Reisadvies Rusland
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 30-09-2023
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- De aan Oekraine grenzende regio's (oblasten) Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj, Rostov en Krasnodar.
- De Noordelijke Kaukasus: de autonome deelrepublieken Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië, Kabardië-Balkarië (ook de regio Elbrus), Karatsjaj-Tsjerkessië, Noord Ossetië en de zuidelijke en oostelijke delen van Stavropolski Kraj (die grenzen aan Dagestan en Tsjetsjenië).
Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Let op! Dit geldt ook voor de door Rusland in bezit genomen gebieden die tot Oekraïne behoren. Nederland erkent deze bezetting niet. In deze gebieden krijgt u geen consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade in Rusland.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van Rusland. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Let op! Heeft u een Russisch en een Nederlands paspoort? De Russische autoriteiten zien u alleen als een Russisch staatsburger. Om deze reden kan de Nederlandse ambassade u geen consulaire bijstand bieden.
Lees de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Rusland? Registreer uw verblijf in Rusland gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in Rusland bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Rusland? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Gebruik onderstaande checklist voor een goede voorbereiding van uw reis.
Reisdocument
- Reist u naar Rusland? U moet altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Rusland geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer u vertrekt uit Rusland.
- Heeft u de Nederlandse en de Russische nationaliteit (heeft u een Russisch en een Nederlands paspoort)?
- Rusland erkent geen dubbele nationaliteit. De Russische autoriteiten zien u alleen als een Russisch staatsburger. Om deze reden kan de Nederlandse ambassade u geen consulaire bijstand bieden.
- Let op! Heeft u ook de Russische nationaliteit? Houd er rekening mee dat u opgeroepen kunt worden door de Russische autoriteiten om te vechten in het Russische leger. Dit geldt vooral voor mannen die binnen een bepaalde leeftijdscategorie vallen.
- Heeft u afstand gedaan van de Russische nationaliteit?
- Neem de documenten mee waaruit blijkt dat u afstand heeft gedaan van de Russische nationaliteit. Zoals bijvoorbeeld de brief met akkoord van de Russische autoriteiten.
Visum
- Voor Rusland heeft u een visum nodig.
- Neem voor informatie over het visum contact op met de ambassade van Rusland in Den Haag (informatie in het Engels) of het Russische Visa Application Centre (informatie in het Engels).
- Let op! Heeft u bij het aanvragen van een visum voor Rusland als doel ‘toerisme’ opgegeven? En onderneemt u tijdens uw reis ook andere activiteiten zoals zakelijke of journalistieke bezigheden? U riskeert een boete, uitzetting, gevangenisstraf of een langdurig inreisverbod.
Visum verlopen
- Bent u in Rusland en is uw visum minder dan 72 uur verlopen?
- Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou. De Nederlandse ambassade in Moskou maakt voor u een officiële brief (Note Verbale) die u aan de lokale autoriteiten moet laten zien.
- Ga daarna samen met een Russisch sprekende persoon naar de lokale Federal Migration Service om uw ‘exit-visum’ aan te vragen. Het adres in Moskou is:
Department for Migration of the Main Directorate of the Ministry of Internal Affairs of Russia
Pokrovka Street 41, building 1, Moskou
Tel.no.: +7 49 56 42 12 89
Website: 77.мвд.рф (informatie in het Russisch en mogelijk alleen vanuit Rusland te openen)
- Bent u in Rusland en is uw visum langer dan 72 uur verlopen?
- U krijgt geen ‘exit-visum’ van de Federal Migration Service.
- De Federal Migration Service verwijst u door naar een rechtbank. Bij de rechtbank moet u de reden geven waarom het visum is verlopen.
- U riskeert uitzetting als de rechtbank uw reden niet geloofwaardig vindt.
Registratie na aankomst in Rusland
- Verblijft u langer dan 7 werkdagen in Rusland? Dan geldt het volgende:
- Verblijft u in een hotel? U hoeft niets te doen. Het hotel doet de registratie bij de lokale autoriteiten.
- Verblijft u bij een privépersoon? Registreer u persoonlijk bij de plaatselijke staatsorganisatie. De staatsorganisatie heet My Documents en vindt u in elke stad in Rusland.
Wat neemt u mee voor uw registratie? - Het door uw sponsor ingevulde formulier waarop uw verblijfsperiode en verblijfsadres staat.
- Uw geldig paspoort.
- Uw ‘migration card’ (formulier ontvangen bij inreizen Rusland). Bewaar uw ‘migration card’ goed. Het formulier heeft u ook nodig om het land uit te reizen.
- U kunt vooraf een afspraak maken met de staatsorganisatie My Documents. Dit is niet verplicht. Informatie vindt u op de website van My Documents (informatie in het Russisch).
- Verblijft u langer dan 90 dagen in Rusland en heeft u een (nieuwe) werkvergunning of een visum voor langdurig verblijf?
- Laat u binnen 30 dagen na aankomst in Rusland medisch keuren.
- Kinderen jonger dan 6 jaar en reizigers die korter dan 90 dagen in Rusland verblijven zijn uitgezonderd van een medische keuring.
