NederlandWereldwijd

Reisadvies Salomonseilanden

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Salomonseilanden? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 13-05-2024
Nog steeds geldig op: 21-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor de Salomonseilanden is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u op de Salomonseilanden of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Op de Salomonseilanden zijn regelmatig demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wees op de Salomonseilanden alert op zakkenrollers, diefstal en gewelddadige berovingen. Vooral in de hoofdstad Honiara en na zonsondergang. Loop niet door afgelegen straten, buurten of parken. Wees ook alert bij toeristische bezienswaardigheden in en rondom Honiara. Bewaar uw paspoort, geld en waardevolle bezittingen altijd op een veilige plek.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Op de Salomonseilanden liggen niet-ontplofte explosieven, overgebleven uit de Tweede Wereldoorlog. Waarschuwingsborden zijn er niet. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vraag waar u veilig kunt wandelen of duiken.
 • Wandel of duik onder begeleiding van iemand die het gebied goed kent.
 • Raak explosieven, munitie of (verroeste) metalen voorwerpen die uit de grond of de zeebodem steken nooit aan. Deze kunnen spontaan ontploffen.

Drugs

U mag op de Salomonseilanden geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Op de Salomonseilanden zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Salomonseilanden reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Vloeken

Vloeken in het openbaar is verboden en strafbaar.

Orkanen en tropische stormen

Vooral tussen november en mei komen op de Salomonseilanden orkanen en tropische stormen voor. Deze stormen leiden vaak tot zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

Reist u tijdens het orkaanseizoen?

 • Check regelmatig de weersverwachting op de website van de Solomon Islands Meteorological Services (informatie in het Engels). Of bekijk de windkaart op de website Windy.com (informatie in het Engels).
 • Houd het lokale nieuws in de gaten.
 • Volg bij een storm altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overstromingen

Na hevige regen kunnen overstromingen en ‘flash floods’ voorkomen op de Salomonseilanden. Bij een flash flood verandert een rivier of een beekje plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend.

Gaat u wandelen? Check de weersverwachting voor u op pad gaat (informatie in het Engels).

Sterke stromingen in de zee

Houd rekening met gevaarlijke stromingen in de zee. Vooral langs riffen, bij riviermondingen en bij uitgaand tij. Informeer waar en wanneer u veilig kunt zwemmen en snorkelen. Of ga met iemand zwemmen of snorkelen die de lokale omstandigheden goed kent.

Zoutwaterkrokodillen en haaien

Op de Salomonseilanden leven zoutwaterkrokodillen en haaien die mensen kunnen aanvallen. Vraag waar u veilig kunt zwemmen en wandelen.

Aardbevingen en tsunami’s

Op de Salomonseilanden is een risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Lees wat u kunt doen bij een aardbeving, aardverschuiving of tsunami:

 • Voelt u een aardbeving? Of ziet u dat de zee zich plotseling snel terugtrekt? Ga direct naar hoger gelegen gebied, ook als u nog geen tsunamiwaarschuwing heeft gekregen.
 • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lokale tsunamiwaarschuwingen worden via de radio gegeven.
 • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). En lees informatie over tsunami’s op de website van het Tsunami Information Centre (informatie in het Engels).

Actieve vulkanen

Op de Salomonseilanden zijn actieve vulkanen die onverwachts kunnen uitbarsten. Bekijk het overzicht van actieve vulkanen op de Salomonseilanden op de website van het Global Volcanism Program (informatie in het Engels). Check waarschuwingen voor vulkaanuitbarstingen op de website van de overheid van de Salomonseilanden (informatie in het Engels).

Reizen per boot

Reist u per boot tussen de eilanden? Controleer voor vertrek of de boot aan de veiligheidseisen voldoet. Reis niet op een boot die overbeladen is.

Vooral op kleine boten zijn vaak geen reddingsvesten en andere veiligheidsuitrusting. Vermijd als dit mogelijk is boten met een enkele buitenboordmotor. Voor uw veiligheid kunt u uw eigen reddingsvest, een Emergency Position Indicating Radio Beacon (EPIRB) en een satelliettelefoon meenemen. Check de weersverwachting voor u de zee op gaat (informatie in het Engels). Stel uw reis uit bij slecht weer.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op de Salomonseilanden? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 999
 • Brandweer: 988
 • Ambulance: 911
 • St. John Ambulance: 111

Bekijk alle nummers van ambulancediensten en ziekenhuizen op de website van de overheid van de Salomonseilanden (informatie in het Engels).

Nood- of crisissituatie

 • Bent u op de Salomonseilanden en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade op de Salomonseilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Salomonseilanden. Neem in geval van nood contact op met het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney, Australië.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Salomonseilanden is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt, ook in de hoofdstad Honiara. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar Australië worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Geef aan uw familie of vrienden door waar u een reisverzekering heeft afgesloten.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Salomonseilanden te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u op de Salomonseilanden blijft.

Blijft u 90 dagen of korter op de Salomonseilanden? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig. Er gelden wel voorwaarden:

 • U heeft een retourticket nodig, of een ticket naar een volgend land waarvoor u aan de inreisvoorwaarden voldoet.
 • U moet genoeg financiële middelen hebben voor de duur van uw verblijf.
 • U moet bij aankomst een gezondheidsverklaring invullen.

Blijft u langer dan 90 dagen op de Salomonseilanden? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Lees informatie over visa op de website van de overheid van de Salomonseilanden (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Salomonseilanden. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Op de Salomonseilanden is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Hiermee kunt u maximaal 4 maanden rijden. Lees hoe u een internationaal rijbewijs aanvraagt op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bereikbaarheid

In afgelegen gebieden op de Salomonseilanden is geen of weinig telefoon- en internetbereik. Breng familie of vrienden op de hoogte van uw reisplannen voordat u naar een afgelegen regio reist. Wilt u ook in afgelegen gebieden bereikbaar zijn? Of wilt u dat familie of vrienden weten waar u bent? Gebruik dan een satelliettelefoon of gps-tracker.

Vanuit afgelegen gebieden op de Salomonseilanden kunt u bij noodgeval van uzelf of een familielid in Nederland niet altijd direct terugreizen. Bijvoorbeeld omdat er geen vluchten of boten zijn. Houd ook rekening met vluchten of boten die geannuleerd worden. Hierdoor kunt u lange tijd vast komen te zitten.

Bagageregels

 • Meenemen naar de Salomonseilanden:
  Check wat u mag meenemen naar de Salomonseilanden op de website van de overheid van de Salomonseilanden (informatie in het Engels). Houd ook rekening met de regels van andere landen waar u doorheen reist onderweg naar de Salomonseilanden.
 • Mee terugnemen naar Nederland:
  Bekijk wat u vanuit de Salomonseilanden mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland? Houd ook rekening met de regels van andere landen waar u doorheen reist onderweg naar Nederland.