NederlandWereldwijd

Reisadvies Spitsbergen (Svalbard)

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Spitsbergen (Svalbard)? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 06-05-2024
Nog steeds geldig op: 20-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Spitsbergen is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u op Spitsbergen (Svalbard) of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Drugs

U mag in Spitsbergen geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Spitsbergen zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Spitsbergen reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

IJsberen

Wees alert op ijsberen. Kom nooit buiten het bewoonde gebied van Longyearbyen zonder gids of lokale bewoner die een wapen draagt.

Lawines

In Spitsbergen kunnen lawines voorkomen. Neem voorzorgsmaatregelen. Regel bijvoorbeeld een lawine-airbag, gps-tracker en overlevingspakket. Pas op voor mogelijke scheuren onder het ijs.

Bekijk het actuele lawinegevaar op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels). En lees informatie over veiligheid in Spitsbergen op de website Visit Svalbard (informatie in het Engels).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Spitsbergen? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance: 113
 • Brandweer: 110
 • Politie (Sysselmannen): 0047 79 02 12 22

Let op: Belt u met een satelliettelefoon? Bel altijd 0047 voor het telefoonnummer. Voor het algemene alarmnummer belt u dus 0047 112.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Spitsbergen en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Spitsbergen

Er is geen Nederlandse ambassade in Spitsbergen. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Oslo, Noorwegen.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Spitsbergen is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. En de EHIC-kaart (Europese zorgverzekeringspas) is niet geldig in Spitsbergen. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg. Vaak moet u (een deel van) de medische kosten voorschieten, zelfs met een aanvullende verzekering.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

 • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Spitsbergen te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in Spitsbergen bent.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Spitsbergen als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Spitsbergen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 6 maanden in Spitsbergen? Registreer u bij het bevolkingsregister van Spitsbergen (informatie in het Engels). Doe dit binnen 8 dagen na aankomst. Dit is verplicht. Doet u dit niet, dan kunt u het land worden uitgezet.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Spitsbergen. Lees meer over rijden in Spitsbergen op de website van de ANWB.

Voor Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Spitsbergen?

Neem geen drugs mee naar Spitsbergen. Check wat u mag meenemen via Noorwegen naar Spitsbergen op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Spitsbergen mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?