Reisadvies Rwanda
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 03-06-2023
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt reizen naar Rwanda, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Rwanda of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U ontvangt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Rwanda? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocument
- Als u naar Rwanda reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Rwanda geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u in het land aankomt.
Visum
- Voor Rwanda heeft u een visum nodig. Er zijn 2 manieren om een visum aan te vragen:
- U regelt dit ruim voor vertrek via de ambassade van Rwanda in Den Haag (informatie in het Engels).
- U koopt een visum bij aankomst op het vliegveld in Kigali. Betalen kan met contant geld in euro’s of met een creditcard.
- Het is ook mogelijk een zogenaamd East Africa Tourist Visa (geldig voor Kenia, Uganda en Rwanda) aan te vragen bij de ambassade van Rwanda in Den Haag, als Rwanda het eerste land is van uw rondreis.
- Meer informatie over regels voor korter of langer verblijf in Rwanda vindt u op de website van het Rwanda Directorate General of Immigration and Emigration (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig om naar Rwanda te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
Voor Rwanda gelden geen corona-inreisvoorwaarden. Lees actuele informatie op de website van de overheid van Rwanda of Twitter @PrimatureRwanda en @RBCRwanda. (informatie in het Engels).
Rijbewijs
- Uw Nederlandse rijbewijs is in Rwanda niet geldig zonder internationaal rijbewijs. U moet beide documenten meenemen. Reist u uit Rwanda met de auto naar een ander land? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Rwanda, zoals contant geld én een pinpas of creditcard.
- Met een creditcard kunt u alleen betalen in de grote steden in de grotere hotels, restaurants en supermarkten. U kunt met uw Nederlandse bankpas pinnen bij verschillende banken in de grote plaatsen als u de pas heeft ingesteld voor gebruik buiten Europa. Pinnen kan ook in sommige restaurants en hotels. Contant geld wisselen kan bij banken en wisselkantoren.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen bereik is in de afgelegen gebieden in Rwanda. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan vooraf (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar Rwanda. Er zijn veiligheidsrisico’s die anders zijn dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
In heel Rwanda zijn veiligheidsrisico’s. Blijf extra waakzaam in de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo in het noordwesten van Rwanda en het grensgebied met Burundi in het zuidwesten.
Grensgebied met de Democratische Republiek Congo (DRC):
- De veiligheidssituatie kan plotseling veranderen. Vooral in en rondom de grenssteden en de grotere dorpen kunnen gewelddadige incidenten voorkomen.
- Aan de andere kant van de grens, in de Democratische Republiek Congo, zijn rebellengroepen actief. In het voorjaar van 2022 zijn enkele raketten neergekomen aan de Rwandese kant van de grens, op het platteland in de districten Musanze en Burera.
Grensgebied met Burundi:
- In het Nyungwe-regenwoud kunnen gewelddadige incidenten voorkomen.
Wees voorzichtig in deze gebieden. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Informeer naar de laatste veiligheidssituatie voordat u naar deze gebieden reist.
Criminaliteit
Er is weinig criminaliteit in Rwanda. Maar kleine criminaliteit zoals diefstal, inbraak en straatroof komt voor. Wees in heel het land alert. Vooral op plekken waar veel mensen komen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- De betere hotels zijn goed beveiligd en hebben bewakers. In ‘bed-and-breakfast’-locaties en de goedkopere hotels is dit vaak niet zo. Informeer vooraf naar de veiligheid van uw overnachtingsplek. Doe dit door hang- en sluitwerk van ramen en deuren te controleren en ook vluchtwegen te onderzoeken.
- Wees alert in het donker, loop bij voorkeur niet alleen door straten waar weinig mensen zijn.
- Neem geen grote geldbedragen mee. Draag contant geld, uw smartphone, creditcards en waardevolle documenten op uw lichaam, bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Wees voorzichtig met smartphonegebruik op drukke openbare plaatsen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. De ambassade kan een ‘copy conform original’ van uw paspoort stempelen die u steeds bij u draagt.
- Kom niet in militaire zones. Deze zijn vaak niet duidelijk aangegeven en slecht verlicht. Laat u bij reizen naar het binnenland vooraf informeren.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Demonstraties en politieke onrust
Vermijd demonstraties, politieke bijeenkomsten en/of grote menigten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie door het lokale nieuws te volgen. U kunt ook bij uw hotel of uw reisorganisatie informatie vragen.
