Nederland Wereldwijd

Reisadvies Polen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op dinsdag 15 november 2022 zijn 1 of 2 raketten net over de grens van Oekraïne op Pools grondgebied ingeslagen. Hierbij zijn 2 slachtoffers gevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om alleen voor strikt noodzakelijke reizen naar de grensregio met Oekraïne te gaan. Toeristische reizen zijn niet noodzakelijk. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op als u zich toch in de grensregio met Oekraïne bevindt. De kleurcode van het reisadvies voor de grensstrook Polen-Oekraïne gaat van groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). De kleurcode van de rest van Polen is groen, met een smalle rode strook bij de grens met Belarus. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 16-11-2022
Nog steeds geldig op: 28-11-2022

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de smalle strook van 200 meter breed langs de grens van Polen met Belarus is rood. Dit is verboden terrein. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar dit grensgebied met Belarus? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen 
 

  • De kleurcode van het reisadvies voor de gehele grensstrook met Oekraïne is oranje en geldt tot binnen 20 kilometer vanaf de Poolse grens met Oekraïne. 
  • Reis hier niet heen, tenzij het strikt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.  Het is niet veilig om naar dit oranje gebied met vakantie te gaan.
  • Gaat u toch naar het grensgebied met Oekraïne? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed helpen als u in de problemen komt. 

Groen

Verder in dit reisadvies