeft dan niet in quarantaine bij aankomst in Turkije.
- Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden of aan te tonen dat ze gevaccineerd of hersteld zijn.
Reizigers die niet aan 1 van de bovenstaande voorwaarden voldoen, worden voor vluchten geweigerd. Deze verplichtingen gelden niet voor transfer- en transitreizigers.
Let op: Als u Turkije inreist via land- (ook met de trein) en zeewegen, hoeft u geen coronabewijs te laten zien.
Naast het EU DCC, accepteert Turkije ook vaccinatiebewijzen uit Servië, Kazachstan, Irak, Libië, Japan, Indonesië, de Filipijnen en Egypte.
U hoeft geen Passenger Locator Form (PLF) in te vullen of HES-code te hebben om naar Turkije te reizen.
Aan de grens met Turkije kunnen steekproefsgewijs PCR-testen bij aankomst worden afgenomen door het ministerie van Gezondheid. Daarna kunt u doorreizen. Als de uitslag positief is, wordt er contact met u opgenomen en dan moet u 7 dagen in quarantaine op de plaats van bestemming. Na 5 dagen kunt u opnieuw een test doen. Als u geen coronaklachten meer heeft, kunt u zonder PCR-test de quarantaine na 7 dagen beëindigen. Als u volledig bent gevaccineerd (2 doses of 1 dosis Janssen) geldt geen quarantaineverplichting bij nauw contact met iemand die positief wordt getest.
Lees voor meer informatie de website van Turkish Airlines (informatie in het Engels).
Algemene coronamaatregelen in Turkije
In Turkije is het dragen van een mondkapje in ziekenhuizen en in het OV verplicht. Buiten hoeft u niet langer een mondkapje te dragen. U moet overal in Turkije in openbare gelegenheden (binnen en buiten) 1,5 meter afstand houden en de hygiënemaatregelen naleven.
Actuele informatie met instructies en adviezen leest u op de website van het Turks ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Turks). Let op: Heeft u hier een vraag over? Neem dan rechtstreeks contact op met het ministerie van Binnenlandse Zaken van Turkije. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan u geen aanvullende informatie geven over de regels van Turkije.
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Turkije
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Turkije de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Vliegverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Reis na zonsondergang niet over de weg in Zuidoost-Turkije. Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Bij verkeersongelukken met dodelijke afloop neemt de Turkse politie de chauffeurs van alle betrokken voertuigen in hechtenis. Ook als zij niet schuldig zijn aan het ongeval. Kijk voor meer informatie over verkeersinformatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.
Controles door Turkse politie
De Turkse (militaire) politie in het hele land (extra) identiteitscontroles en verkeerscontroles uit. Volg altijd hun instructies op. Zorg ervoor dat u een geldig reisdocument bij u heeft. En een rijbewijs als dit van toepassing is.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Turkije.
Beledigen Turkse natie verboden
Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten wordt gezien als belediging. Daarvoor kunt u strafrechtelijk worden vervolgd.
Vervolging aanhangers Gülen-beweging en andere organisaties die Turkije ziet als terroristisch
De Turkse regering ziet de religieuze Gülen-beweging als een terroristische organisatie. Personen en organisaties die aan deze beweging verbonden zijn, of ervan verdacht worden deze te steunen, worden vervolgd. Dat geldt ook voor personen die door Turkije verdacht worden van het steunen van andere organisaties die door Turkije met terrorisme in verband worden gebracht. De Turkse overheid kan u ook vervolgen voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan, ook op sociale media.
Ondervraging/rechtsvervolging Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit bezitten
De Turkse veiligheidsautoriteiten hebben extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden. Voornamelijk Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit kunnen bij het inreizen en tijdens hun verblijf in Turkije te maken krijgen met ondervraging en/of rechtsvervolging. Dit doen Turkse autoriteiten onder andere als er een verdenking is van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt. Bij controles, onder andere op vliegvelden, kan uw telefoon of andere elektronische apparatuur worden onderzocht. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.
Bij strafrechtelijke procedures kunnen verdachten in voorlopige hechtenis worden gehouden. Ook kan een (tijdelijk) uitreisverbod worden opgelegd. Dit soms zonder dat meteen een opgaaf van redenen wordt gegeven. Ook zijn andere maatregelen mogelijk.
Volgens de Turkse wet worden Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben, op Turks grondgebied als Turks burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (zoals bij een arrestatie) niet door de Turkse autoriteiten wordt geïnformeerd. Ook kan het gebeuren dat het de Nederlandse ambassade niet wordt toegestaan consulaire bijstand te verlenen. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de ambassade of het consulaat-generaal.
LHBTI is niet algemeen geaccepteerd
LHBTI (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender en intersekse personen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd daar rekening mee.
Drugs
Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Turkije streng bestraft.
Fotografie
Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is strafbaar.
Souvenirs
Neem geen cultuurhistorische of archeologische spullen mee uit Turkije. Bijvoorbeeld oude munten en stenen. Dit is strafbaar.
Taxi
Gebruik alleen taxi’s met een werkende meter. Maak als het nodig is vooraf een prijsafspraak.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Turkije en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer (politie): 155
- Ambulance: 112
- Brandweer: 110
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Ankara
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Ankara.
Nederlands consulaat-generaal in Istanbul
Meer informatie over het Nederlands consulaat-generaal in Istanbul.
Wat de ambassade en het consulaat voor u kunnen doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat-generaal.