Reisadvies Rusland
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 30-03-2023
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor de aan Oekraïne grenzende regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor voor Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode voor de rest van Rusland is oranje. Stel reizen naar Rusland uit. Gaat u toch naar Rusland? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Bent u in Rusland en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
- Verblijft u in Rusland? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Rusland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat-generaal.
Let op: bent u tijdelijk in Rusland en heeft u geen dwingende reden om te blijven: vertrek dan. Woont u permanent in Rusland: bedenk dan in welke situatie u (tijdelijk) wilt vertrekken en op welke manier u in dat geval het land kunt verlaten. Zorg dat alle reisdocumenten zoals paspoorten en visa van u en uw gezin in orde zijn. Wacht hier niet mee. Daarvoor kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Het consulaat-generaal in Sint Petersburg is gesloten vanaf maandag 20 februari, einde werkdag, tot nader order. U kunt voorlopig terecht bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Besluit u (voorlopig) te blijven, regel dan een noodpakket met spullen waarmee u uzelf in noodsituaties enige tijd kunt redden. Van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake.
Reisdocumenten & visa
-
Op 22 september 2022 hebben de Russische autoriteiten een (gedeeltelijke) mobilisatie aangekondigd. Nederlanders met de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat zij door de Russische autoriteiten uitsluitend als Russische burgers worden beschouwd en dus ook voor mobilisatie kunnen worden opgeroepen. De Nederlandse ambassade kan Nederlanders met de Russische nationaliteit geen consulaire bijstand bieden.
- Sinds 29 december 2021 zijn er nieuwe regels voor verplichte registratie in Rusland. Het gaat hierbij om vingerafdrukken, biometrische herkenning (foto’s) en medisch onderzoek. Dit geldt ook voor Nederlanders. De precieze eisen kunnen nog veranderen. Reizigers wordt geadviseerd om voor de reis meer informatie te vragen aan de Russische ambassade in Den Haag.
- De algemene maatregelen zijn:
- Reizigers die voor werkdoeleinden naar Rusland reizen hebben een werkvisum nodig. U moet medische testen doen binnen 30 dagen na aankomst in Rusland of na het ontvangen van een nieuwe werkvergunning.
- Buitenlanders die langer dan 90 kalenderdagen in Rusland verblijven met een ander type visum moeten de medische testen binnen 90 kalenderdagen na aankomst doen.
- Minderjarigen jonger dan 6 jaar en reizigers die minder dan 90 kalenderdagen in Rusland verblijven hoeven deze testen niet te doen.
- De medische testen zijn onder andere drugstesten en testen voor infectieziektes. Deze kunnen worden gedaan door bloedafname, röntgenfoto, CT en medische keuringen.
- Informatie over visa voor Rusland is te vinden op de website van de Russische ambassade in Den Haag en de website van het Russia Visa Application Centre (informatie in het Engels). U kunt ook contact opnemen via e-mail: infocon.nl@mid.ru of telefonisch: +31 (0) 70 346 88 88.
- Staatsburgers en permanente inwoners van andere landen die zijn uitgezonderd van het Russische inreisverbod kunnen ook weer overstappen op Schiphol onderweg naar Rusland.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit controleren bij de ambassade van Rusland in Den Haag.
- Als u langer dan 7 werkdagen in Rusland verblijft, dan moet u zich laten registeren. Verblijft u in een hotel dan wordt de registratie door het hotel gedaan. Verblijft u bij een privépersoon, dan moet u zich bij de plaatselijke immigratie van die regio laten registreren.
- Heeft u bij het aanvragen van een visum voor Rusland als doel ‘toerisme’ opgegeven? En onderneemt u tijdens uw reis toch andere activiteiten zoals zakelijke of journalistieke? Dan kan dit problemen opleveren. U kunt een boete krijgen, gedeporteerd worden en een langdurig inreisverbod krijgen.
- Is uw Russisch visum voor het verlaten van Rusland verlopen dan bent u feitelijk illegaal in Rusland. U kunt dan Rusland niet verlaten en moet u eerst uw verblijfstatus regelen. Dit doet u door een aanvraag in te dienen bij het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken (МВД).
- Het formulier (migration card) dat u bij uw inreis heeft ontvangen moet u goed bewaren. Dit formulier moet u bij uw uitreis weer laten zien.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Vooral tijdens de corona pandemie kan voor minderjarige kinderen aan de Russische grens worden gevraagd om bewijs van familierelatie. Vraagt u de Russische ambassade waar dat bewijs aan moet voldoen.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Rusland. Bijvoorbeeld contant geld. Buitenlandse betaalpassen en creditcards werken op dit moment niet in Rusland als gevolg van internationale sancties.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Rusland. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Rusland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Rusland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
Op 22 september 2022 hebben de Russische autoriteiten een (gedeeltelijke) mobilisatie aangekondigd. Nederlanders met de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat zij door de Russische autoriteiten uitsluitend als Russische burgers worden beschouwd en dus ook voor mobilisatie kunnen worden opgeroepen. De Nederlandse ambassade kan Nederlanders met de Russische nationaliteit geen consulaire bijstand bieden.
