Reisadvies Tanzania
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 03-06-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het zuidelijk grensgebied met Mozambique in de regio Mtwara. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Tanzania of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Tanzania? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocumenten
- Als u naar Tanzania reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Tanzania geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn na afgifte van het visum en ook na aankomst in Tanzania.
- Het paspoort moet 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s hebben.
Visum
- Om naar Tanzania te reizen heeft u een visum nodig. U kunt dit regelen bij de ambassade van Tanzania in Den Haag of u kunt een e-visum aanvragen via de Tanzaniaanse Immigratiedienst. Met een toeristenvisum kunt u maximaal 90 dagen in Tanzania blijven.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en visum nodig om naar Tanzania te reizen.
- Reist u alleen met kinderen onder de 18 jaar? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor Tanzania. U hoeft geen coronavaccinatiebewijs of negatieve test te laten zien.
Rijbewijs
- Uw Nederlandse rijbewijs is zonder internationaal rijbewijs niet geldig in Tanzania. U moet beide documenten meenemen. Reist u uit Tanzania naar een ander land en wilt u daar een auto huren? Check dan of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u in dat land een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tanzania zoals contant geld én een pinpas of creditcard.
- Vraag uw bank of uw bankpas geschikt is voor geld opnemen in Tanzania.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er bereik is in de afgelegen gebieden in Tanzania. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan vooraf (op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Regio Mtwara, zuidelijk grensgebied met Mozambique
Het grensgebied in het zuiden van Tanzania in de regio Mtwara is onveilig. Dicht bij dit grensgebied, in het noordoosten van Mozambique, voeren extremistische groepen regelmatig aanvallen uit op burgers (laatste keer eind maart 2021). Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis niet over de grens naar het noordoosten van Mozambique. In oktober 2020 waren er ook incidenten aan de Tanzaniaanse kant van de grens. Bekijk ook het reisadvies voor Mozambique.
Geel: let op, er zijn risico's
U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Terrorisme
In Tanzania is net zoals in andere landen in de regio, kans op een terroristische aanslag. Er bestaat een verhoogde dreiging in verschillende buurlanden van Tanzania, vooral aan de grens met Mozambique. Terroristen werken vaak in internationale netwerken. Aan alle Tanzaniaanse grenzen bestaat het risico dat terroristen het land binnenkomen. Dit vormt een risico voor de veiligheid in Tanzania. Dit geldt voor het Tanzaniaanse vasteland en ook op Zanzibar.
Strategische of symbolische plaatsen kunnen doelwit zijn van aanslagen, ook westerse doelen. De kans op aanslagen in de publieke ruimte is groter geworden. Wees voorzichtig en let op, vooral op plekken waar veel mensen komen. Zoals bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerciële en toeristische centra, het vliegveld, hotels, markten, religieuze ontmoetingsplaatsen en het openbaar vervoer.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Wees alert op openbare plaatsen en volg altijd de instructies van de autoriteiten op.
Criminaliteit
Gewelddadige berovingen
In heel Tanzania bestaat een risico op gewelddadige berovingen en overvallen. Vooral in Dar es Salaam en in de Arusha-regio, maar ook op andere plekken in het land. Beroving van hand- en schoudertassen gebeurt regelmatig, onder andere vanuit rijdende auto’s en motoren. Bij dit soort berovingen kunt u ernstig gewond raken. Bied geen verzet bij een beroving.
Wees extra alert in de gebieden waar veel toeristen zijn zoals in Dar es Salaam. Ook in Arusha en op het eiland Zanzibar zijn incidenten gemeld.
Ontvoeringen
Korte ontvoeringen komen voor in de grote steden. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi of in een gewone auto, bijvoorbeeld met het voorstel om een lift te delen. Dit kan gebeuren bij (of op weg naar) vliegvelden en bus- of treinstations. Maar ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen en toeristische trekpleisters als Coco Beach en Kariakoo in Dar es Salaam. Eenmaal in de taxi of auto dwingt de crimineel de toerist om op verschillende plaatsen geld op te nemen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Wees voorzichtig als u op stille, verlaten stranden of in afgelegen gebieden bent.
- Pas op voor (Uber)chauffeurs die u laten plaatsnemen in een andere taxi (bv. van een vriend) met vage excuses.
- Reis niet mee met onbekende personen die u een lift aanbieden waar u niet om gevraagd heeft.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen in het zicht.
- Zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft. Verdeel uw pasjes en contant geld over meerdere plaatsen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Als u op straat loopt, draag uw tas dan niet aan de straatkant. Loop zover mogelijk van de weg af en aan de kant van het tegemoetkomend verkeer.
- Houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op.
- Neem geen waardevolle spullen mee tijdens vervoer in een ‘bajaj’ (klein driewielig vervoersmiddel). Vermijd ’s avonds en ’s nachts het gebruik van dit vervoersmiddel.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Voor de kust
Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania. Hier bestaat het risico op kapingen van commerciële en particuliere schepen. Informeer u goed voordat u het water op gaat.
Demonstraties en politieke onrust
Vermijd demonstraties en politieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw accommodatie of reisorganisatie om informatie.
Natuurgeweld
Aardbevingen
In Tanzania kunnen aardbevingen voorkomen. De laatste grote aardbeving was in september 2016 in de Kagera-regio. Er was een lichte aardbeving in maart 2018 in de regio Geita. Soms zijn deze aardbevingen voortekenen van een uitbarsting van de vulkaan Lengai. Wilt u meer informatie over aardbevingen in Tanzania? Volg de berichten in de media en informeer naar de situatie.
Kijk ook op de Engelstalige websites van:
Overstromingen en tropische stormen
In het korte regenseizoen, van half november en december, en het lange regenseizoen, in maart, april en mei, kunnen overstromingen voorkomen. Dit heeft vooral gevolgen in dichtbevolkte gebieden zoals Dar es Salaam. Ook kunnen in deze periode tropische stormen voorkomen. Reist u in deze periode naar Tanzania? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Marburgvirus
- In Tanzania zijn op 21 maart 2023 gevallen geconstateerd van het Marburgvirus rondom Bukoba, in de Kagera-regio in het noordwesten van het land. Afgelopen tijd zijn er mensen aan dit virus overleden. Alle personen die naar en van Kagera reizen moeten een gezondheidsformulier invullen.
- Bij iedere Tanzaniaanse grensovergang (land, zee, lucht) doen de autoriteiten bij reizigers een temperatuurmeting. Het kan gebeuren dat personen met koorts het land tijdelijk niet mogen verlaten. Uitreizen mag in dat geval alleen na goedkeuring van de autoriteiten.
- De Tanzaniaanse overheid raadt aan voorzichtig te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen. Meest voorkomende symptomen van het Marburgvirus zijn koorts, diarree, misselijkheid, spierpijn, hoofdpijn, pijn op de borst, keelpijn en braken. Denkt u symptomen te hebben die lijken op het Marburgvirus? Neem contact op met het gratis nummer: 199. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten en van het centrum voor gezondheid in Tanzania (informatie in het Engels).
- Lees de laatste informatie over de virusuitbraak in Tanzania op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kijk voor algemene informatie over het Marburgvirus ook op de website van het RIVM en de WHO (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De lokale gezondheidszorg is van zeer wisselende kwaliteit. In de grote steden is het niveau van de medische zorg redelijk. Op het platteland kunnen medische kennis en medicijnen schaars zijn. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan repatriëring nodig zijn. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Tanzania.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koortsvaccinatie
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor binnenkomst in Tanzania als u uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Ga ook na of u medicijnen tegen malaria nodig heeft.
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Tanzania.
Coronatestlocaties in Tanzania
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Tanzania de website van het ministerie van Gezondheid in Tanzania (informatie in het Engels).
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik in dranken alleen ijsblokjes van gekookt of gebotteld water.
Wegverkeer
- De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. De rij-omstandigheden in het land zijn onvoorspelbaar. Straat- en wegverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. De grote verkeerswegen zijn in redelijke staat, maar er zijn wel kuilen in de weg. Niet-geasfalteerde wegen zijn in het algemeen van slechte kwaliteit. Als het veel regent, kunnen ze gevaarlijk en slecht begaanbaar worden.
- Reist u over de weg? Reis dan niet na zonsondergang. Dit is belangrijk als u zelf rijdt, maar ook als u met het openbaar vervoer reist. Reist u toch na zonsondergang, wees dan alert.
- Rijdt u zelf? Houd uw autodeuren altijd op slot. Houd vooral in steden de ramen dicht en berg waardevolle spullen op uit het zicht. Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Tanzania op de website van de ANWB.
Openbaar vervoer
Jaarlijks komen in Tanzania veel mensen om bij verkeersongelukken. Bij dit soort ongelukken zijn vaak langeafstandsbussen betrokken. Reis niet met een bus als u twijfelt over de veiligheid van de bus en/of de vaardigheid van de bestuurder.
