NederlandWereldwijd

Reisadvies Tunesië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Tunesië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 12-06-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de grensgebieden met Libië en Algerije (inclusief het Chaambi-gebergte). Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Kleurcode oranje geldt voor het gebied tussen de stad Tataouine en de lijn Al Borma – Remada - Ben Gardane. Ook Kasserine en omgeving hebben kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
 • Voor de rest van Tunesië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Tunesië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

 • Het grensgebied tussen Tunesië en Libië. Dit is grotendeels een militaire zone. Het is er onveilig, vooral ten zuiden van de grensplaats Ben Gardane.
 • De woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane. Hier zijn criminelen en terroristische groepen actief. De Tunesische politie kan hier moeilijk hulp bieden.
 • De grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba. In dit grensgebied zijn militaire patrouilles. Blijf op minstens 2 kilometer afstand van de grens.
 • Het Chaambi-gebergte. In dit gebergte zijn confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen.
 • De bergen rond de stad Kasserine: Mghila, Sammama en Salloum. Op en rond deze bergen zijn militairen actief en er liggen explosieven en landmijnen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

 • de stad Tataouine, het gebied ten zuiden van Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane.
 • de stad Kasserine en omgeving.

In deze gebieden zijn confrontaties tussen veiligheidsdiensten en extremistische groeperingen.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Tunesië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Tunesië is er dreiging van terrorisme. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. In Tunesië geldt sinds 2015 de noodtoestand, die steeds verlengd wordt. Dit houdt in dat er veel beveiliging is door politie, militairen of leden van de Nationale Garde. De veiligheidsdiensten zijn regelmatig doelwit van aanslagen. Houd rekening met controles op de toegangswegen rond hotels in toeristencentra.

Houd rekening met zakkenrollers en overvallen, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Ook in toeristische gebieden kunt u beroofd of overvallen worden.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Tunesië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Tunesië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U riskeert een lange gevangenisstraf.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Tunesië reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. En met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Maak in Tunesië geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties. U kunt hiervoor bestraft worden.

Identificatieplicht

Zorg in Tunesië dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u heeft. Zo kunt u bewijzen dat u legaal in het land verblijft.

Seks met minderjarigen

Seksuele omgang met minderjarigen (in Tunesië zijn dit personen jonger dan 16 jaar) is strafbaar. Ook als de minderjarige zegt dit te willen. Het kan moeilijk zijn om iemands leeftijd te schatten. Identiteitskaarten zijn vaak vervalst.

De omstandigheden in de Tunesische gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Aardbevingen

In Tunesië komen aardbevingen voor. Lees informatie over aardbevingen op de website van USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Overstromingen

Hevige regen en overstromingen kunnen voorkomen in Tunesië.

Bent u tijdens een aardbeving of overstroming in Tunesië?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Tunesische steden vinden regelmatig demonstraties plaats. Daarbij kan geweld ontstaan. Demonstraties kunnen zijn gericht tegen westerse ambassades. Onder andere naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Maar ook binnenlandse politieke gebeurtenissen kunnen leiden tot demonstraties.

Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s. Volg het lokale nieuws of vraag uw hotel om informatie. Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Tunesië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 197
 • Ambulance: 190
 • Brandweer: 198

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Tunesië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Tunesië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Tunesië

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Tunis.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Tunesië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de kwaliteit en de kosten van de zorg kunnen per ziekenhuis verschillen. Laat u zich behandelen in een particuliere kliniek? Controleer vooraf of uw verzekeraar de behandeling vergoedt.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Tunesië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Tunesië blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Tunesië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Tunesië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Neem contact op met de ambassade van Tunesië in Den Haag voor meer informatie over visa.
 • Let op: er gelden inreisregels. Bij aankomst in Tunesië moet u een bewijs van een hotelreservering laten zien. En mogelijk ook uw retourticket en een bewijs dat u genoeg geld heeft. U mag mogelijk Tunesië niet in als u niet aan deze voorwaarden voldoet.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Tunesië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Tunesië. Lees meer over rijden in Tunesië op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

 • Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
 • Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Tunesië.
 • Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
 • Er zijn in Tunesië voldoende apotheken. De meer algemene medicijnen zijn goed te verkrijgen, maar soms onder een andere productnaam. Een Franse vertaling van de medicijnbestanddelen kan dan een oplossing zijn.

Bagageregels