Reisadvies Syrië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 28-09-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Syrië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar Syrië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid.
- De Nederlandse ambassade in Damascus is sinds maart 2012 gesloten. Er zijn in Syrië geen Nederlandse diplomaten die u consulaire bijstand kunnen bieden als u in de problemen komt.
Verder in dit reisadvies
Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt. Dit heeft te maken met de onveilige situatie.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Syrië. Het land verkeert in een burgeroorlog. Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land. Er vinden dagelijks explosies, aanslagen en gevechten plaats. Er zijn regelmatig luchtaanvallen en bombardementen, ook op plekken waar veel burgers zijn. Nederlanders die in Syrië zijn, moeten op eigen gelegenheid het land verlaten. Het is onvoorspelbaar waar en wanneer de grenzen open zijn.
Bij de grens met Turkije vinden militaire acties plaats vanuit Turkije.
Ook Jihadistische netwerken beïnvloeden de veiligheidssituatie in het land. Deze netwerken zijn actief in grote delen van het land. Zowel Syriërs als buitenlanders zijn het doelwit.
Golan
De Israëlische autoriteiten hebben de toegang tot de Golan afgesloten. Vanuit Syrië kunt u niet naar de Golan reizen.
Terrorisme
Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië). Nederlanders in Syrië lopen ook daarom een groot risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen.
Demonstraties
Door een tekort aan bloem en brandstof zijn er regelmatig demonstraties, protesten en arrestaties in het noordwesten en noordoosten van het land.
Ontvoeringen
In Syrië vinden ontvoeringen plaats met een crimineel, politieke of terroristisch doel. Ook Nederlanders kunnen hiervan doelwit zijn.
Vervolging
Autoriteiten in Syrië kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van Syrië heeft of heeft gehad.
Aardbevingen
Op 6 februari 2023 is het noordwesten van Syrië getroffen door een zware aardbeving.
Gezondheidszorg
Medische zorg is niet voldoende aanwezig in Syrië en de kwaliteit is erg slecht. Dit komt door de burgeroorlog.
Reisvaccinaties
- Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt u welke vaccinaties u nodig heeft voor Syrië.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Syrië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Ambulance: 110
- Brandweer: 113
- Politie: 112
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Syrië en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Contactgegevens
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Geen Nederlandse ambassade in Syrië
De Nederlandse ambassade in Damascus is sinds maart 2012 gesloten. Er kan dus geen consulaire hulp worden verleend in Syrië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Ankara (Turkije).
Registreren
- Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade in Ankara dat u in Syrië bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.