NederlandWereldwijd

Reisadvies Rusland

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Rusland is oranje en een deel rood. In de rode gebieden zijn ernstige veiligheidsrisico’s: reis hier niet heen. Voor de oranje gebieden geldt: reis hier alleen heen als dat strikt noodzakelijk is. En verlaat het land als u geen dringende reden meer heeft om te blijven. Op 22 maart 2024 is er een terroristische aanslag geweest op een zalencomplex vlak buiten Moskou. Hierbij is een groot aantal slachtoffers gevallen. De overheid heeft de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Dit geldt onder andere voor Moskou en omgeving in openbare ruimten zoals winkelcentra, culturele centra, treinstations en vliegvelden. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten. In heel Rusland zijn veiligheidsrisico’s voor lhbtiq+ personen en voor personen die zich over lhbtiq+ uitspreken. Ook zijn er zware straffen voor het verspreiden van zogenoemde desinformatie en voor spionage. Lees meer informatie over de veiligheidssituatie, lhbtiq+ en het verspreiden van desinformatie onder Veiligheidsrisico’s.
Laatst gewijzigd op: 25-03-2024
Nog steeds geldig op: 13-04-2024

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

  • De aan Oekraine grenzende regio's (oblasten) Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj, Rostov en Krasnodar.
  • De Noordelijke Kaukasus: de autonome deelrepublieken Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië, Kabardië-Balkarië (ook de regio Elbrus), Karatsjaj-Tsjerkessië, Noord Ossetië en de zuidelijke en oostelijke delen van Stavropolski Kraj (die grenzen aan Dagestan en Tsjetsjenië).

Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Let op! Dit geldt ook voor de door Rusland in bezit genomen gebieden, die tot Oekraïne behoren. Nederland erkent deze annexatie niet. In deze gebieden krijgt u geen consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade in Rusland.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van Rusland. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Let op! Heeft u een Russisch en een Nederlands paspoort? De Russische autoriteiten zien u alleen als een Russisch staatsburger. Om deze reden kan de Nederlandse ambassade u geen consulaire bijstand bieden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Verder in dit reisadvies