NederlandWereldwijd

Reisadvies Samoa

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Samoa? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 10-05-2024
Nog steeds geldig op: 15-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Samoa is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Samoa of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Samoa komt weinig criminaliteit voor. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Samoa geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. U kunt een gevangenisstraf krijgen van 14 jaar.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Samoa reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

In Samoa is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Aardbevingen

Samoa ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Tropische storm

In Samoa komen tropische stormen voor. Vooral tussen november en april. Hierdoor kan veel schade ontstaan. Lees informatie over tropische stormen op de volgende websites (informatie in het Engels):

Tsunami’s

In Samoa komen tsunami’s voor. Lees informatie over tsunami’s op de website van het Tsunami Information Centre (informatie in het Engels).

Sterke stromingen

Houd rekening met gevaarlijke stromingen in de zee. Vooral langs riffen, bij riviermondingen en bij uitgaand tij. Vraag waar en wanneer u veilig kunt zwemmen en snorkelen. Of ga met iemand zwemmen of snorkelen die de lokale omstandigheden goed kent.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Samoa? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 911
 • Ambulance: 911
 • Brandweer: 911

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Samoa en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Samoa

Er is geen Nederlandse ambassade in Samoa. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Apia (informatie in het Engels).

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Samoa is een goede reisverzekering extra belangrijk. De medische voorzieningen zijn beperkt. Alleen basishulp is mogelijk. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Samoa te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit Samoa.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Samoa blijft:

 • Blijft u 60 dagen of korter in Samoa? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 60 dagen in Samoa? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de ambassade van Samoa in Brussel, België voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort, en eventueel een visum, nodig voor een reis naar Samoa. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs geldig in Samoa. Toch heeft u ook een lokaal rijbewijs nodig. Lees meer over rijden in Samoa op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Samoa op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, buiktyfus, hondsdolheid (rabiës) en wat u kunt doen om deze ziektes te voorkomen. 
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels