Reisadvies Togo
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 24-03-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordelijke gebied dat grenst aan Burkina Faso. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
-
Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor Togo is voor het grootste deel geel. U kunt reizen, maar let op: er zijn risico’s en er gelden inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
- Naar Togo? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek 'Corona en gezondheid'.
- Verblijft u in Togo? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Togo? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Togo favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Togo reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Togo geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land.
- Om naar Togo te reizen heeft u een visum nodig. U kunt dit regelen bij de ambassade van Togo in Brussel. Met een toeristenvisum kunt u maximaal 90 dagen in Togo blijven.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Togo. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check van tevoren welke inentingen u nodig heeft voor Togo. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Togo.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Togo. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordelijke gebied dat grenst aan Burkina Faso. Het risico op ontvoeringen is in dit gebied toegenomen.
Terrorisme
In het noorden van Togo tot 30 kilometer langs de grens met Burkina Faso kunnen (terroristische) aanslagen voorkomen. Er is een verhoogd risico op ontvoeringen. In het grensgebied met Togo en Burkina Faso en het leger van Burkina Faso en het leger van Togo actief tegen terroristische groepen en criminelen die aan beide kanten van de grens actief zijn. Bekijk ook het reisadvies voor Burkina Faso.
Geel: let op, er zijn risico’s
Er zijn in Togo veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Criminaliteit
Houd rekening met berovingen en soms ook gewelddadige overvallen in Togo. Vooral op de boulevard in de hoofdstad Lomé, bij stranden en markten kunt u een doelwit zijn. Heeft u een betrouwbare contactpersoon in Togo? Vraag deze dan u te begeleiden bij uw aankomst en vertrek.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Natuurgeweld
Het regenseizoen duurt in Togo van april tot november. In die periode kan zware regenval overstromingen en modderstromen veroorzaken waardoor wegen niet goed bereikbaar zijn.
Demonstraties
In de hoofdstad Lomé en in andere grote steden in het land kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Togo en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Togo en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: U kunt met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Togo inreizen. Het is raadzaam om uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uit te printen en op papier mee te nemen.
Heenreis naar Togo
Om Togo in te mogen kunnen er inreisvoorwaarden gelden die de overheid van Togo heeft ingesteld.
Lees de laatste informatie over de inreisvoorwaarden voor Togo (informatie in het Engels).
Coronavirusmaatregelen
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Togo te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen en adviezen vindt u op de website van de Togolese overheid (informatie in het Frans).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Togo
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Togo de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De kwaliteit van de medische zorg in Togo is redelijk. In Lomé zijn een aantal privéklinieken met goed gekwalificeerd personeel.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Togo te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Wegverkeer
De wegen in Togo zijn slecht en niet verlicht. Reis daarom niet na zonsondergang. Vooral tijdens het regenseizoen (mei tot en met november) zijn de wegen vaak moeilijk begaanbaar.
Bij een verkeersongeluk moet u zich melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
Taxi’s
Het gebruik van taxi’s is aan te raden boven motortaxi’s. Het rijgedrag van bestuurders op motortaxi’s is gevaarlijk. Ook hebben zij vaak niet de vereiste papieren. Als het donker wordt zijn er meer straatcontroles.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Togo.
Drugs
Het bezit, gebruik en handel van drugs is verboden. Volgens de wetgeving van Togo kan de overheid van Togo gevangenisstraffen van 20 jaar geven of geldboetes tot 200.000 EURO.
Betaalmiddelen
In Togo gaan betalingen met contant geld en is dat niet mogelijk met een pinpas. Zorg dat u verschillende betaalmiddelen bij u heeft. Bijvoorbeeld contant geld en een creditcard. Neem voldoende contant geld mee. Betaling met een creditcard is steeds vaker mogelijk bij grotere hotels en supermarkten.
Internetfraude
Pas op voor internetfraude als u via internet zakelijke contacten in Togo heeft gelegd. Internetfraude gebeurt vaak bij specialistische opdrachten. Laat daarom de referenties van uw contacten natrekken.
Homoseksualiteit/LHBTIQ+
Homoseksualiteit/LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is/zijn strafbaar in Togo. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Stroming in de zee
De stroming in de zee is langs de kust erg sterk. Jaarlijks verdrinken veel mensen tijdens het zwemmen.
Fotografie
U bent vrij om foto’s te maken maar maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties. Dit is verboden.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Togo en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 117 (wordt niet altijd beantwoord)
- Brandweer: 118 (wordt niet altijd beantwoord)
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Togo
Er is geen Nederlandse ambassade in Togo. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Accra (Ghana).
U kunt in de hoofdstad Lomé ook terecht bij de ambassade van Frankrijk of Duitsland.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.