Veiligheid vliegverkeer
In Tanzania vliegt men vaak met kleine vliegtuigen om grote afstanden te overbruggen. Wilt u met een klein vliegtuig reizen? Zoek dan vooraf uit welke luchtvaartmaatschappijen betrouwbaar zijn. U kunt het beste vliegen met vliegtuigen van bekende, grotere luchtvaartmaatschappijen.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Veerboten
Wilt u met een veerboot reizen? Zoek dan vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is. Betrouwbare maatschappijen herkent u doordat ze passagiers elektronisch registreren. Het is verstandig vooraf uw kaartje te kopen en niet op het laatste moment. Bij de vertrekpier van de veerboten zijn veel opdringerige kaartverkopers die proberen toeristen te verleiden om een kaartje te kopen bij een specifiek loket.
Trein- en busverkeer
Treinen rijden onregelmatig. Het busnetwerk functioneert redelijk en is goed. Regelmatig rijden er grote (touringcar)bussen vanuit Dar es Salaam naar de grote steden in het noorden en het zuiden. Er is een buslijn die Nairobi en Kampala als eindbestemming heeft. Door het roekeloze rijgedrag van de bestuurders van deze bussen gebeuren er soms ernstige ongelukken.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Drugs
Bezit en gebruik van drugs is illegaal en strafbaar. Dit geldt ook voor softdrugs. De straffen zijn zeer streng. Vooral op Zanzibar komt illegale drugshandel voor.
Informatie voor lhbtiq+ personen
Het in het openbaar uiten van liefde tussen lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is strafbaar in Tanzania. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Het aantal publieke uitingen tegen lhbtiq+ personen ook door de overheid en diverse religieuze groepen, is afgelopen tijd toegenomen. Dit heeft tot gevolg dat politie en justitie lhbtiq+ personen actiever vervolgen. De lhbtiq+- onderdrukking die ook gericht is tegen (buitenlandse) individuen en organisaties is zorgelijk.
Illegale souvenirs
Niet alle souvenirs mogen worden meegenomen uit Tanzania. De douane op de internationale vliegvelden controleert voor vertrek of reizigers illegale ‘wildlife-souvenirs’ bij zich hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ivoor, koraal, schelpen, tanden, souvenirs van tropisch hardhout en huiden van dieren. Het in bezit hebben hiervan kan in Tanzania leiden tot zeer hoge geldboetes of gevangenisstraffen.
Werken zonder werkvergunning is strafbaar
Werken (ook als zelfstandig gevestigde, als vrijwilliger of stagiair) zonder werkvergunning is strafbaar in Tanzania. De controle op de naleving hiervan is aangescherpt. Overtreding kan leiden tot vervolging. Het betalen van een geldboete, een gevangenisstraf of uitzetting zijn mogelijke straffen.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Tanzania? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Verbod op plastic tasjes
Plastic tasjes zijn sinds 1 juni 2019 strikt verboden in Tanzania. Het is een overtreding als u in bezit bent van een plastic tasje. Neem geen plastic tassen mee Tanzania in. Na een eerste waarschuwing kan bij een tweede overtreding een hoge boete of een gevangenisstraf worden opgelegd.
Betaalmiddelen
Wilt u geld opnemen met een Nederlandse bankpas? Dat is alleen mogelijk bij een beperkt aantal geldautomaten. Die moeten het Maestro-/Mastercard-logo hebben. Deze banken vindt u vooral in de grote steden. Houd hiermee rekening wanneer u reist naar afgelegen gebieden.
Natuurparken
Een goede voorbereiding is belangrijk als u een van Tanzania’s natuurparken bezoekt. Regel uw reis bij een betrouwbare organisatie. Sommige parken zijn afgelegen, waardoor hulp moeilijk ter plekke kan komen. Zorg dat u de juiste uitrusting bij u heeft en vraag lokaal om advies als u naar afgelegen gebieden reist. Maak alleen gebruik van officiële overnachtingskampen als u gaat kamperen. Het advies is om niet alleen te kamperen.
Kilimanjaro
Wilt u de Kilimanjaro beklimmen? Onderschat deze beklimming niet en bereid u fysiek goed voor.
Belangrijke documenten
Bewaar kopieën van belangrijke documenten (paspoort, verzekering, vaccinatieboekje) online.
Foto’s maken
Het is verboden om foto’s te maken van militaire gebouwen, luchthavens, bruggen en overheidsgebouwen. Vraag vooraf toestemming als u foto’s van mensen wilt maken.
Kleding
Over het algemeen is de lokale bevolking verdraagzaam. Respecteer de lokale religie en pas uw kleding aan. Op Zanzibar kan de overheid hoge boetes geven aan personen die zich ongepast kleden.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Tanzania en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 112
- Brandweer: 114
- Ambulance: 115
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Tanzania en ben u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Dar es Salaam
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Tanzania gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.