NederlandWereldwijd

Reisadvies Paraguay

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Paraguay? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 16-05-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Paraguay is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Paraguay of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Paraguay is de guerillabeweging EPP (El Ejército del Pueblo Paraguayo) actief. Deze groep pleegt af en toe aanslagen, vooral in het noorden van het departement San Pedro en het zuiden van het departement Concepción. De activiteiten van het EPP vinden met name plaats op het platteland. Ze zijn niet gericht op buitenlanders of toeristen. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Berovingen

Houd in heel Paraguay rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Asunción. Loop na zonsondergang niet alleen door het centrum van Asunción en vermijd afgelegen straten. Verzet u niet als u wordt beroofd. In het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay, onder andere in de stad Ciudad del Este, komt veel criminaliteit voor die te maken heeft met drugs- en wapenhandel.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Paraguay geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Paraguay zijn straffen veel strenger dan in Nederland. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Paraguay reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

In Paraguay is een risico op overstromingen. Het regenseizoen loopt van ongeveer november tot maart. Vooral in het noordelijke deel van de Chaco-regio kunnen de wegen dan onbegaanbaar worden. Lees het weerbericht van Paraguay op de website van la Dirección de Meteorología e Hidrología (informatie in het Spaans).

Krijgt u in Paraguay te maken met overstromingen?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Paraguay zijn regelmatig demonstraties en blokkades, vooral in Asunción. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Paraguay? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 911
 • Ambulance: 141
 • Brandweer: 132

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Paraguay en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Paraguay

Er is geen Nederlandse ambassade in Paraguay. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Buenos Aires, Argentinië.

In een noodgeval kunt u terecht bij de honorair consul van Nederland in Asunción (informatie in het Engels).

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Paraguay is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Paraguay te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Paraguay blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Paraguay? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Paraguay? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de ambassade van Paraguay in Brussel, België voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Paraguay. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Paraguay is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Paraguay op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Gele koorts

 • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u vanuit een hoogrisicoland naar Paraguay reist.
 • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
 • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels