Reisadvies Tunesië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Rood: niet reizen
- Het is te gevaarlijk om naar de grensgebieden met Libië, de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane. En ook de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum) te reizen.
- Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine.
- Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland.
- Naar Tunesië? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Tunesië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Tunesië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Tunesië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Tunesië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Voor vragen hierover kunt contact opnemen met de ambassade van Tunesië in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tunesië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Wanneer u Tunesië bezoekt moet u bij binnenkomst aangifte doen van de valuta die u het land invoert. De valuta-aangifte moet worden gedaan op het formulier "Valuta-invoeraangifte voor bankbiljetten". De valuta's die u importeert, kunnen volledig worden ingewisseld voor Tunesische dinars, of worden bewaard en ingewisseld wanneer u ze nodig heeft. Dit kan bij banken of instellingen die bevoegd zijn om handmatig te wisselen.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Tunesië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Tunesië.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Tunesië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
In juli 2021 kondigde de president politieke veranderingen aan. Dit kan een reden zijn voor een grotere kans op demonstraties. Volg de berichten in de media en informeer u over deze politieke ontwikkelingen.
In Tunesië geldt een noodtoestand sinds 2015, die steeds verlengd wordt.
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- De grensgebieden met Libië.
- De woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane.
- De grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, met name het Chaambi-gebergte en bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum).
In het Chaambi-gebergte zijn regelmatig confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Tunesië vlakbij de Algerijnse grens. Ook wordt u geadviseerd op minstens 2 kilometer afstand van de grens tussen Tunesië en Algerije te blijven, dit omdat er mogelijk militaire patrouilles zijn. Op en rond de gebergtes rond Kasserine (Mghila, Sammama, en Salloum) vinden militaire operaties plaats en worden explosieven gevonden. In het grensgebied met Libië is de situatie onveilig. Dit is vooral bij de grensplaats Ben Gardane (bij Libië). Dit is een verzamelplaats van antiregeringsgroepen. Ook de militaire zone in het zuiden van Tunesië is niet veilig.
De zuidelijke gebieden zijn onherbergzaam en dunbevolkt. In deze gebieden zijn criminelen en/of terroristische groepen actief. Bij problemen kunt u hier moeilijk hulp krijgen van bijvoorbeeld de politie.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine.
Door confrontaties tussen veiligheidsdiensten en gewelddadig extremistische groeperingen in gebieden kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan.
Terrorisme
Als u in Tunesië bent, moet u er rekening mee houden dat nieuwe terreuraanslagen kunnen worden gepleegd. Toeristen en toeristische plaatsen kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor heel Tunesië.
- Op 6 september 2020 werd in Sousse-Kantaoui een aanslag gepleegd op een checkpoint van de nationale garde, hierbij kwam één gardist om het leven.
- Op 6 maart 2020 is er een aanslag gepleegd op een politiepost nabij de Amerikaanse ambassade. Hierbij kwam een politieagent om het leven.
- Op 26 november 2021 werd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in het centrum van Tunis een mogelijke aanslag voorkomen: een man met een bijl werd tegengehouden door de politie.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Vraag uw reisorganisatie wat voor veiligheidsmaatregelen uw hotel of resort heeft genomen.
- Gaat u op excursie naar het binnenland? Controleer of er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen door de reisorganisatie. Bijvoorbeeld politie begeleiding.
- Reis niet na zonsondergang.
- Vermijd de omgeving van overheidsgebouwen, gebedshuizen (moskeeën, kerken, synagogen) en andere drukke plaatsen waar veel mensen komen.
- Zorg dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u draagt.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de politie, militairen of leden van de Nationale Garde. Die staan meestal niet open voor discussie.
- Houd rekening met controles en ‘road blocks’ op de toegangswegen rond de grote hotels in toeristencentra.
- Volg als dat mogelijk is het nieuws over Tunesië via internationale en/of lokale media.
Geel: let op, er zijn risico’s
Criminaliteit
Criminaliteit en overvallen komen in heel Tunesië voor. Houd daar rekening mee, ook op openbare plaatsen, in woonwijken en op plaatsen waar veel toeristen komen, zoals de markt, medina, hotel of het strand. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Demonstraties
In Tunesië kunnen demonstraties voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gedemonstreerd omdat er veel werkloosheid is en mensen daardoor weinig geld hebben. Op 25 juli 2021 kondigde de president politieke veranderingen aan. Dit kan een reden zijn voor demonstraties. Ontwikkelingen in het buitenland en internationale gebeurtenissen kunnen ook aanleiding zijn voor antiwesterse demonstraties. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Tunesië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Tunesië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: Tunesië heeft besloten coronabewijzen van EU-landen, zoals de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) te accepteren. Zorg dat u uw vaccinatie- en/of testbewijs (bij voorkeur) uitgeprint of digitaal kunt laten zien.