De situatie in Rusland wordt met de dag onzekerder. Uitreismogelijkheden zijn beperkt. Het directe luchtverkeer tussen Rusland en de EU en andere Europese landen is onderbroken door de sluiting van het luchtruim van EU-landen voor vluchten uit Rusland.
Internationaal betalingsverkeer is niet altijd mogelijk. Het gebruik van betaalde medische voorzieningen kan daardoor niet worden gegarandeerd.
Het gebruik van buitenlandse creditcards is niet mogelijk.
Het Russische parlement heeft een mediawet aangenomen die de vrijheid van meningsuiting zeer beperkt. Het publiceren en verspreiden van informatie over Russische strijdkrachten en eventuele militaire operaties kan tot lange gevangenisstraffen leiden. Dit geldt ook voor het plaatsen en delen van content op sociale media. Als u berichten plaatst die niet uit officiële bronnen van de Russische overheid komen, kan dit zwaar worden bestraft.
Het bedrijf META (eigenaar van o.a. Facebook en Instagram) is door de Russische rechter geclassificeerd als extremistische organisatie. Het is toegestaan om een Facebook en Instagram account te hebben, maar u mag geen berichten plaatsen die de wet overtreden.
Wees terughoudend met het plaatsen van berichten op sociale media.
Er worden regelmatig politiecontroles gedaan. Dan kan uw mobiele telefoon wordt onderzocht op uw gebruik van o.a. sociale media. Houd het nieuws in de gaten en wees alert. Blijf ook uit de buurt van eventuele opstootjes of demonstraties.
Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.
Rood: niet reizen
Door de Russische oorlog in Oekraïne is de situatie aan de Russische grens met Oekraïne onvoorspelbaar en gevaarlijk. Reis niet naar de aan de Oekraïne grenzende regio’s Bryansk, Kursk, Belgorod, Voronezh en Rostov. De kleurcode voor dat deel van Rusland is rood (niet reizen).
Een aantal Russische vliegvelden in de gebieden rond Oekraïne is gesloten. Op dit moment is niet voorspelbaar of de Russische oorlog in Oekraïne tot onrust of maatregelen in andere dan de hierboven genoemde delen van Rusland zal leiden.
Overige gebieden
Reis niet naar Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië. Hier is een risico op terroristische aanslagen. Ook is er in deze gebieden het risico op ontvoering, het ontploffen van mijnen, gewapende conflicten en criminaliteit.
Reis ook niet naar Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. In deze gebieden bestaat het risico op terroristische aanslagen.
Lees meer informatie over de Krim en Abchazië en Zuid-Ossetië.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Het is nu niet verstandig om naar de rest van Rusland met vakantie te gaan. Ga alleen als dit echt noodzakelijk is. Gaat u toch naar Rusland? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Niet toegankelijke gebieden
U mag alleen met een formulier van toestemming (permit) reizen naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied "Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy" (voorheen "Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya"), de stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo en de nederzettingen van Paratunka, Termal’nyy. Een formulier van toestemming (permit) is aan te vragen via een reisorganisatie.
Terrorisme - risico op aanslagen
De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus is zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in de hoofdstad Moskou en de stad Sint Petersburg.
Houd rekening met mogelijke aanslagen in Rusland. Vooral in de (grote) steden, zoals in Moskou, Sint-Petersburg en steden in het zuiden van Rusland. De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland is het risico op nieuwe aanslagen aanwezig. Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld een busstation, treinstation of vliegveld.
Criminaliteit
In Rusland komen regelmatig afrekeningen onder criminelen voor. Deze afrekeningen zijn niet direct gericht op buitenlanders.
Diefstal in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg
Bezoekt u de hoofdstad Moskou of de stad Sint-Petersburg en omgeving? Pas dan op plekken waar veel toeristen komen op voor zakkenrollers en tasjesdieven. In Sint-Petersburg komen steeds meer gewelddadige straatovervallen en bedreigingen met wapens voor. Ga liever niet alleen de straat op. In het uitgaansleven komt het voor dat er drugs in een drankje wordt gedaan. Dit met het doel u te drogeren en dan te beroven. Wees hier alert op.
Racisme tegen buitenlanders
Racistisch geweld tegen buitenlanders komt voor. Vooral mensen met een andere huidskleur moeten voorzichtig zijn. Wees op uw hoede voor mogelijke vreemdelingenhaat.
Diefstal kentekenplaten
In de hoofdstad Moskou worden steeds vaker buitenlandse kentekenplaten gestolen. Criminelen halen deze van buitenlandse auto’s af. Ze laten een briefje achter dat de platen tegen betaling terug te krijgen zijn. De politie van de hoofdstad Moskou doet hier bijna niets aan.
