Reisadvies Qatar
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-01-2023
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar Qatar. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over de inreisvoorwaarden en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Qatar? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Qatar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Qatar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Het paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Qatar. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Met uw Nederlandse identiteitskaart kunt u niet reizen naar Qatar.
- Voor Qatar heeft u een visum nodig. Bij een verblijf van korter dan 90 dagen krijgt u dit visum bij aankomst op het vliegveld (visa on arrival). Meer informatie over andere soorten visa is terug te vinden op de website van de ambassade van Qatar in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Qatar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Qatar. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Qatar.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Qatar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Neem geen alcohol mee. Alcohol kan alleen op bepaalde plaatsen, voornamelijk in hotels, worden verkregen.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn risico’s
Er zijn in Qatar veiligheidsrisico's die afwijken van die in Nederland. Dit komt door spanningen in de regio rondom Qatar.
Demonstraties
Demonstraties zijn verboden in Qatar. U kunt hiervoor worden gearresteerd. Houd hier rekening mee.
Woestijn
Reis nooit alleen in de woestijn, maar samen met mensen die er de weg kennen. Het is verstandig om een lokale gids mee te nemen.
Zandstormen
Er is altijd een risico op zand- en stofstormen die een gevaar kunnen vormen voor mensen met luchtwegaandoeningen.
Zware regenval
Het komt niet vaak voor, maar als er veel regen valt dan kan dit grote overstromingen veroorzaken die het reizen moeilijker maken, ook in Doha.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Qatar en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Het lokale noodnummer is 999. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Qatar en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals bijvoorbeeld bij natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Reizen naar Qatar
Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het Qatarese ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels).
Na aankomst in Qatar
Bij aankomst op de luchthaven in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren met uw visumnummer. Als dat nodig is, kunt u een Qatarese SIM-kaart kopen op de luchthaven van Doha.
Algemene maatregelen in Qatar
Meer informatie over de algemene maatregelen die gelden in Qatar kunt u nalezen op de website van de overheid van Qatar (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Gezondheidssituatie
De kwaliteit van de gezondheidszorg is hoog in Qatar. Bijna alle artsen spreken Engels.
Luchtkwaliteit
Door de warmte en hoge vochtigheid kan de luchtkwaliteit minder goed tot slecht zijn. Dit is vooral het geval in de hoofdstad Doha, andere grote steden en daar waar veel industrie is. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).
Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Qatar reist.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtvaart
Neem voor de zekerheid altijd contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.
lnformatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Blijf opletten in het verkeer. Het komt vaak voor dat weggebruikers van rijbaan wisselen zonder richting aan te geven. Verkeerslichten kunnen heel lang op rood blijven staan. De boetes zijn veel hoger dan in Nederland, dus blijf geduldig.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Ramadan
Tijdens de Ramadan is roken, eten en drinken in publieke gelegenheden niet toegestaan. Houd hier rekening mee.
Kledingvoorschriften en gedrag
Kledingvoorschriften zijn in Qatar anders dan in Nederland. Voor zowel mannen als vrouwen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt).
In het algemeen geldt voor iedereen dat lichamelijk contact tussen geliefden in het openbaar niet op prijs wordt gesteld.
LHBTIQ+
In Qatar is shariawetgeving van kracht. Homoseksuele handelingen zijn strafbaar. In het algemeen is seksueel en lichamelijk contact in het openbaar niet toegestaan. Er is sprake van discriminatie tegen lhbtiq+ personen (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen of personen die hun gender of seksualiteit anders omschrijven dan cis gender of heteroseksueel). Houd hier rekening mee.
Buitenechtelijke relaties zijn strafbaar
Het hebben van een buitenechtelijke relatie, een relatie met iemand anders dan uw wettelijke echtgeno(o)t(e), is strafbaar. Als ouders bij zwangerschap of bij de geboorte van een kind in Qatar niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden.
Geen foto’s van militaire en civiele objecten
Maak geen foto’s van militaire gebouwen/objecten, overheidsgebouwen en ambassades. Er bestaat dan een kans op aanhouding. Foto’s maken van mensen zonder hun toestemming wordt meestal niet gewaardeerd.
Alcohol / drugs / prostitutie
- Alcohol en varkensvlees(producten) mogen niet worden ingevoerd.
- Alcohol wordt alleen geschonken op locaties die daarvoor een vergunning hebben. Dit is bijna alleen in de grotere hotels. En tijdens het WK 2022 in de fanzone.
- Openbare dronkenschap is verboden.
- Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken is strafbaar.
- Prostitutie is verboden.
- Het invoeren, verkopen of bezitten van pornografisch materiaal is niet toegestaan.
Internet en sociale media
Wees in Qatar voorzichtig met het uiten van kritiek op Qatarese autoriteiten en personen, ook op internet en sociale media. Een aantal gratis digitale diensten zoals Skype, FaceTime en (video)bellen met WhatsApp is geblokkeerd in Qatar. U heeft een VPN-verbinding nodig om van deze diensten gebruik te maken. Met de Signal-app kunt u wel videobellen.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Qatar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999 (vanaf mobiele telefoon: 112).
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Doha
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Doha.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.