NederlandWereldwijd

Reisadvies Syrië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Syrië? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 19-06-2024
Nog steeds geldig op: 22-07-2024

In het kort

 • De veiligheidssituatie in Syrië is slecht. Door de actuele ontwikkelingen in de regio is de situatie onvoorspelbaar. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Syrië is rood. Wat uw situatie ook is: reis niet naar Syrië. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade is gesloten en kan u niet helpen als u in de problemen komt.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Libanon of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Conflicten

In Syrië zijn meerdere conflicten. Het is onveilig in alle delen van Syrië en de situatie is onvoorspelbaar. In Syrië zijn verschillende gewapende en terroristische groeperingen actief. Dagelijks zijn er aanslagen, gevechten, luchtaanvallen en bombardementen. Regelmatig vallen er burgerslachtoffers.

Door het conflict tussen Israël en Hamas is ook de veiligheidssituatie in Syrië verder verslechterd. Israël raakt regelmatig doelen in Syrië.

Begin 2024 hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doelen aangevallen van de Houthi’s in Jemen. Nederland heeft deze acties gesteund. De internationale steun aan deze acties kan gevolgen hebben voor Westerse doelen en personen in de regio.

In Syrië is er een acute dreiging van terrorisme. Jihadistische netwerken zijn actief in verschillende delen van het land. Zowel Syriërs als buitenlanders zijn doelwit van aanslagen.

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering Islamitische Staat (IS). Nederlanders in Syrië lopen daarom een groot risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen.

Willekeurige arrestaties

De Syrische autoriteiten kunnen zonder reden personen arresteren en (voor lange tijd) gevangen zetten. Iedereen loopt dit risico, ook Nederlanders. De Nederlandse overheid kan u niet helpen.

Grensovergang Syrië-Golan

Vanuit Syrië kunt u niet naar de Golan reizen. Israël heeft de grens gesloten.

Lhbtiq+

In Syrië krijgen lhbtiq+ personen te maken krijgen met strenge straffen, en zelfs de doodstraf. Lees meer op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon?.

Ontvoering

In Syrië is veel criminaliteit. Er vinden ontvoeringen plaats door terroristische groeperingen en criminele bendes.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Syrië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 112
 • Ambulance: 110
 • Brandweer: 113

Nood- of crisissituatie

 • Bent u toch in Syrië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Ankara, Turkije.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Syrië

Er is geen Nederlandse ambassade in Syrië. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Ankara, Turkije.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Syrië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is slecht of soms afwezig. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Syrië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Syrië als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de Syrische ambassade in Brussel voor vragen over het visum.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Syrië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Eerder verblijf in Israël

U kunt Syrië niet binnenkomen in de volgende situaties:

 • U heeft een paspoort met een in- en uitreisstempel voor Israël.
 • U heeft een paspoort of ander reisdocument met een visum voor Israël. Het maakt niet uit of dit visum geldig is of verlopen.
 • U heeft een paspoort of ander reisdocument met een stempel van de grensovergang tussen Israël en Jordanië.
 • U heeft een paspoort of ander reisdocument met een toegangsbewijs voor Israël bij Rafah, Gaza of Nablus.

Geldt 1 van deze situaties voor u? Dan wordt u teruggestuurd naar Nederland of naar het land van waaruit u naar Syrië wilt reizen.

Rijbewijs

In Syrië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Syrië op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Syrië?

Check wat u mag meenemen naar Syrië op de website van IATA (informatie in het Engels). Let op: er gelden EU-sancties tegen Syrië. Bepaalde producten mag u niet meenemen naar en vanuit Syrië. Lees meer informatie over de sancties op de website van de EU.

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Syrië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?