NederlandWereldwijd

Reisadvies Saint Lucia

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Saint Lucia? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 08-07-2024
Nog steeds geldig op: 18-07-2024

In het kort

 • Op Saint Lucia duurt het orkaanseizoen van juni tot november. Lees meer onder Natuurgeweld.
 • Reist u naar Saint Lucia? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Saint Lucia of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op Saint Lucia geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Op Saint Lucia zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Saint Lucia? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn op Saint Lucia strafbaar. U kunt tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.  

Orkanen

Op Saint Lucia komen van juni tot november orkanen voor. Deze orkanen kunnen schade en overlast veroorzaken. Ook kunnen na hevige regen modderstromen en overstromingen ontstaan. Wegen kunnen beschadigd en onbegaanbaar raken.

Reist u tijdens deze periode naar Saint Lucia?

Lees informatie over orkanen en het lokale weer op de volgende websites (informatie in het Engels):

Bent u tijdens een orkaan op Saint Lucia?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Volg het lokale nieuws voor actuele informatie. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op Saint Lucia? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 999
 • Ambulance: 911

Nood- of crisissituatie

 • Bent u op Saint Lucia en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade op Saint Lucia

Er is geen Nederlandse ambassade op Saint Lucia. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Port of Spain, Trinidad en Tobago.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Gros Islet (informatie in het Engels).

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Saint Lucia is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is over het algemeen goed, maar duur. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Saint Lucia te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u op Saint Lucia blijft:

 • Blijft u 6 weken of korter op Saint Lucia? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 6 weken op Saint Lucia? Vraag toestemming voor verlenging van uw verblijf via de website van de overheid van Saint Lucia (informatie in het Engels).

Neem contact op met de ambassade van Saint Lucia in Brussel, België voor meer informatie over visa (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Saint Lucia. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Immigratieformulier

Vul een immigratieformulier in op de website van de overheid van Saint Lucia (informatie in het Engels). Doe dit binnen 3 dagen voor vertrek naar Saint Lucia.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig op Saint Lucia. Toch moet u ook een lokaal rijbewijs kopen. Lees meer over rijden op Saint Lucia op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Saint Lucia?

Check wat u mag meenemen naar Saint Lucia op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Saint Lucia mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?