NederlandWereldwijd

Reisadvies Slowakije

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Slowakije? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 24-04-2024
Nog steeds geldig op: 21-07-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is geel voor het grensgebied tussen Slowakije en Oekraïne. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Slowakije geldt kleurcode groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Slowakije of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Geel: let er, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

Voor het grensgebied tussen Slowakije en Oekraïne geldt kleurcode geel. Door de oorlog in Oekraïne kunnen in het grensgebied veiligheidsrisico’s ontstaan.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode groen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Slowakije is groen. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Slowakije is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net als in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers

Houd rekening met zakkenrollers en diefstal op drukke plekken en in het openbaar vervoer. Vooral in Bratislava en andere grote steden in Slowakije. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Geweld in het uitgaansleven in Bratislava

In het uitgaansleven in Bratislava komen geweldsincidenten voor. Let op in sommige nachtclubs. Vooral in de omgeving van de straat Obchodna in het centrum van Bratislava.

Autodiefstal

In Slowakije zijn georganiseerde bendes die auto’s stelen. Parkeer uw auto op bewaakte parkeerplaatsen.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Slowakije geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Slowakije zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Slowakije reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Geweldsincidenten gericht tegen homoseksuele personen komen voor, bijvoorbeeld in het uitgaansleven. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Lawines

In de Slowaakse wintersportgebieden komen lawines voor. Houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lees informatie over lawinegevaar op de website van de European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Slowakije? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 112

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Slowakije en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Slowakije

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Bratislava.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

 • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Slowakije te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Slowakije als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Slowakije. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Slowakije? Registreer u bij de politie in de gemeente waar u verblijft. Lees meer over de registratieplicht op de website van het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Slowakije. U heeft voor de snelwegen in Slowakije een vignet nodig. Lees meer over rijden in Slowakije op:

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Slowakije?

Check wat u mag meenemen naar Slowakije op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Slowakije mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?