Rusland uitreizen
- Bewaar uw ‘migration card’ (formulier ontvangen bij inreizen Rusland) goed. Het formulier heeft u nodig om het land uit te reizen.
Reizen met kinderen
- Kinderen moeten ook een geldig paspoort en een visum hebben om naar Rusland te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Er gelden op dit moment geen corona-inreisvoorwaarden in Rusland.
- Informeer u over de laatste inreisvoorwaarden in Rusland via de vliegmaatschappij of via de website van de lokale overheid (informatie in het Russisch).
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg contante financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- In Rusland is internationaal betalingsverkeer met Europa nauwelijks mogelijk.
- Buitenlandse bankpassen en creditcards werken niet in Rusland als gevolg van internationale sancties. Houd hier rekening mee.
- Neem genoeg contant geld mee.
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- De lokale autoriteiten voeren controles uit op straat. Houd er rekening mee dat de autoriteiten uw mobiele telefoon onderzoeken op bijvoorbeeld uw gebruik van sociale media. Deel uw mening niet via het plaatsen van berichten op sociale media. Het plaatsen van informatie die in strijd is met de visie van de Russische overheid kan strafbaar zijn.
- De Russische rechter ziet het bedrijf META (eigenaar van Facebook en Instagram) als een extremistische organisatie. U mag een Facebook- en/of een Instagram-account hebben, maar plaats of deel geen berichten die volgens de Russische wet verboden zijn.
- Houd er rekening mee dat de Russische autoriteiten gegevens over uw bel- en internetgedrag via de Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. Wees u hiervan bewust als u in Rusland belt, een e-mail stuurt of op internet surft.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.
- Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op! In 'rode' gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet helpen. En in 'oranje' gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt. Dit geldt ook voor de door Rusland in bezit genomen gebieden die tot Oekraïne behoren. Nederland erkent deze annexatie niet.
Let op! De Nederlandse ambassade kan Nederlanders met de Russische nationaliteit geen consulaire bijstand bieden.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- De aan Oekraïne grenzende regio's (oblasten) Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj, Rostov en Krasnodar.
Op 24 februari 2022 is Rusland een oorlog tegen Oekraïne begonnen. Door deze oorlog is de veiligheidssituatie aan de Russische grens met Oekraïne onvoorspelbaar en gevaarlijk en kan deze zonder waarschuwing vooraf verder verslechteren.
- De Noordelijke Kaukasus: de autonome deelrepublieken Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië, Kabardië-Balkarië (ook de regio Elbrus), Karatsjaj-Tsjerkessië, Noord Ossetië en de zuidelijke en oostelijke delen van Stavropolski Kraj (die grenzen aan Dagestan en Tsjetsjenië).
In deze regio’s komen lokale gewapende conflicten voor en is de kans op een terroristische aanslag groot. Ook is er veel criminaliteit.
Lees meer informatie over de Krim in het reisadvies voor Oekraïne en over Abchazië en Zuid-Ossetië in het reisadvies voor Georgië.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de rest van Rusland. Bent u in Rusland en is uw verblijf niet (meer) noodzakelijk? Verlaat het land dan. De Nederlandse overheid kan u hier niet bij helpen.
Algemene veiligheidssituatie
Op 24 februari 2022 is Rusland een oorlog tegen Oekraïne begonnen. Door deze oorlog is de situatie aan de Russische grens met Oekraïne gevaarlijk en kan deze zonder waarschuwing vooraf verder verslechteren.
De Russische oorlog tegen en in Oekraïne heeft geleid tot een verslechterde relatie tussen Rusland en het Westen. De Russische overheid onderdrukt de vrijheid van meningsuiting van andersdenkenden, ook van buitenlanders, soms met zware gevolgen zoals langdurige gevangenisstraffen tot gevolg. Bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, als u uw (van het Russische standpunt afwijkende) mening of informatie geeft over de oorlog met Oekraïne, of als u informatie over het Russische leger en militaire operaties verspreidt.
Onverwachte ontwikkelingen komen voor, zoals het uitroepen van een 'bijzondere situatie'in bepaalde regio's, waardoor de overheid allerlei extra bevoegdheden krijgt.
In het najaar van 2022 is Rusland begonnen met een (gedeeltelijke) mobilisatie. Nederlanders met ook de Russische nationaliteit, moeten er rekening mee houden dat zij opgeroepen kunnen worden om te vechten in het Russische leger zodra zij Rusland inreizen.
De Russische wetten zijn streng en breed geformuleerd en de toepassing – ook gericht op buitenlanders – kan willekeurig zijn, soms met hoge gevangenisstraffen tot gevolg. Volgens de Russische wet is het delen van informatie die afwijkt van de Russische overheidsinformatie, bijvoorbeeld over de oorlog, strafbaar.
Niet toegankelijke gebieden
Een aantal gebieden, militaire zones en grensgebieden kunt u niet bezoeken zonder toestemming vooraf van de lokale autoriteiten. Een lijst van deze gebieden en de inreisregels vindt u op de website van de Russische overheid (informatie is in het Russisch en mogelijk alleen te lezen als u in Rusland bent).
