Reisadvies Senegal
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 25-03-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstroken met Mali, Mauritanië (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Senegal? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Senegal? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Senegal favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Senegal reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Senegal geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ambassade van Senegal in Den Haag.
- Er is geen visumplicht meer voor Nederlanders.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Senegal, ook als u een motorvoertuig wilt huren. Sommige verhuurbedrijven kunnen naar een internationaal rijbewijs vragen. Het is daarom raadzaam ook een internationaal rijbewijs mee te nemen. Reist u uit Senegal met de auto naar een ander land? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Senegal. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Senegal. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Senegal. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door de militaire operaties die aan de gang zijn in het noorden van Casamance wordt het sterk afgeraden te reizen in het gebied tussen Bignona en de Gambiaanse grens. Reizen via de N5 die Bignona met de Gambiaanse grens verbindt en de N4 op het gedeelte dat Bignona met de Gambiaanse grens verbindt wordt ook afgeraden.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstroken met Mali, Mauritanië (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau. In het Sahelgebied zijn terroristische groeperingen actief. In de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar geel gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.
Demonstraties
In Senegal kunnen af en toe demonstraties voorkomen, die soms kunnen uitlopen op gewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten (of onderling). In de aanloop naar de presidentsverkiezingen die gepland staan voor februari 2024 kunnen deze demonstraties vaker voorkomen.
Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen op van de lokale overheid.
Terrorisme
In het Sahelgebied zijn terroristische groeperingen actief. Deze zijn de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor meerdere ontvoeringen van westerlingen in Mali, Niger en Mauritanië. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Mali en een deel van Mauritanië.
In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen voorkomen. Blijf weg uit de bossen in dit grensgebied. Reis alleen als het noodzakelijk is naar dit grensgebied.
Landmijnen
Vooral in de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. Verlaat in die gebieden de geasfalteerde wegen niet. Blijf op de hoofdweg. Reis bij voorkeur overdag en met meerdere voertuigen.
Verlaat op de volgende wegen de hoofdweg niet:
- N4: de 'trans Gambia', deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met de grensplaats Senoba. Reis alleen als het noodzakelijk is over het stuk van de N4 van Ziguinchor naar de grens met Guinee-Bissau.
- N5: Deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met Banjul (Gambia).
Criminaliteit
Bij toeristische trekpleisters, zoals Lac Rose, Saly, Cap Skirring en in de stad Saint-Louis komt kleine criminaliteit voor. Bepaalde delen van Dakar (bijvoorbeeld de Corniche, Almadies, de binnenstad) zijn na zonsondergang onveilig. Hier komen regelmatig overvallen voor.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag gebeuren de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje, of ander systeem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Senegal en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Reizen naar Senegal
De overheid van Senegal heeft alle corona-inreisvoorwaarden opgeheven.
Lees de laatste informatie over reizen naar Senegal (informatie in het Frans).
Algemene coronamaatregelen
Actuele informatie over de lokale maatregelen vindt u op de website van de overheid van Senegal (informatie in het Frans).
Gezondheidssituatie en medische zorg
De medische zorgvoorzieningen in Senegal zijn beperkt. Basishulp is mogelijk. Er zijn weinig mogelijkheden voor quarantaine-opvang van coronapatiënten.
Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan repatriëring nodig zijn. Houd hier rekening mee en zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Senegal.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Senegal
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Senegal de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest) of water dat gekookt is.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Het verkeer is niet wat u in Nederland gewend bent. Het verkeersgedrag van sommige verkeersgebruikers kan gevaarlijk zijn, houd hier rekening mee als u zelf deelneemt aan het verkeer.
Bus- en treinverkeer
Het busnetwerk in Senegal is redelijk goed ontwikkeld maar de reisduur is vaak langer dan aangegeven. De enige actieve treinverbinding is tussen Dakar en Diamniadio. In de komende jaren werkt de overheid van Senegal verder aan de verbinding naar het internationale vliegveld.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van verdovende middelen is verboden. De straffen die de Senegalese overheid mag opleggen kunnen hoog zijn.
LHBTIQ+
Seksuele handelingen tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+’s) zijn strafbaar in Senegal.
Het in het openbaar uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+’s) wordt over het algemeen niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.
Geen foto’s van militaire objecten
Maak geen foto’s van personen in uniform, vliegvelden en militaire objecten. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet. Wilt u foto’s maken van de lokale bevolking? Vraag dan vooraf toestemming.
Betaalmiddelen
In Senegal kunt u in de steden Dakar, Thies en Saint-Louis geld pinnen met uw Nederlandse bankpas. Het komt regelmatig voor dat geldautomaten leeg zijn of een storing hebben. In de grotere hotels, restaurants en supermarkten is het mogelijk met een creditcard te betalen. Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Senegal. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
Kleding
Over het algemeen is de lokale bevolking verdraagzaam. Respecteer de lokale religie en tradities en pas uw kleding aan.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Senegal ? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 17
- Ambulance: 1515
- Brandweer: 18
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Dakar
Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Dakar.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals bij een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
Registreer u gratis bij de ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.