NederlandWereldwijd

Reisadvies Qatar

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Qatar? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 30-04-2024
Nog steeds geldig op: 23-07-2024

In het kort

 • Door de actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten is de situatie onvoorspelbaar. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Qatar is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Qatar of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Begin 2024 hebben de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) doelen aangevallen in gebieden in Jemen waar de Houthi’s het gezag hebben. De operatie werd door verschillende landen gesteund, waaronder Nederland. De internationale steun aan deze acties kan gevolgen hebben voor Westerse doelen en personen in de regio. 

Door het conflict tussen Iran en Israël is de situatie in het hele Midden-Oosten gespannen en onvoorspelbaar.

Bent u op dit moment in Qatar? Wees u bewust van eventuele negatieve gevolgen van de actuele situatie in het Midden-Oosten, en de militaire acties van de VS en het VK, voor Westerse doelen en personen. Houd hier rekening mee en wees alert.

In Qatar is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In Qatar is weinig criminaliteit. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Qatar geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Qatar zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een boete of gevangenisstraf krijgen, en in sommige gevallen zelfs de doodstraf.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Qatar reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen en discriminatie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Alcohol

Alcohol wordt in Qatar alleen geschonken op locaties die daarvoor een vergunning hebben. Dit is meestal alleen in de grotere hotels. Openbare dronkenschap is verboden.

Fotografie

U mag in Qatar geen overheidsgebouwen, militaire objecten en ambassades fotograferen. Dit is strafbaar. In Qatar is overal cameratoezicht. Beelden van (bewakings)camera’s worden in rechtszaken geaccepteerd als bewijsmateriaal.

Fotografeer of film ook geen lokale inwoners zonder hun toestemming vooraf. Dit wordt niet gewaardeerd.

Prostitutie

Prostitutie is in Qatar verboden en strafbaar.

Demonstraties

In Qatar is deelname aan een demonstratie verboden en strafbaar. U kunt gearresteerd worden.

Islamitische wetten en gebruiken

Qatar volgt de islamitische wetten en gebruiken. Wees u bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen:

 • Mannen en vrouwen moeten bedekkende kleding dragen (schouders en knieën bedekt). Dit geldt ook voor buitenlanders.
 • Tijdens de ramadan is roken, eten en drinken in publieke gelegenheden niet toegestaan. Dit geldt ook voor iedereen die niet meedoet aan de ramadan.
 • In Qatar is het verboden en strafbaar om een relatie te hebben met iemand anders dan u wettige echtgenoot of echtgenote.
 • Als ouders bij zwangerschap of bij de geboorte van een kind in Qatar niet getrouwd zijn, kan dit leiden tot langdurige problemen. En zelfs tot gevangenisstraf voor de moeder.

Internet en sociale media

Wees in Qatar voorzichtig met het uiten van kritiek op de Qatarese autoriteiten en personen. Dit geldt ook voor uitingen op internet en sociale media.

Houd er rekening mee dat gratis digitale diensten, zoals (video)bellen met WhatsApp, geblokkeerd zijn in Qatar. U heeft een VPN-verbinding nodig om deze diensten te gebruiken.

Overstromingen

Het komt niet vaak voor, maar als er veel regen valt in Qatar kunnen overstromingen ontstaan. Dit maakt reizen moeilijker, ook in de hoofdstad Doha. Tunnels en parkeergarages kunnen onderlopen.

Bent u tijdens een overstroming in Qatar?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Qatar? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 999 (vanaf een mobiele telefoon: 112)

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Qatar en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Qatar en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Qatar

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Doha.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Qatar te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Qatar als u met een Nederlands paspoort reist. Hoe u een visum regelt, hangt af van het doel van uw reis:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Qatar voor een toeristisch bezoek? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan kunt u een visum regelen bij aankomst op het vliegveld (visa on arrival). Dit visum is geldig voor 1 binnenkomst. U kunt dit visum niet verlengen.
 • Reist u naar Qatar met een ander doel? Of heeft u vragen over een visum? Neem contact op met de ambassade van Qatar in Den Haag (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Qatar. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is 7 dagen geldig vanaf uw aankomstdatum in Qatar. Na die periode heeft u een geldig internationaal rijbewijs nodig. Lees meer over rijden in Qatar op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Qatar?

Check wat u mag meenemen naar Qatar op de website van de douane van Qatar (informatie in het Engels).

Neem geen alcohol en varkensvlees(producten) mee naar Qatar. En geen pornografisch materiaal. 


Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Qatar mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?