Bent u in zo’n gebied zonder toestemming? U riskeert een boete, arrestatie of uitzetting. Neem voor informatie contact op met de ambassade van Rusland in Den Haag (informatie in het Engels).
Terrorisme - risico op aanslagen
De oorlog vindt op Oekraïens grondgebied plaats, maar aanslagen komen ook voor op Russisch grondgebied.
Sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne zijn in Moskou en Sint-Petersburg gerichte aanslagen geweest waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Kleinere aanslagen met molotovcocktails, zoals bij militaire registratiekantoren, komen in verschillende steden voor. Houd rekening met nieuwe aanslagen. Wees waakzaam op plekken waar veel mensen zijn, zoals een bus- en treinstation of vliegveld.
Militaire zones
Militaire zones worden met borden aangegeven en zijn met hekken afgesloten. Alle militaire zones zijn gesloten voor buitenlanders. U mag daar niet komen.
Verboden te fotograferen
Maak geen foto’s van militaire zones, militaire objecten of van strategisch belangrijke gebieden (zoals vliegvelden en stations). Er staan niet altijd borden dat fotograferen verboden is. U kunt aangehouden worden als u zo’n object of gebied fotografeert.
LHBTIQ+
Lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet verbiedt alle ‘uitingen die als propaganda gezien kunnen worden van niet-traditionele seksuele relaties’. Dit kan ruim geïnterpreteerd worden.
Wie deze wet overtreedt, kan te maken krijgen met de volgende straffen:
- een boete
- een administratieve detentie (gevangenhouding zonder tussenkomst van een rechter)
- gedwongen landuitzetting
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken in de grote steden zoals Moskou en Sint-Petersburg.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
-
Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
In Rusland komen regelmatig afrekeningen onder criminelen voor. Deze afrekeningen zijn niet direct gericht op buitenlanders.
In de hoofdstad Moskou worden buitenlandse kentekenplaten gestolen. Criminelen halen deze van buitenlandse auto’s af. Ze laten een briefje achter dat de platen tegen betaling terug te krijgen zijn.
Racisme tegen buitenlanders
Racistisch geweld tegen buitenlanders of personen met een donkere huidskleur komt voor.
Demonstraties
Demonstraties komen voor in Rusland en kunnen tot geweld leiden. De politie treedt hard op. Ook voorbijgangers lopen het risico op aanhouding. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u terecht in een demonstratie? Verlaat deze plaats direct.
Drugs
Het gebruik en verhandelen van verdovende middelen wordt in Rusland zwaar bestraft.
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Rusland zijn in de grote steden goed, op het platteland beperkt. Zorg voor een goede reis- en repatriëringsverzekering die dekking biedt in Rusland.
Medische behandelingen moeten meestal vooraf betaald worden, ook in urgente gevallen. Houd er rekening mee dat buitenlandse bankpassen en creditcards niet werken in Rusland als gevolg van de internationale sancties. Neem voldoende contant geld mee.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Rusland.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen.
- Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Rusland.
- Neem altijd de originele verpakking mee.
Vliegverkeer
Het Europees luchtruim is gesloten voor alle luchtverkeer vanuit Europa naar Rusland en van Rusland naar Europa.
U kunt naar Nederland vliegen via bijvoorbeeld Turkije, Dubai of Servië.
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Treinverkeer
Er rijden geen passagierstreinen tussen Rusland en Finland, Estland en Letland in verband met de sluiting van de grenzen.
Wegverkeer
Met de auto naar Rusland
Houd rekening met de Russische regelgeving voor de tijdelijke import van een auto. U moet aangifte doen aan de grens. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Rusland in Nederland (informatie in het Engels).
Groene kaart
De groene kaart (internationaal autoverzekeringsbewijs) is niet meer geldig voor Rusland. In Rusland bent u met een groene kaart niet verzekerd tegen schade. Het aanbieden van verzekeringen voor Rusland is voor Nederlandse verzekeraars niet verplicht, omdat Rusland geen onderdeel is van de Europese Economische Ruimte (EER).
U moet in Rusland een autoverzekering afsluiten als u met uw eigen motorvoertuig Rusland inreist.
Lees meer informatie over de verkeersveiligheid in Rusland op de website van de ANWB.
Met de auto vanuit Rusland naar de EU
Is uw auto of ander motorvoertuig in Rusland geregistreerd? En reist u met dit voertuig vanuit Rusland naar een land in de Europese Unie (EU)? De autoriteiten van het EU-land waar u naartoe reist kunnen u tegenhouden bij de grens, vanwege sancties tegen Rusland. Ook kunnen de autoriteiten uw voertuig en de goederen die u bij zich heeft in beslag nemen. Houd hier rekening mee.
Vraag voordat u vanuit Rusland vertrekt meer informatie bij de autoriteiten van het EU-land waar u naartoe reist.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Rusland? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 112.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Rusland en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Rusland
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Moskou.
Het consulaat-generaal in Sint-Petersburg is tot nader order gesloten.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Rusland gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in Rusland bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Rusland? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.