Nederland Wereldwijd

Reisadvies Rusland

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode voor het reisadvies voor Rusland is oranje en gedeeltelijk rood. Dit komt door de Russische oorlog tegen Oekraïne en de situatie die als gevolg daarvan in Rusland is ontstaan, onder meer door de internationale reactie op de oorlog en nieuwe Russische wetgeving. Zo zijn Facebook en Instagram geclassificeerd als extremistische organisaties in Rusland. Het is nog steeds toegestaan om een account te hebben en gebruik maken van de diensten, maar de berichten die worden geplaatst of geliked mogen niet in strijd zijn met de strenge Russische (nep-informatie) wetgeving. In algemene zin is het zo dat wetgeving in Rusland door de autoriteiten willekeurig kan worden toegepast. De situatie in Rusland is daardoor zeer onzeker. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de mogelijkheden om het land te verlaten worden steeds kleiner. Ook werken internationale bankpassen niet meer in Rusland. Stel reizen naar Rusland uit. Bent u tijdelijk in Rusland en heeft u geen dwingende reden om te blijven: vertrek dan. Woont u permanent in Rusland: bedenk dan in welke situatie u (tijdelijk) wilt vertrekken en op welke manier u in dat geval het land kunt verlaten. Zorg dat alle reisdocumenten zoals paspoorten en visa van u en uw gezin in orde zijn. Daarvoor kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint Petersburg. Wacht hier niet mee. Besluit u (voorlopig) te blijven, regel dan een noodpakket met spullen waarmee u uzelf in noodsituaties enige tijd kunt redden. Van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Houd het nieuws in de gaten en wees alert. Blijf uit de buurt van eventuele opstootjes of demonstraties. Lees het hele reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 30-03-2022
Nog steeds geldig op: 28-06-2022

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de aan Oekraïne grenzende regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor voor Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Verder in dit reisadvies