Reisadvies Tsjaad
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Rood: niet reizen
- Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad. Reis ook niet naar het gebied rond het Tsjaadmeer en het noorden van het land. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Tsjaad? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Tsjaad? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Tsjaad favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Tsjaad reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Tsjaad in Brussel.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tsjaad. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Tsjaad.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Tsjaad. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad:
- Sudan
- Centraal-Afrikaanse Republiek
- Kameroen
- Nigeria (ook het gebied rondom het Tsjaadmeer)
- Niger
- Het noorden van het land en het grensgebied met Libië
- De regio Ouddai met de deelstaat Sila
In het noorden van Tsjaad zijn er regelmatig gevechten tussen rebellen en het Tsjadische leger. Dit kan ook leiden tot onrust op andere plaatsen in het land. De situatie is onzeker.
Wees alert en volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen in het land.
Grens met Sudan
In het grensgebied met Sudan is een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. Dat komt door de aanwezigheid van rebellen. Het gaat vooral om de grens met de Sudanese regio Darfur.
Grens met Centraal-Afrikaanse Republiek
In de Centraal-Afrikaanse Republiek is de situatie erg gespannen en niet stabiel. Daarom is dit grensgebied onveilig. Veel burgers en rebellen vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Tsjaad.
Grens met Kameroen en Nigeria
Door de dreiging van de terroristische groepering Boko Haram vluchten mensen vanuit Nigeria, soms via Kameroen, naar Tsjaad. Het is daarom niet veilig in dit grensgebied en in het gebied rondom het Tsjaadmeer. Sinds mei 2019 heeft Boko Haram meerdere grote aanslagen gepleegd rond het Tsjaadmeer in Tsjaad.
Grens met Niger en Libië
Er is een verhoogd risico op terrorisme, ontvoering en kidnapping in het grensgebied met Niger. In de noordelijke provincies Tibesti, Ennedi Ouest en Ennedi Est en het grensgebied met Libië wordt regelmatig gevochten tussen het Tsjadische leger en rebellen. Het betreden van deze gebieden is verboden. In dit gebied is er een risico op ontvoering en terrorisme. Ook liggen er in dit grensgebied landmijnen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land. De veiligheidssituatie is in oranje gebied niet stabiel. Dit komt doordat er gewapende en terroristische groeperingen actief zijn in Tsjaad. Ook zijn er veel vluchtelingen uit Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het land.
Neem voor uw veiligheid overal in het land voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag gebeuren namelijk de meeste overvallen.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Terrorisme
Sinds begin 2015 draagt het Tsjadische leger bij aan de (regionale) strijd tegen Boko Haram. Boko Haram opereert vooral op Nigeriaans grondgebied. Maar de beweging voert ook in de buurlanden Kameroen en Tsjaad aanvallen uit.
Boko Haram heeft een aantal zelfmoordaanslagen uitgevoerd in de hoofdstad N’Djamena en elders. Daarbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.
Criminaliteit
Er komt zware criminaliteit voor in Tsjaad, zoals berovingen en ontvoeringen. Wees op uw hoede voor overvallers die uw voertuig willen stelen (‘carjacking’). Verzet u in dat geval niet. Dit leidt vaak tot (meer) geweld.
Politieke situatie
Tsjaad bevindt zich in een fase van politieke transitie. Dit kan spanningen veroorzaken tussen politie en leger aan de ene kant en demonstranten aan de andere kant, en ook tussen verschillende bevolkingsgroepen onderling. Het aantal protesten is toegenomen. Er kan onverwachts onrust en geweld ontstaan. Dit kan in de provincies en ook in de hoofdstad N’Djamena gebeuren.
Demonstraties
In de hoofdstad N’Djamena en in andere grote steden kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen van tegen- en voorstanders van de militaire transitieraad. Vermijd demonstraties. Ga direct naar een andere plaats als u in een demonstratie terechtkomt.
Laat voor vertrek naar Tsjaad thuisblijvers in Nederland weten dat internet en telefonie soms is afgesloten.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Tsjaad en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Tsjaad en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of een natuurramp? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisbeperkingen
Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Tsjaad inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck-app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Inreismaatregelen Tsjaad
De volgende inreisvoorwaarden gelden voor Tsjaad:
- U moet een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19 laten zien, waarvan de laatste vaccinatie 14 dagen of langer geleden is gegeven, of;
- U moet een negatief COVID-19-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 96 uur voor vertrek.
- Bij aankomst in Tsjaad moet u een PCR-COVID-19-test doen. Dit is niet van toepassing als u volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 en de laatste vaccinatie 14 dagen of langer geleden is gegeven en u het vaccinatiebewijs kunt laten zien.
- Personen die in Tsjaad een COVID-19-vaccinatie hebben gekregen, zijn ook vrijgesteld van de verplichte PCR-test bij aankomst in Tsjaad.
- Mogelijk bij aankomst kunt u de vraag nog eens krijgen om een sneltest te doen op het vliegveld.
Coronavirusmaatregelen (COVID-19)
Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Tsjaad tegen te gaan.
Op dit moment is er geen actueel overzicht beschikbaar van COVID-19-maatregelen in Tsjaad. In het algemeen geldt dat mondkapjes worden gedragen in openbare gelegenheden binnen. Vraag vlak voor uw reis bij uw contacten in Tsjaad de laatste informatie op.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Tsjaad
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Tsjaad de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Medische zorg
In de hoofdstad N’Djamena is een lokaal ziekenhuis, het Renaissance ziekenhuis. De beschikbare medische zorg is minimaal.
Er is een kliniek van SOS International. U heeft een contract nodig om hier binnen te komen. Informatie vindt u op de Engelstalige website van SOS International.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tsjaad te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Ook op de website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën (informatie in het Engels).
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De verkeerssituatie in de hoofdstad N’Djamena is chaotisch. Door een gebrek aan (de naleving van) regels zijn er veel ongelukken. Ook hebben veel auto’s en motoren geen verlichting. Hierdoor gebeuren er na zonsondergang veel ongelukken. Rijd als het kan niet zelf. Maak gebruik van een huurauto met chauffeur. Maak geen gebruik van andere vervoersmiddelen zoals motoren of fietsen. Ga niet lopend over straat.
Openbaar vervoer
Maak geen gebruik van het lokale openbaar vervoer. Het is vaak niet veilig.
Scheepvaart
Het wordt zeer afgeraden om op het Tsjaadmeer te gaan varen.
In Tsjaad is de bevolking voor de helft islamitisch. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich kleedt.
Identificatieplicht
Zorg dat u altijd uw identiteits- en verblijfsbewijzen bij u heeft. Als u deze niet kunt tonen kan de politie u arresteren.
Drugs
Het bezit en gebruik van drugs is verboden. Er kan een gevangenisstraf worden opgelegd. De omstandigheden in de gevangenissen is slecht.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van militaire gebouwen, militaire colonnes, overheidsgebouwen en luchthavens. Dat is verboden.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Tsjaad en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Ambassadekantoor N’Djamena
In N’Djamena is een Nederlands ambassadekantoor. Dit is bereikbaar tijdens kantooruren via +235 601 62 801 of e-mail naar ndj@minbuza.nl. Buiten kantooruren kunt u bellen naar het nummer +31 247 247 247.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.