Inreismaatregelen Tunesië
Tunesië laat onder bepaalde voorwaarden reizigers toe.
Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen vaccinatie- of testbewijs te laten zien bij binnenkomst.
Bent u 18 jaar en ouder en volledig gevaccineerd?
- Om naar Tunesië te kunnen reizen moet u volledig gevaccineerd zijn. Dit houdt in dat u langer dan 28 dagen met het Johnson & Johnson vaccin (1 vaccinatie) bent gevaccineerd of 7 dagen met andere vaccins (2 vaccinaties). Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.
- U moet een bewijs (het liefst op papier) van volledige vaccinatie kunnen laten zien.
Bent u 18 jaar en ouder en niet of niet volledig gevaccineerd?
- Alle niet of niet volledig gevaccineerde reizigers naar Tunesië moeten bij binnenkomst een negatieve PCR-test met QR-code kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur voor vertrek, of;
- Een negatieve antigeentest met QR-code die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek.
- Neem de uitslag van de test mee op uw telefoon of op papier.
- U moet na aankomst 5 dagen in zelfisolatie gaan op een plek van eigen keuze.
Herstelbewijs
Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.
Testen bij aankomst
Na aankomst op het vliegveld in Tunesië kan steekproefsgewijs een PCR-test of een antigeentest bij u worden afgenomen. De uitslag van de antigeentest kunt u op de luchthaven afwachten. De uitslag van de PCR-test kunt u thuis of in uw accommodatie afwachten. Test u positief, dan moet u 5 dagen in zelfisolatie gaan. Als u symptomen heeft moet u 7 dagen in zelfisolatie gaan.
Bent u Nederlander maar woont u buiten het Koninkrijk?
- Controleer dan het reisadvies voor Tunesië opgesteld door de autoriteiten van het land waar u woont.
Algemene maatregelen
Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus in Tunesië stabiel te houden. Het kunnen laten zien van een coronavaccinatiebewijs is verplicht in Tunesië bij het naar binnen gaan in publieke gebouwen, gezondheidsinstellingen, onderwijsinstanties en horeca. Ook kunnen voorzorgsmaatregelen worden genomen zoals het verplicht dragen van een mondkapje, het meten van de lichaamstemperatuur bij binnenkomst of het verplichte gebruik van desinfecterende handgel. Voor toeristen die in hotels verblijven gelden ook specifieke voorschriften, stelt u zich hiervan op de hoogte bij uw hotel.
De Tunesische autoriteiten kunnen plaatselijk (per provincie of gemeente) besluiten om coronamaatregelen (opnieuw) in te voeren. Vraag hiernaar bij uw hotel of verblijfplaats.
De Tunesische autoriteiten kunnen bij het overtreden van deze regels een boete van 120 TND of een gevangenisstraf van ten hoogste 6 maanden opleggen.
Testlocaties in Tunesië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Tunesië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tunesië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Grensovergangen, lucht- en zeehavens
Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles kunnen uitvoeren bij de grensposten, lucht- en zeehavens.
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over het verkeer in Tunesië op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Tunesië.
Drugsgebruik is streng verboden
De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en softdrugs. De gevangenisstraffen zijn hoog.
Geen foto’s van militaire objecten
Maak geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties in Tunesië. Dit is verboden.
LHBTI's
Homoseksualiteit is strafbaar in Tunesië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. Hoewel in de grote steden de acceptatie van LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) toeneemt, kunnen LHBTI’ers in heel Tunesië te maken krijgen met onbegrip, discriminatie of zelfs met agressief gedrag.
Misbruik van liefdesrelaties
Sommige jonge Tunesiërs proberen Europese (vaak oudere) vrouwen en soms mannen te verleiden. Vooral in clubs en toeristische hotels , maar ook via relatie-apps. Deze mannen zijn vaak van eenvoudige afkomst. Door liefdesverklaringen proberen ze soms een financieel voordeel te krijgen. In andere gevallen proberen ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen. Zij hopen op die manier een verblijfsvergunning voor Nederland te krijgen.
Het is volgens Tunesische traditie absoluut niet de gewoonte te huwen met een vrouw die ouder is dan de man. Wees daarom voorzichtig en denk goed na wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Tunesië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer (politie): 197
- Ambulance: 190
- Brandweer: 198
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Tunis
Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tunis op deze website.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.