NederlandWereldwijd

Reisadvies Polen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Polen? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 19-04-2024
Nog steeds geldig op: 20-07-2024

In het kort

 • Niet alle grensovergangen van Polen met Belarus, Oekraïne en Rusland (regio Kaliningrad) zijn open. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Polen is groen. U kunt hierheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Polen of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Niet alle grensovergangen van Polen met Belarus, Oekraïne en Rusland (regio Kaliningrad) zijn open. Wilt u de grens over? Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lees meer over de situatie in de grensgebieden op de website van de Polish Border Guards (informatie in het Engels).

In Polen is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wees voorzichtig in uitgaansgelegenheden. Neem geen drankjes aan van vreemden of van mensen die u nog maar kort kent. Daarin kunnen verdovende middelen zijn gedaan. U kunt dan gedwongen worden om hoge bedragen met uw bankkaart te betalen. Of u merkt achteraf dat een groot bedrag van uw bankkaart is afgeschreven. Betaal in bars en nachtclubs zoveel mogelijk contant.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Polen geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Polen zijn straffen zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Polen reizen? In veel Poolse steden zijn uitgaansgelegenheden voor lhbtiq+ personen. Buiten de grote steden heeft niet iedereen een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Polen? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Politie: 997
 • Ambulance: 999
 • Brandweer: 998

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Polen en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Polen

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Warschau.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring).
 • Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

 • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Polen te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Polen als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Polen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Polen? Vraag na bij de gemeente waar u verblijft of u zich moet registreren.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Polen. Lees meer over rijden in Polen op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Polen?

Check wat u mag meenemen naar Polen op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Polen mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?