Nederland Wereldwijd

Reisadvies Rusland

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op 22 september 2022 hebben de Russische autoriteiten een (gedeeltelijke) mobilisatie aangekondigd. Nederlanders met de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat zij door de Russische autoriteiten uitsluitend als Russische burgers worden beschouwd en dus ook voor mobilisatie kunnen worden opgeroepen. De Nederlandse ambassade kan Nederlanders met de Russische nationaliteit geen consulaire bijstand bieden. De kleurcode van het reisadvies voor Rusland is oranje en gedeeltelijk rood. Dit heeft te maken met de Russische oorlog tegen Oekraïne en de situatie die als gevolg daarvan in Rusland is ontstaan. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. In algemene zin is het zo dat wetgeving in Rusland door de autoriteiten willekeurig kan worden toegepast. De situatie in Rusland is daardoor zeer onzeker. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de mogelijkheden om het land te verlaten worden steeds beperkter. Bent u tijdelijk in Rusland en heeft u geen dwingende reden om te blijven: vertrek dan. Woont u permanent in Rusland: bedenk dan in welke situatie u (tijdelijk) wilt vertrekken en op welke manier u in dat geval het land kunt verlaten. Wacht hier niet mee. Besluit u (voorlopig) te blijven, regel dan een noodpakket met spullen waarmee u uzelf in noodsituaties enige tijd kunt redden. Van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Houd het nieuws in de gaten en wees alert. Blijf uit de buurt van opstootjes of demonstraties. Lees het hele reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 18-02-2023
Nog steeds geldig op: 30-03-2023

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de aan Oekraïne grenzende regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor voor Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Verder in dit reisadvies