Nederland Wereldwijd

Reisadvies Rusland

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Rusland is oranje en deels rood. Er zijn veiligheidsrisico’s in het hele land. Voor een aantal regio’s in het zuidwesten blijft een rood reisadvies van kracht: reis hier niet heen, het is te gevaarlijk. Vanuit deze regio’s voert het Russische leger oorlog tegen Oekraïne. Voor het grootste deel van Rusland heeft het reisadvies de kleurcode oranje. Reis hier alleen heen als dat strikt noodzakelijk is. Bent u in Rusland? Overweeg of uw verblijf nog altijd noodzakelijk is. De veiligheidssituatie in Rusland is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden om het land te verlaten (per vliegtuig, over land) elk moment snel kunnen worden ingeperkt. De Nederlandse overheid kan niet helpen bij het verlaten van Rusland. Rusland kent zware straffen voor het verspreiden van zogenaamde desinformatie en spionage. De Russische wetten zijn streng en breed geformuleerd en de toepassing kan willekeurig zijn, soms met hoge gevangenisstraffen tot gevolg. Hoewel de meeste aanklachten op dit gebied tegen Russen zijn ingediend, lopen ook buitenlanders risico. In Rusland kunt u op dit moment geen westerse creditcards en bankpassen gebruiken. Pinnen is niet mogelijk. Wel kunt u contante euro’s wisselen bij banken en geldwisselkantoren. Lees meer onder Veiligheidsrisico's. Lees het hele reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 18-09-2023
Nog steeds geldig op: 30-09-2023

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

  • De aan Oekraine grenzende regio's (oblasten) Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj, Rostov en Krasnodar.
  • De Noordelijke Kaukasus: de autonome deelrepublieken Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië, Kabardië-Balkarië (ook de regio Elbrus), Karatsjaj-Tsjerkessië, Noord Ossetië en de zuidelijke en oostelijke delen van Stavropolski Kraj (die grenzen aan Dagestan en Tsjetsjenië).

Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Let op! Dit geldt ook voor de door Rusland in bezit genomen gebieden die tot Oekraïne behoren. Nederland erkent deze bezetting niet. In deze gebieden krijgt u geen consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade in Rusland.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van Rusland. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Let op! Heeft u een Russisch en een Nederlands paspoort? De Russische autoriteiten zien u alleen als een Russisch staatsburger. Om deze reden kan de Nederlandse ambassade u geen consulaire bijstand bieden.

Lees de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Verder in dit reisadvies