Reisadvies Oost-Timor
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 30-05-2023
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar Oost-Timor. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Oost-Timor? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Oost-Timor? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Oost-Timor favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Oost-Timor reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Oost-Timor geldt dat uw paspoort minimaal nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
- Nederlanders hebben geen visum nodig voor een kort verblijf van maximaal 90 dagen. Voor vragen neem contact op met de ambassade van de Democratische Republiek Oost-Timor in Londen, Verenigd Koninkrijk.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oost-Timor. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Oost-Timor. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Oost-Timor.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Oost-Timor. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
U kunt reizen naar Oost-Timor. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Sinds het vertrek van de VN-vredesmacht in 2012 is de veiligheidssituatie rustig. Er zijn nog wel politieke en sociale spanningen. Hierdoor kan de veiligheidssituatie opeens veranderen, vooral in de aanloop naar en tijdens verkiezingen. Blijf altijd waakzaam.
In Oost-Timor kunnen op elk moment militaire operaties en militaire activiteiten plaatsvinden. Als u in de buurt komt van een militaire operatie of activiteit, verlaat dan onmiddellijk het gebied waar u zich bevindt. Volg de instructies van de lokale autoriteiten en blijf altijd waakzaam.
Berovingen en overvallen
Criminaliteit komt voor op Oost-Timor. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Het is raadzaam om ’s-avonds of ’s-nachts niet alleen te reizen.
- Vermijd sloppenwijken.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis in uw hotelkamer. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Demonstraties
In Oost-Timor kunnen politieke demonstraties plaatsvinden. Vermijd demonstraties en grote menigten. De sfeer kan snel verslechteren en gewelddadig worden. Blijf op de hoogte via de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Natuurgeweld
Orkanen
Vooral tussen november en april komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voor, die door zware regenval overstromingen en veel schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Oost-Timor, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
Aardbevingen
Oost-Timor ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is een kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Volg de berichten in de lokale media en informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.
Corona-inreisvoorwaarden
Op dit moment is Oost-Timor open voor toeristen.
- Reizigers kunnen Oost-Timor inreizen als zij volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. U moet uw vaccinatiebewijs (2 doses) bij vertrek uit Nederland en bij aankomst in Oost-Timor laten zien.
- Als u niet of niet-volledig gevaccineerd bent, wordt u in quarantaine geplaatst in een door de overheid aangewezen quarantainelocatie of op uw verblijfadres in Oost-Timor. De quarantaine zal 10 dagen duren.
- Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Oost-Timor inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs op papier meenemen.
- Als u bij aankomst op Oost-Timor corona-symptomen laat zien, dan wordt er op het vliegveld een PCR-test bij u afgenomen. Bij een positieve uitslag gaat u in quarantaine.
Coronavirusmaatregelen Oost-Timor
Om de snelle verspreiding van de omicron-variant van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen, is iedereen nog verplicht mondmaskers te dragen en social distancing te houden.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Oost-Timor
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oost-Timor de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Het nationale ziekenhuis in Dili en andere gezondheidscentra voeren COVID-19 testen uit na doorverwijzing door een arts. Om een afspraak te maken voor een test, kunt u bellen met 119. Dit nummer kunt u ook bellen als u symptomen heeft.
Indien u een testcertificaat nodig heeft om internationaal te kunnen reizen, kunt u contact opnement met het National Health Laboratory (08:00-17:00). Een testuitslag binnen 24 uur kost USD 40, vooraf te voldoen. Neem bij voorkeur contact op door een mail te sturen aan nhl.rdtl02@gmail.com. NHL is telefonisch bereikbaar op +670-7837-2676.
Gezondheidssituatie
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Oost-Timor zijn zeer beperkt. De hoofdstad Dili heeft 1 ziekenhuis en 2 privéklinieken waar basishulp mogelijk is. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf.
Chikungunya, Dengue, Japanse encefalitis en Zika
In Oost-Timor komen uitbraken voor van de infectieziektes Chikungunya, Dengue, Japanse encefalitis en Zika, die door muggen worden overgedragen. Neem goede voorzorgsmaatregelen tegen muggenbetern als u op reis gaat naar Oost-Timor.
Hondsdolheid (rabiës)
Hondsdolheid komt op het platteland en in de steden voor. Als u gebeten wordt door een hond of ander zoogdier, moet u direct medische hulp zoeken om de ziekte rabiës uit te sluiten.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Oost-Timor.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen reisvaccinaties en maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Luchtverkeer
Lees de actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De wegen op Oost-Timor zijn slecht onderhouden en zijn daardoor een risico voor ongelukken. De hoofdwegen zijn bergwegen, die vooral in het regenseizoen (november – april) snel kunnen verslechteren en onbegaanbaar worden. Reis niet alleen als u naar de afgelegen gebieden gaat. Rijd niet in het donker want er is bijna geen straatverlichting.
Als u buiten de hoofdstad Dili gaat reizen, vraag voor uw vertrek om advies bij de lokale politie over de toestand van de wegen en de veiligheid. Reis, als dat kan, in konvooi of in een gehuurde auto met chauffeur.
Piraterij
Er is een risico op piraterij en gewapende overvallen op schepen in de wateren rondom Oost-Timor.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Uitval elektriciteit
Houd er rekening mee dat de elektriciteit regelmatig uitvalt.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is verboden en strafbaar. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. Wees u ervan bewust dat de straf hiervoor op Oost-Timor veel zwaarder is dan in Nederland. U riskeert een gevangenisstraf.
LHBTIQ+
Homoseksualiteit/LHBTIQ+ (Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is niet verboden en niet strafbaar op Oost-Timor. Er is een toenemende acceptatie hiervan in de samenleving op Oost-Timor.
Gedragsregels bij/in tempels
In de buurt van en in tempels wordt seksueel contact niet getolereerd. U kunt hiervoor worden gearresteerd of het land worden uitgezet.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u op Oost-Timor en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Oost-Timor? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 112
- Ambulance en brandweer: 115
Contactgegevens ambassade
Er is geen Nederlandse ambassade op Oost-Timor.
Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Jakarta, Indonesië.
In een noodgeval kunt u terecht bij:
De Portugese ambassade in de hoofdstad Dili:
Rua Palácio do Governo
Díli
Consulaire Zaken: Tel. (00670) 331 15 20
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Registreren
U kunt zich gratis registreren bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet dan niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.