NederlandWereldwijd

Reisadvies Puerto Rico

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Puerto Rico? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 17-05-2024
Nog steeds geldig op: 23-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Puerto Rico is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Puerto Rico of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Houd in Puerto Rico rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral in de hoofdstad San Juan en op andere drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Vermijd de armere wijken zoals Nemosio Canales en Llorens Torres. Ga na 11 uur ’s avonds niet alleen over straat.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Puerto Rico geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de VS, en dus ook in Puerto Rico, zijn straffen zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Puerto Rico reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Aardbevingen

In Puerto Rico zijn regelmatig aardbevingen. Lees informatie over aardbevingen op de website van het Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Tropische stormen

Tropische stormen zoals orkanen komen voor van juni tot en met november. Lees meer over het weer in Puerto Rico op de volgende websites (informatie in het Engels):

Krijgt u in Puerto Rico te maken met natuurgeweld?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Puerto Rico? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 911
 • Ambulance: 911
 • Brandweer: 911

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Puerto Rico en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het een ziekenhuisopname of u bent bestolen? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Puerto Rico

Er is geen Nederlandse ambassade in Puerto Rico. Neem bij vragen contact op met het Nederlandse consulaat generaal in Miami, Verenigde Staten.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Puerto Rico is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg buiten de hoofdstad San Juan is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Puerto Rico heeft een speciale status binnen de Verenigde Staten van Amerika (VS). De Amerikaanse inreisregels gelden.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Puerto Rico te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum en ESTA

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Puerto Rico blijft.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort, een ESTA en eventueel een visumnodig voor een reis naar Puerto Rico. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Puerto Rico. Lees meer over rijden in Puerto Rico op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels