NederlandWereldwijd

Reisadvies Sri Lanka

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Sri Lanka? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 01-05-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

 • In het najaar van 2024 vinden in Sri Lanka presidentsverkiezingen plaats. Hierbij kunnen demonstraties voorkomen. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Sri Lanka is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Sri Lanka of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In het najaar van 2024 vinden in Sri Lanka presidentsverkiezingen plaats. Er kunnen (grote) demonstraties voorkomen, waarbij geweld kan ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

In Sri Lanka zijn in het verleden terroristische aanslagen geweest. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen.

Er is op dit moment geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook in Sri Lanka een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers en diefstal

Wees in Sri Lanka alert op zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke en toeristische plaatsen.

Alleenreizende vrouwen

Bent u een vrouw en reist u alleen door Sri Lanka? Pas vooral in het zuiden van Sri Lanka goed op en bezoek geen afgelegen straten, parken of stranden. Als alleenreizende buitenlandse vrouw bent uw een makkelijk doelwit van (seksueel) geweld.

Drogeren

Wees alert in bars en taxi’s. U kunt worden gedrogeerd en beroofd.

Corrupte agenten

Sommige agenten in Sri Lanka zijn corrupt. Zij houden u aan en willen u zonder reden een boete laten betalen. Blijf rustig en beleefd, en vraag de naam, rang en identificatie van de agent.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Sri Lanka geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Sri Lanka zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt de doodstraf krijgen als u een kleine hoeveelheid drugs bij u heeft.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Sri Lanka reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Seks met minderjarigen

U mag in Sri Lanka geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Fotograferen

Fotografeer of film geen militaire objecten, overheidsgebouwen en overheidsmedewerkers van bijvoorbeeld het leger of de politie. Dit is verboden in Sri Lanka. U kunt een boete of gevangenisstraf krijgen.

Overstromingen

Sri Lanka heeft 2 regenseizoenen:

 • Van juni tot en met augustus. In deze periode regent het vooral in het westen en het zuidwesten van het land.
 • Van oktober tot en met februari. In deze periode regent het vooral in het noordoosten van het land.

Tijdens de regenseizoenen (moesson) kunnen overstromingen ontstaan. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten. Houd de lokale media in de gaten. Lees informatie over natuurgeweld op de website van het Sri Lankaanse Disaster Management Center (informatie in Engels).

Muistromen

Langs de hele kust van Sri Lanka kunnen muistromen voorkomen. Dit zijn stromingen die zwemmers en watersporters de zee in trekken.

Wat kunt u doen?

 • Vraag waar u veilig kunt zwemmen en watersporten.
 • Let op de vlaggen. Sommige hotels en stranden gebruiken rode vlaggen. Als er geen vlag wordt gebruikt, betekent dit niet altijd een rustige zee of veilig zwemwater.

Er liggen landmijnen in het noorden en oosten van Sri Lanka. Vooral rond militaire zones in de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara. En in gebieden ten noorden van de A12, de snelweg tussen de steden Puttalam en Trincomalee. Blijf in deze gebieden op de hoofdwegen. En raap nooit metalen voorwerpen op. De landmijnen liggen er sinds de burgeroorlog van 1983 – 2009.

In Sri Lanka zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Sri Lanka? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 119 (dit nummer wordt niet altijd beantwoord)
 • Politie: +94 11 24 33 333 (alarmlijn), +94 11 24 21 111 (hoofdkantoor)
 • Toerisenpolitie: +94 11 24 21 451
 • Ambulance: 1990
 • Brandweer: 110

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Sri Lanka en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Sri Lanka en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Sri Lanka

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Colombo.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Sri Lanka is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Particuliere klinieken bieden betere zorg, maar zijn duurder. Buiten de hoofdstad Colombo en de grotere steden is alleen basishulp mogelijk. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Sri Lanka te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Sri Lanka als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag online een visum aan op de website van de Sri Lankaanse immigratiedienst (informatie in het Engels). Of neem contact op met de ambassade van Sri Lanka in Den Haag voor meer informatie over visa.

Let op: U mag niet met een toeristenvisum naar Sri Lanka reizen en daarna gaan werken. Ook niet als vrijwilliger.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Sri Lanka. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Sri Lanka is uw Nederlandse rijbewijs niet geldig. U moet een lokaal rijbewijs aanvragen. Vaak moet u daarbij uw Nederlandse of internationale rijbewijs laten zien. Lees meer over rijbewijzen in Sri Lanka op de website van de ANWB. Lees ook informatie over verkeersveiligheid in Sri Lanka van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels