NederlandWereldwijd

Reisadvies Sint Maarten

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Sint Maarten? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 26-06-2024
Nog steeds geldig op: 23-07-2024

In het kort

 • In Sint-Maarten komen stroomonderbrekingen voor. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Sint Maarten is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Sint Maarten of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Stroomstoringen

Sint Maarten heeft op dit moment problemen met de energievoorziening. Er zijn regelmatig stroomonderbrekingen. Het lokale energiebedrijf Gebe publiceert op Facebook het rooster van de stroomonderbrekingen per wijk (gemiddeld 2 keer per dag, 2 uur per wijk). Houd er rekening mee dat internet en telefonie minder goed kunnen werken. De stroomuitval heeft ook gevolgen voor de waterdistributie. Deze werkt regelmatig minder goed. De meeste hotels en sommige kleinere accommodaties hebben een generator, waardoor u minder last ondervindt van de stroomstoringen.

Lees meer over de stroomonderbrekingen op de website van het energiebedrijf in Sint Maarten.

Op Sint Maarten komt kleine criminaliteit voor. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op Sint Maarten geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Op Sint Maarten zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Gedwongen prostitutie

Op Sint Maarten komt gedwongen prostitutie voor. Slachtoffers worden ook wel ‘trago-meisjes’ genoemd. Dit zijn vooral migranten zonder geldige verblijfstitel. Gedwongen prostitutie is verboden. Ook als u gebruikmaakt van deze diensten kunt u een zware straf krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Sint Maarten reizen? Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Tropische stormen

Sint Maarten ligt binnen het orkaangebied. Op Sint Maarten kunnen het hele jaar door tropische stormen of zelfs orkanen voorkomen. Het Atlantisch orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november, met de piek tussen half augustus en eind september. Dan is het risico op tropische stormen het grootst.

Wat kunt u doen?

 • Check de actuele weersomstandigheden, bijvoorbeeld via de website van het National Hurricane Center (informatie in het Engels).
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op Sint Maarten? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 911
 • Ambulance: 912
 • Brandweer: 919

Nood- of crisissituatie

 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse vertegenwoordiging in Philipsburg.

Geen Nederlandse ambassade op Sint Maarten

Er is geen Nederlandse ambassade op Sint Maarten. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse Vertegenwoordiging in Philipsburg, Sint Maarten.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname, of als u naar Europees Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Sint Maarten te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u op Sint Maarten bent.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Sint Maarten. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig op Sint Maarten. Lees meer over rijden op Sint Maarten op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Sint Maarten?

Check wat u mag meenemen naar Sint Maarten op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Sint Maarten mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?