Reisadvies Peru
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 30-09-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. Dit geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Huánuco-regio. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Reis alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en er kunnen onverwachts nieuwe veiligheidsrisico’s ontstaan. Ook in de gele gebieden kunnen opeens wegblokkades, stakingen en/of demonstraties voorkomen, waarbij soms geweld wordt gebruikt. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van veiligheidssituatie
- Bent u in Peru of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf dan ‘uitgebreid’ via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U ontvangt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis via e-mail of sms extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Peru? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocumenten
- Als u naar Peru reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Uw paspoort moet bij aankomst in Peru nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
- Bij aankomst in en vertrek uit Peru via één van de internationale luchthavens krijgt u geen in- en uitreisstempel meer in uw paspoort. Op de luchthaven in Lima wordt uw binnenkomst digitaal geregistreerd. De registratie van uw aankomst en vertrek kunt u terugvinden op de website van de Peruaanse migratiedienst (informatie in het Spaans). Als u Peru over land binnenkomt vanuit Bolivia of Ecuador, zorg er dan voor dat uw paspoort een Peruaanse inreisstempel krijgt bij het lokale immigratiekantoor. De Nederlandse ambassade kan niet bemiddelen bij immigratiezaken.
Visum
- Als u naar Peru reist heeft u een visum nodig bij een verblijf langer dan 183 dagen. Informeer u bij het consulaat-generaal van Peru in Amsterdam.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Peru te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles, of u wordt geweigerd het land in of uit te reizen.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Peru gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Peru. Bijvoorbeeld een pinpas of creditcard én contant geld.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er misschien geen bereik is in afgelegen gebieden. Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn als u een lokale simkaart koopt. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen, coca thee, ayahuasca en dierlijke producten).
Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
VRAEM-gebied (Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro)
Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro) dat in het midden van Peru ligt (zie kaart, gebied aan weerszijden van een gedeelte van de Apurimac-rivier). Hier zijn veel illegale cocaplantages en er zijn terroristische groeperingen actief, waardoor er met enige regelmaat aanslagen zijn en vuurgevechten met militaire troepen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Grensgebied met Colombia
Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied (ongeveer 25 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo-rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Hier zijn drugsbendes actief en andere gewelddadige groepen zoals gewapende guerrilla troepen uit Colombia.
Huallaga-rivier in Huánuco-regio (Cordillera Azul)
Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Huánuco-regio. Ook hier wordt coca verbouwd en zijn drugsbendes en andere misdaadorganisaties actief.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: er zijn veiligheidsrisico’s die anders zijn dan die in Nederland.
Grensgebied met Brazilië
Wees alert op de lokale veiligheidssituatie in het grensgebied met Brazilië en betreed het gebied alleen met een lokale gids. Vermijd het Amazonegebied in het noordoosten van Peru. Hier zijn illegale cocaplantages en drugshandel. Ook andere georganiseerde criminele activiteiten vinden in het gebied plaats zoals illegale goudwinningen en dat kan onder meer tot gewelddadige confrontaties leiden met de lokale politie.
Demonstraties/protesten/wegblokkades
Sinds de machtswisseling in Peru op 7 december 2022 zijn er op veel plaatsen protesten geweest. Daarbij is in een aantal gevallen geweld gebruikt door demonstranten en ook door het leger en de politie. Er zijn tientallen doden gevallen en honderden gewonden, vooral in de zuidelijke berggebieden (onder andere Ayacucho, Cusco, Madre de Dios en Puno).
Het is mogelijk dat er opeens nieuwe protestacties ontstaan, waarbij geweld kan voorkomen. In Lima concentreren de protesten zich voornamelijk in het centrum, maar deze kunnen zich ook uitbreiden naar andere gebieden. Andere regio's waar recentelijk demonstraties zijn geweest zijn Cusco, Arequipa en Puno. Sommige reisroutes, luchthavens, bus- of treinverbindingen kunnen dan tijdelijk afgesloten zijn.
Probeer uit de buurt te blijven van demonstraties, blijf alert en probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan. Houd het lokale nieuws in de gaten. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.
Lees actuele informatie over wegblokkades op de website van de Peruaanse overheid (informatie in het Spaans).
Informatie over de mogelijke sluiting van vliegvelden kunt u lezen op de website van de luchthaven van Lima.
Criminaliteit
In het hele land komen straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen voor. Vooral in de hoofdstad Lima en andere steden.