Natuurgeweld
Hevige seizoensregens hebben begin mei 2023 in het noorden en het westen van Rwanda overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Veel huizen en wegen zijn ernstig beschadigd. De gebieden kunnen op sommige plekken niet goed bereikbaar zijn. De hevige regens houden naar verwachting de eerste helft van mei 2023 nog aan. Volg het laatste nieuws van de Rwandese Nationale Politie via twitter: @Rwandapolice (informatie in het Engels).
Vulkanen
Het noordwesten van Rwanda ligt in een vulkanisch gebied. Uitbarstingen van de vulkaanketen in het Virungapark op de grens van Rwanda met de Democratische Republiek Congo blijven mogelijk. De Nyiragongo is een actieve vulkaan aan de Congolese grens (aan de kant van Congo) en is voor het laatst uitgebarsten op 22 mei 2021.
Gorilla tracking
In het Volcanoes National Park is gorilla tracking weer mogelijk. Wandel nooit alleen maar in groepsverband en met een bij de lokale overheid geregistreerde gids. Wees u bewust van de risico’s als u van plan bent dicht bij de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC) te reizen.
Gezondheidszorg
De kwaliteit en het niveau van de medische zorg is in de hoofdstad Kigali redelijk goed. In Kigali zitten de belangrijkste hulp- en spoeddiensten. Sommige ziekenhuizen in het binnenland van Rwanda kunnen deze diensten ook bieden, maar de kwaliteit van zorg is daar minder goed.
Als u ernstig ziek of gewond bent, kan medische repatriëring nodig zijn. Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Rwanda.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Rwanda.
Bent u in Rwanda en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Rwanda.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Rwanda? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Rwanda geschikt is voor u.
De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen? Maak gebruik van de gebruikelijke koeriersdiensten.
Gele koorts
U moet gevaccineerd zijn tegen gele koorts. Bij aankomst in Rwanda moet u bewijs van gele koorts-vaccinatie laten zien aan de grens of op de luchthaven, bijvoorbeeld met uw gele vaccinatieboekje of een medische verklaring afgegeven in het Engels.
Coronavirus
- Heeft u symptomen van COVID-19? Neem contact op met het Rwanda Bio Medisch Centrum via noodnummer 114 of WhatsApp +250 781 415 724. U kunt ook een e-mail sturen aan: covid@rbc.gov.rw.
- Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan en/of dat reisgenoten misschien ook in quarantaine moeten gaan.
- Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief test.
Corona-maatregelen
De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Office of the Prime Minister (informatie in het Engels).
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Wegverkeer
- De landsgrenzen met de DRC, Uganda en Tanzania zijn weer open voor alle reizigers. De landsgrens met Burundi is voorlopig nog gesloten. Informeer bij de lokale autoriteiten of u over de weg vanuit Rwanda naar Burundi kunt reizen.
- Het is niet verstandig om na zonsondergang buiten de stad te reizen. Het verkeer is dan niet veilig door onverlichte wegen, onverlichte voertuigen en vele voetgangers.
- Langs de verbindingsweg (de N10) die door het Nyungwe-Forest nationaal park loopt, zijn militairen van het Rwandese leger duidelijk zichtbaar aanwezig. Maak na zonsondergang geen gebruik van deze weg.
Trein- en busverkeer
Er rijden geen treinen in Rwanda. Het is daarom niet mogelijk naar Rwanda te reizen per trein.
Er zijn goede verbindingen van (mini)bussen tussen de belangrijkste stedelijke centra. Het gebruik van (mini)bussen is af te raden. De rijstijl van chauffeurs is vaak onverantwoordelijk. Regelmatig zijn zij betrokken bij ernstige verkeersongelukken.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is verboden. De strafmaat voor drugsmisdrijven in Rwanda is hoog.
Lhbtiq+
Er is in Rwanda weinig acceptatie voor lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) die in het openbaar onderling liefde of genegenheid tonen. Houd daar rekening mee.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, personen in uniform, militaire objecten en luchthavens. Vraag eerst toestemming aan mensen die u wilt fotograferen.
Plastic tassen
Het invoeren en het gebruiken van plastic zakken is in Rwanda verboden. Plastic zakken worden op de luchthaven in beslag genomen.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Rwanda? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 112
- Ambulance: 912
- Brandweer: 111
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Rwanda en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Rwanda
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Kigali.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Rwanda gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U ontvangt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.