Demonstraties
Soms komen demonstraties voor. Demonstraties kunnen gewelddadig zijn. De politie treedt hard op. Ook voorbijgangers kunnen door de politie worden aangehouden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u terecht in een demonstratie? Verlaat deze plaats dan direct.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Rusland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in Rusland en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals bijvoorbeeld politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Coronavirus
Inreisvoorwaarden
De meeste coronamaatregelen zijn opgeheven. Bij binnenkomst in Rusland hoeft u geen negatieve PCR-testuitslag meer te laten zien. Wel moeten personen die met het vliegtuig reizen nog een speciaal formulier – dat aan boord wordt uitgereikt – invullen en inleveren.
De vaccinatiecampagne gaat door en Russische burgers kunnen gratis worden ingeënt met de volgende vaccins: "Sputnik V" (injectie of neusspray), "Sputnik Light" (eenmalig), "EpiVacCorona", "EpiVacCorona-N" (eenmalig), "Sputnik M" (voor jongeren). “CoviVac” wordt niet meer verstrekt.
Maatregelen in Rusland
In veel Russische regio’s zijn de coronamaatregelen anders. Deze maatregelen verschillen van elkaar. Als u binnen Rusland wilt reizen, controleer dan voor vertrek naar Rusland wat voor uw bestemming geldt. U kunt navraag doen bij de Russische ambassade in Den Haag of meer lezen op de website van de Russische overheid (informatie in het Russisch).
Let op: verschillende Russische regio’s en steden hebben een QR-code systeem geïntroduceerd in de strijd tegen de pandemie. Deze QR-code moet getoond worden om toegang te krijgen tot musea, restaurants, et cetera. QR-codes voor door de EMA goedgekeurde vaccins worden formeel niet erkend. Dit betekent dat alleen de hierboven genoemde Russische vaccins in de Russische app (Stop covid) worden geaccepteerd. Lees voor meer informatie op de website van de Russische overheid (in het Russisch).
Testlocaties in Rusland
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Rusland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidszorg
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Rusland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Sommige medicijnen zijn in Rusland verboden, of u heeft een doktersverklaring nodig om ze in te voeren. Check van tevoren bij de Russische ambassade in Den Haag (informatie in het Engels) of dat voor uw medicijnen geldt.
Grenzen
Reis niet naar de aan Oekraïne grenzende oblasten (provincies) Bryansk, Kursk, Belgorod, Voronezh en Rostov. De kleurcode voor dat deel van Rusland is rood (niet reizen).
De beperkingen op het inreizen/uitreizen over land zijn sinds 14 juni 2022 opgeheven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Rusland in Nederland (informatie in het Engels). De treinverbinding met Belarus is hersteld.
Vliegverkeer
U kunt niet meer rechtstreeks vliegen naar Rusland vanuit Nederland, de Europese Unie en andere Europese landen. Er zijn alternatieve routes via bijvoorbeeld Turkije of landen in Centraal-Azië.
De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft alle vluchten naar het buitenland (behalve naar Belarus) stopgezet.
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Treinverkeer
Er rijden geen passagierstreinen tussen Rusland en Finland, Estland en Letland door het sluiten van de grenzen.
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Rusland op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Rusland.
Controle dataverkeer via Russisch netwerk
Russische autoriteiten mogen gegevens over belgedrag en internetgedrag via Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. Dat staat in de Russische wet. Wees u hiervan bewust als u in Rusland belt, een e-mail stuurt of op internet surft.
Russische wetgeving gerelateerd aan 'fake news'
Rusland heeft de verspreiding van ‘fake news’ over de oorlog in Oekraïne strafbaar gesteld en hier hoge straffen aan gekoppeld. In de praktijk lijkt dit betrekking te hebben op bijna alle uitspraken over de oorlog die niet zijn afgestemd met de overheid. Hierbij maakt het niet uit of deze uitspraken gedaan worden via persoonlijke kanalen op sociale media, (telefonisch) in een besloten gesprek, of in het openbaar.
Met de auto naar Rusland
Houd dan rekening met de Russische regelgeving voor de tijdelijke import van een auto. U moet aangifte doen aan de grens. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Rusland in Nederland (informatie in het Engels).
Homoseksualiteit/LHBTIQ+
Homoseksualiteit/LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet verbiedt ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’. Iemand die deze wet overtreedt, krijgt een straf. Dat kan een boete of celstraf zijn, maar ook uitzetting. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Militaire zones
In Rusland zijn militaire zones aangegeven met borden en omheiningen. Deze zones zijn niet toegankelijk voor buitenlanders. Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden. U kunt worden aangehouden.
Wat te doen in een noodsituatie
- Bent u in Rusland en is er een noodsituatie zoals een ziekenhuisopname of diefstal? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Rusland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Bent u in Nederland? Bel dan het nummer +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 682 387 796 of Twitter: @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Moskou
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Moskou.
Meer informatie over het Nederlands consulaat-generaal in St. Petersburg. Het consulaat-generaal in Sint Petersburg is gesloten vanaf maandag 20 februari, einde werkdag, tot nader order. U kunt voorlopig terecht bij de Nederlandse ambassade in Moskou.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.