Reisadvies Tadzjikistan
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 23-09-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Tadzjikistan en Kirgizië, (incl. de regio Sughd). Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Tadzjikistan is geel. U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Tadzjikistan of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Tadzjikistan gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U ontvangt dan een melding per e-mail als het reisadvies wordt aangepast. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, aanvullende informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Tadzjikistan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Tadzjikistan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
Reisdocumenten
- U heeft een geldig reisdocument (paspoort) nodig als u naar Tadzjikistan reist waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Tadzjikistan geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
Visa
- Nederlandse reizigers hebben geen visum nodig voor Tadzjikistan bij een verblijf tot 30 dagen.
- Bent u in Tadzjikistan en wilt u langer dan 30 dagen verblijven? Neem uiterlijk 5 dagen voor het einde van de 30-dagen-termijn contact op met de consulaire afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tadzjikistan (informatie in het Engels).
- U heeft een visum voor Tadzjikistan nodig als uw verblijf langer dan 30 dagen is. Neem hiervoor contact op met de ambassade van Tadzjikistan in Brussel (België) (informatie in het Engels).
- U moet zich binnen 10 dagen na aankomst in Tadzjikistan verplicht registreren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tadzjikistan bij de afdeling Paspoortregistratie (Passport registration service).
Reizen met kinderen
Reist u alleen met kinderen onder de 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Informatie over de corona-inreisvoorwaarden in Tadzjikistan leest u op de website van de National Information Agency of Tadzjikistan (informatie gedeeltelijk in het Engels, meer Tadzjieks).
Rijbewijs
Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tadzjikistan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Let op! In ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Grensconflict met Kirgizië
In september 2022 hebben in het grensgebied met Kirgizië gewapende confrontaties plaatsgevonden tussen Kirgizische en Tadzjiekse veiligheidstroepen, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Meer gevechten en vuurgevechten kunnen niet worden uitgesloten. Reis alleen naar het grensgebied met Kirgizië (regio Sughd) als het strikt noodzakelijk is.
Voor het passeren van de grens tussen Tadzjikistan en Kirgizië heeft u toestemming nodig van de lokale autoriteiten.
Geel: let op: er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. De risico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis goed voor en let op.
Grensgebieden met Afghanistan
Wees erop alert dat de situatie in deze grensgebieden snel en onverwacht slechter kan worden. In het grensgebied met Afghanistan is een verhoogde kans dat er drugs en andere zaken worden gesmokkeld. De grens met Afghanistan is sinds augustus 2021 dicht.
Zelfstandige regio Gorno Badakhshan (GBAO)
In 2022 hebben onlusten plaatsgevonden in deze regio. Het is moeilijk om GBAO in en uit te komen. Bent u in de regio GBAO, vermijd onrustige plaatsen en wees alert.
Wilt u naar GBAO reizen? Dan heeft u een speciale vergunning nodig om naar deze regio te reizen. Met de GBAO-vergunning kunt u niet naar het Sarez-meer reizen, behalve als u die bestemming bij uw aanvraag vermeldt bij de consulaire afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tadzjikistan (informatie in het Engels) en uw verzoek wordt goedgekeurd. Ook kan het zijn dat u speciale toestemming moet regelen voor andere specifieke locaties binnen GBAO. Militaire posten controleren en regelen het verkeer naar en van deze gebieden. Wees in deze gebieden altijd alert en volg de aanwijzingen op.
Landmijnen grensgebieden
In de grensgebieden in het westen en het zuiden van het land en in de Garm-vallei liggen nog landmijnen. Deze mijngebieden zijn gemarkeerd met een internationale markering (metalen pen met een rode driehoek naar beneden en het Engelse woord ‘Mines’ erop). Komt u deze waarschuwingsborden tegen, blijf dan weg bij deze mijngebieden. Loop niet buiten de hoofdwegen en de aangegeven paden. Raap geen metalen voorwerpen op.
Tadzjiekse enclaves in Kirgizië
Wilt u naar de Tadzjiekse enclaves in Kirgizië reizen? Informeer dan vooraf naar de veiligheidssituatie. Er kunnen in deze enclaves plotseling politieke spanningen en spanningen tussen bevolkingsgroepen ontstaan.
Terrorisme
Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Tadzjikistan is dit risico aanwezig. Bereid u goed voor op deze risico’s en wees alert in het hele land.
Criminaliteit
In Tadzjikistan is het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit iets hoger dan in Nederland. De criminaliteit is niet speciaal gericht tegen buitenlanders of reizigers. Er is soms geweld tussen politie, ordediensten en criminele groepen. Dat heeft te maken met de smokkel van verdovende middelen vanuit Afghanistan. Ook kunt u te maken krijgen met (pogingen tot) corruptie.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Dit geldt vooral voor vrouwen. Voor vrouwen geldt dat zij ook overdag de kans lopen lastig gevallen te worden.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Natuurgeweld
Aardbevingen
Tadzjikistan ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen.
Volg de berichten in de lokale media en informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Bijvoorbeeld via de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Door hevige regenval en door het smelten van sneeuw en ijs kunnen lawines, aardverschuivingen en modderstromen ontstaan. Hierdoor kunnen wegen en straten onbegaanbaar worden.
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Tadzjikistan zijn slecht en voldoen niet aan de Europese normen. Vooral buiten de hoofdstad Dushanbe is medische hulp moeilijk te krijgen. Bij ernstige ziekte, verwondingen of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Tadzjikistan.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar Tadzjikistan de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om bepaalde ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt
Wegverkeer
De wegen in Tadzjikistan zijn slecht en vaak niet verlicht. Ook zijn voertuigen meestal niet of nauwelijks onderhouden en houden chauffeurs zich vaak niet aan de verkeersregels. Reis daarom na zonsondergang niet over de weg.
Bij ongevallen, die in de praktijk regelmatig voorkomen, kan het zeer lang duren voordat de politie en/of hulpdiensten ter plaatse zijn. Corruptie onder verkeerspolitie komt voor. De verkeerspolitie spreekt vaak geen andere taal dan Tadzjieks of Russisch.
De afhandeling van (grote) verkeersongevallen en aanrijdingen gaat meestal via de rechter. Dit proces duurt vaak langer dan de toegestane visumvrije verblijfsduur. Kleine aanrijdingen worden vaak op de plaats van de aanrijding afgehandeld; de veroorzaker van de aanrijding moet de schade van de andere partij vergoeden.
Grens met Kirgizië en Oezbekistan
De grenzen tussen Tadzjikistan en Kirgizië en tussen Tadzjikistan en Oezbekistan zijn gesloten. Voor het passeren van deze grenzen heeft u toestemming nodig van de lokale autoriteiten.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Openlijke kritiek
Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd in Tadzjikistan. Er is een zeer negatief beeld over LHBTIQ+ personen. Agressie en verbaal of fysiek geweld komt voor. Houd daar rekening mee.
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. Er staan zware straffen op het bezit en verhandelen van verdovende middelen. Dit geldt ook voor softdrugs.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Tadzjikistan? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 112
- Brandweer: 101
- Politie: 102
- Ambulance: 103
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Tadzjikistan en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade,
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar via het nummer +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Tadzjikistan
Er is geen Nederlandse ambassade of honorair consulaat in Tadzjikistan. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Astana, Kazachstan.
U kunt ook contact opnemen met de ambassade van Duitsland in Dushanbe of de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Tadzjikistan gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U ontvangt dan een melding per e-mail als het reisadvies wordt aangepast. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.