Neem voor uw veiligheid veiligheidsmaatregelen:
- Reis zoveel mogelijk in een groep.
- Reis niet na zonsondergang buiten de stad.
- Reis niet ‘s nachts met een bus want dan is het risico op een ongeluk het grootst, vooral in de bergen en afgelegen gebieden.
- Vermijd afgelegen gebieden of arme wijken. Ook overdag.
- Neem alleen overdag geld op bij een bank of automaat en wees alert als u de bank verlaat.
- Houd uw documenten, geld, camera en fototoestel buiten het zicht. Draag geen waardevolle sieraden.
- Neem een kopie van uw paspoort mee en bewaar het origineel in de kluis van uw hotel.
- Pas op met eten dat u wordt aangeboden en neem geen drankjes aan van onbekende personen. Houd altijd uw drankje in de gaten. In een onbewaakt moment kan er namelijk een stof in uw drankje worden gedaan. U kunt daardoor bewusteloos raken.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Geef uw bezittingen af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Vrouwelijke reizigers
Neem veiligheidsmaatregelen:
- Reis (als vrouw) niet alleen, of zonder bekend mannelijk gezelschap, buiten de stad. Zoek accommodatie in een goed bekende buurt.
- Trek niet alleen rond in afgelegen gebieden, ook niet in het gezelschap van een gids.
- Let op dat er geen verdovende of bedwelmende middelen in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars en cafés. Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend middel.
- Sluit u aan bij andere reizigers als dit mogelijk is.
Spirituele reizen
Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen en te beroven. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven. Overvallers bieden reizigers een mix van kruiden in thee met een sterk hallucinerende werking aan, zoals Ayahuasca. Ayahuasca kan ernstige gezondheidseffecten hebben, u kunt bijvoorbeeld een psychose krijgen. Daarna beroven zij de reizigers of gebruiken (seksueel) geweld tegen hen. Boek uw (spirituele) reis alleen bij een betrouwbare reisorganisatie.
Natuurgeweld
Klimaat
Het klimaat verschilt per regio. Langs de kust is het meestal droog en mild. De Andes-regio is gematigd tot koud en het Amazonegebied is tropisch warm en vochtig. Het regenseizoen in de bergen (Andes) en het Amazonegebied loopt van december tot april. Tijdens die periode kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Hierdoor kunnen sommige doorgaande wegen en treinverbindingen (bijvoorbeeld naar Machu Picchu, Cusco, Arequipa en Puno) worden afgesloten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Aardbevingen
Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Daarom kunnen er aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
El Niño
El Niño is een periode waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Stille Oceaan verspreidt. Het komt vooral in de maanden december tot en met maart voor en het regent dan veel en hard. Door de regen is het risico op overstromingen en landverschuivingen groot.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van de Peruaanse overheid (informatie in het Spaans).
Hoogteziekte
De ijle lucht in het Andesgebergte kan bij sommige mensen gezondheidsproblemen veroorzaken. Reizigers die door het Andesgebergte willen trekken, moeten een goede conditie hebben voor activiteiten op hoogte. In het hooggebergte zijn er risico’s, ook voor mensen met een goede gezondheid.
Vlieg niet rechtstreeks naar de Andes, maar neem een route via lagergelegen gebieden om aan de hoogte te wennen.
Wees alert op symptomen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo’n geval snel naar een lager gebied. Lees meer informatie o.a. de website van de GGD of KLM Health Services.
Gezondheidszorg
Vooral in Lima is er een aantal uitstekende privéziekenhuizen. In andere steden zijn er ook enkele privéklinieken die redelijk goed zijn. Op het platteland schiet de gezondheidszorg echter ernstig tekort, zowel in kwantiteit als in kwaliteit.
Bij een ziekenhuisopname eisen ziekenhuizen in Peru vaak dat de rekening meteen daar betaald wordt. Vaak wordt gevraagd om een garantstelling via een creditcard, ondanks dat u een (reis)verzekering heeft. Vaak moet een buitenlandse verzekerde al bij de ingang een bepaald bedrag betalen om toegang te krijgen tot het ziekenhuis. De Nederlandse ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Peru.
- Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee op reis.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Peru.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Dengue (knokkelkoorts)
In Peru komt in veel gebieden dengue (knokkelkoorts) voor. Vooral in de noordelijke kustgebieden zijn er momenteel veel gevallen van dengue. De ziekte wordt door muggen overgebracht. Zorg dat u maatregelen neemt om niet gestoken te worden:
- gebruik muggenspray
- slaap onder een muskietennet dat geïmpregneerd is met een muggenwerende vloeistof
- draag kleding die uw armen en benen bedekt.
Actuele informatie over Dengue in Peru vindt u op de website van het Peruaanse Ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Spaans).
Drinkwater
Drink geen water uit de kraan.
Luchtverkeer - binnenlandse vluchten
Bij binnenlandse vluchten over de Nazca-lijnen zijn enkele ernstige vliegtuigongelukken gebeurd. Wilt u toch een vlucht boeken, maak dan alleen gebruik van lokaal goed bekendstaande vliegtuigmaatschappijen. Vlieg alleen in 2- of meermotorige vliegtuigen met een piloot en een copiloot.
Wegverkeer
In Peru gebeuren veel busongelukken en roofovervallen. Reist u met de bus? Zorg er dan voor dat u met een betrouwbare busmaatschappij reist. Bussen van Cruz del Sur, Ormeño en Oltursa rijden met twee chauffeurs. Ga ook na of de bus geen tussenstops maakt op de route. Reis niet ’s nachts, want dan vinden de meeste ongelukken plaats.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Peru op de website van de ANWB.
Taxi’s
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Maak na aankomst op het internationale vliegveld Jorge Chávez in Lima altijd gebruik van taxibedrijven die hun diensten aanbieden binnen de aankomsthal. Neem nooit een taxi buiten het vliegveld. Kijk voor meer informatie op de website van het internationale vliegveld Jorge Chávez.
- Gebruik alleen officiële taxi’s die u kunt bestellen via een taxicentrale of via een hotel.
- Download een van de gratis apps van bv. Cabify, Uber of Satelital op uw smartphone. Hiermee roept u gemakkelijk een geregistreerde taxi op. De apps werken alleen in de grote steden.
- Houd geen taxi’s op straat aan. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt.
- Bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld onder de stoel.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Peru? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Lhbtiq+
Homoseksualiteit/lhbtiq+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is niet strafbaar maar wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Peru. In het openbaar gearmd of hand in hand lopen wordt vaak gezien als provocerend en kan leiden tot problemen met de lokale bevolking of autoriteiten. Houd daar rekening mee.
Geen foto’s van militaire objecten en mensen
Maak geen foto’s van mensen zonder hun toestemming. Dit wordt meestal niet gewaardeerd. Ook het fotograferen van ministeries, ambassades, officiële gebouwen, vliegvelden en vliegtuigen leidt soms tot een ondervraging of zelfs een veroordeling.
Seksualiteit en intimiteit
Seksuele contacten met minderjarigen worden beschouwd als een ernstig strafbaar feit. U kunt dan gearresteerd en vervolgd worden met kans op zware straffen.
Wilt u geld opnemen met een Nederlandse bankpas?
Bij enkele Peruaanse banken kunt u per keer maximaal 700 soles opnemen (2 keer op een dag). Bij de meeste banken is dit ;maximaal 400 soles per keer. In de grotere steden is het op veel plaatsen mogelijk met een creditcard te betalen.
Autohuur
Zorg dat u een autoverzekering met een goede dekking afsluit. Peruanen zijn meestal niet goed verzekerd bij ongelukken.
Busreizen
Houd uw rugzak of handtas goed in de gaten wanneer u met de bus reist. Houd uw paspoort en waardevolle spullen bij de hand en leg deze niet in de bagagedrager boven uw hoofd of onder uw stoel.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Peru? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer (politie): 105
- Ambulance: 117
- Brandweer: 116
Verspreid over 15 regio’s in het land zijn 36 kantoren van iPerú (Tourist Information and Assistance) die toeristen helpen. Ook bij (criminele) incidenten kunnen ze u bijstaan met de juiste contacten. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar via WhatsApp op het nummer 005 19 44 49 23 14 of via mail op iperu@promperu.gob.pe. Op de website IPERÚ (peru.travel) (informatie in het Engels) vindt u meer informatie rond lokale kantoren.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Peru en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in Peru en bent u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter: @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Peru
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Lima en de honorair consuls in het land (informatie in het Spaans).
Registreren
Registreer uw verblijf in Peru gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.