NederlandWereldwijd

Reisadvies Tsjaad

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Tsjaad? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 06-06-2024
Nog steeds geldig op: 16-06-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor alle grensgebieden van Tsjaad, het gebied rond het Tsjaadmeer, en de regio’s Kanem, Ouaddai, Tibesti, Borkou en Ennedi of delen daarvan. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Tsjaad geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Tsjaad of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

 • In het noorden: de regio’s Ennedi (behalve de steden Fada en Amdjarass) en Tibesti. En het noordelijke en oostelijke deel vande regio Borkou.
 • In het westen: het westelijke deel van de regio Kanem, de regio Lac (behalve de stad Bol) en het gebied rondom het Tsjaadmeer.
 • In het oosten: de regio Ouaddai (behalve de stad Abéché).
 • De grensgebieden tussen Tsjaad en Niger, Nigeria, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Sudan. Behalve de hoofdstad N’Djamena, de stad Bongor en de hoofdwegen tussen N’Djamena en Moundou, en tussen N’Djamena en Oum Hadjer.

In de grensgebieden van Tsjaad zijn rebellen actief. Er is een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. In het gebied rond het Tsjaadmeer bevinden zich ook terroristische groepen. Er is een verhoogd risico op gevechten, aanslagen en ontvoering.

In de noordelijke provincies zijn regelmatig gevechten tussen het leger en rebellen. Ook liggen er landmijnen.

In het oosten en zuiden van Tsjaad, en in de omgeving van het Tsjaadmeer, bevinden zich vluchtelingen uit Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Nigeria.

In het grensgebied tussen Tsjaad en Sudan, vooral aan de grens met de Sudanese regio Darfur, is een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. Ook hier zijn veel vluchtelingen.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

 • de steden N’Djamena, Abéché, Bongor, Bol, Fada en Amdjarass
 • de hoofdweg tussen N’Djamena en Moundou en tussen N’Djamena en Oum Hadjer
 • de rest van Tsjaad

Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In de hoofdstad N’Djamena en andere steden in Tsjaad kunnen anti-overheidsprotesten plaatsvinden. Daarbij kan geweld ontstaan. Bij recente protesten zijn doden en gewonden gevallen.

Wees waakzaam, vooral in de grote steden. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
 

In de omgeving van het Tsjaadmeer is een acute dreiging van terrorisme. De terroristische groepering Boko Haram is vooral actief in Nigeria, maar pleegt ook aanslagen in Tsjaad.

Reis niet naar de omgeving van het Tsjaadmeer en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Er komt zware criminaliteit voor in Tsjaad, zoals berovingen, ontvoeringen en carjacking. Wees op uw hoede en loop niet alleen over straat. Vermijd sloppenwijken en let goed op uw bezittingen. Pas op voor overvallers die uw voertuig willen stelen. Verzet u niet als u wordt beroofd.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Tsjaad geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Tsjaad zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Tsjaad reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Identificatieplicht

In Tsjaad moet u altijd uw paspoort bij uw hebben. Kunt u uw paspoort niet laten zien als de lokale autoriteiten hierom vragen? Dan kunt u gearresteerd worden.

Foto’s maken

Fotografeer of film in Tsjaad geen militaire colonnes, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en vliegvelden. Dit is verboden.

Overstromingen

In Tsjaad is een risico op overstromingen. Vooral aan het einde van het regenseizoen, dat duurt van mei tot november. Bent u tijdens een overstroming in Tsjaad?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Tsjaad? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 2020
 • Ambulance: +235 22 51 77 28
 • Brandweer: +235 22 52 12 11
 • Algemeen alarmnummer in hoofdstad N’Djamena: +235 22 52 25 55

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Tsjaad en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het Nederlandse ambassadekantoor.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassadekantoor in Tsjaad

Het Nederlandse ambassadekantoor in N’Djamena is bereikbaar tijdens kantooruren. Bekijk de contactgegevens van het Nederlandse ambassadekantoor in N’Djamena (informatie in het Engels).

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Tsjaad is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Tsjaad te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Tsjaad als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan bij de ambassade van Tsjaad in Brussel, België.

Reizen en kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Tsjaad. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Tsjaad. Lees meer over rijden in Tsjaad op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

 • Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
 • Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Tsjaad.
 • Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.

Geldzaken

Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Tsjaad, zoals een pinpas, creditcard en contant geld. Soms sluiten de autoriteiten het internet af. Dan kunt u niet pinnen. De meeste betalingen in Tsjaad gaan met contant geld.

Bagageregels