Reisadvies Oekraïne
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 27-03-2023
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor heel Oekraïne is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar naartoe te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar Oekraïne? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Oekraïne? Verlaat het land zo snel mogelijk. Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Oekraïne.
Verder in dit reisadvies
De onveiligheid in heel Oekraïne is toegenomen, inclusief in de stad Kyiv. Zodra de situatie het toelaat, verlaat dan onmiddellijk het land. Houd rekening met kans op filevorming.
Het luchtruim is gesloten. Bent u in Oekraïne? Laat uw familie en vrienden regelmatig weten hoe het met u gaat. Houd u aan de avondklok als die geldt voor de stad waarin u bent. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
Rusland is Oekraïne op 24 februari 2022 binnengevallen. Hierdoor is de veiligheidssituatie in het hele land onvoorspelbaar en is het gevaarlijk. Het luchtruim is gesloten.
Voor consulaire noodgevallen is in Lviv het honorair consulaat bereikbaar. Behalve noodpaspoorten worden er door het consulaat of de ambassade geen andere documenten afgegeven. Voor andere documenten, zoals bijvoorbeeld een consulaire verklaring, moet u naar een ambassade in de regio gaan.
Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie tussen Rusland en Oekraïne op Rijksoverheid.nl.
Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Oekraïne.
Bent u in Oekraïne? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Oekraïne. Het maakt niet uit wat uw situatie is of welke goede bedoelingen u heeft. Als u vluchtelingen wilt ondersteunen, kunt u dat het beste vanuit Nederland doen. Er zijn verschillende professionele organisaties die naar de grensgebieden afreizen om de bevolking te ondersteunen. Op Rijksoverheid.nl (Hulp aan Oekraïners: wat kan ik doen? | Russische inval in Oekraïne | Rijksoverheid.nl) vindt u verschillende opties.
Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Zoek dan een veilige plaats. Van evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Militaire actie waar dan ook in Oekraïne kan consulaire ondersteuning door de ambassade in Oekraïne verhinderen. Als de situatie verslechtert dan is er een kans op onderbreking van voorzieningen zoals elektriciteit, brandstof, internet en telefoonverkeer. Houd hier rekening mee.
Het verspreiden van militaire informatie tijdens de noodtoestand is bij wet verboden. Houdt u aan deze wet. Overtreders van deze wet kunnen een gevangenisstraf tot 12 jaar krijgen. Het is bijvoorbeeld verboden om informatie en beelden te delen van bewegingen van Oekraïense troepen, plaatsen waar beschietingen en bombardementen hebben plaatsgevonden, straatnamen, stopplaatsen voor vervoer, winkels en fabrieken en militaire faciliteiten. Ook verbiedt de wet communicatie over de locatie en verplaatsingen van buitenlandse militaire hulp die Oekraïne heeft ontvangen.
Deze wet geldt ook voor het plaatsen en delen van content op sociale media.
Donetsk en Loegansk
Rusland heeft de volksrepublieken Donetsk en Loegansk erkend.
Speciale vergunning in- en uitreizen Donetsk Loegansk en Krim
U heeft een speciale vergunning nodig om deze gebieden in Oekraïne in te reizen en uit te reizen. Dit geldt voor de Krim en bepaalde delen van de provincies Donetsk en Loegansk. Reizigers die zich hier niet aan houden, ook buitenlanders, zijn strafbaar. Zij kunnen worden vervolgd door de Oekraïense autoriteiten.
Criminaliteit
De veiligheidssituatie is in het hele land onvoorspelbaar en het is gevaarlijk. Naast het oorlogsgeweld komt ook gewone criminaliteit zoals diefstal en beroving voor. Ook komen er geldtrucs en wisseltrucs voor.
Pas ook op als u wordt benaderd door iemand die u nog nooit heeft ontmoet (bijvoorbeeld via het internet). De officiële politie is goed herkenbaar en kan om hulp worden gevraagd als u slachtoffer bent van criminaliteit.
In Oekraïne komt ook zware criminaliteit voor.
Reizen met uw coronabewijs in de CoronaCheck-app
U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Oekraïne gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem voor de zekerheid ook een print van uw QR-code mee.
Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het hele reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.
Lees verder
Heenreis naar Oekraïne
Alle buitenlandse reizigers, ouder dan 12 jaar, (ook reizigers met een verblijfsvergunning voor Oekraïne) moeten het volgende bij aankomst laten zien:
- Een ziektekostenverzekering met COVID-dekking, opgesteld door een verzekeringsmaatschappij die geregistreerd is in de Oekraïne of door een buitenlandse verzekeringsmaatschappij die vertegenwoordigd is in de Oekraïne of een contractuele relatie heeft met een partnerverzekeringsmaatschappij op het grondgebied van de Oekraïne, en;
- Een vaccinatiebewijs tegen COVID van volledige vaccinatie van een vaccin dat door de WHO is goedgekeurd vaccin, of;
- Een negatief PCR-testresultaat of negatief snelle antigeentestresultaat (RAT, Ag), dat binnen 72 uur voor binnenkomst in Oekraïne is uitgevoerd.
- Let op: bewijzen van herstel COVID of bewijs van aanwezigheid van COVID-antistoffen wordt niet geaccepteerd!
- Reizigers die niet gevaccineerd zijn, zijn verplicht, voordat zij Oekraïne binnenkomen, de “Wdoma-app” op de mobiele telefoon te installeren. Bij aankomst moeten deze reizigers 10 dagen, 72 uur na aankomst, in zelfisolatie gaan. Zelfisolatie is niet nodig als u binnen 72 uur na binnenkomst een negatief PCR-testresultaat of negatief snelle antigeentest (RAT, AG) laat zien. U hoeft ook niet in zelfisolatie bij een bezoek minder dan 48 uur in Oekraïne en u dit kunt bewijzen dat u doorreist.
- Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van deze eisen.
Kijk voor u reist op de website van de Oekraïense autoriteiten voor de laatste informatie en het afsluiten van de verplichte verzekering.
Coronavirus in Oekraïne
U kunt in Oekraïne te maken krijgen met de maatregelen van de lokale overheid om verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Volg de adviezen van de lokale overheid en het nieuws.
De maatregelen kunnen zonder voorafgaande waarschuwing veranderen. Kijk voor meer informatie op de website van de Oekraïense autoriteiten of neem contact op met de ambassade van Oekraïne in Den Haag.
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Oekraïne
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oekraïne de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oekraïne te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Het luchtruim is gesloten.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).
Wegverkeer
Het verkeer in Oekraïne is niet zonder gevaar. De wegen zijn vaak in slechte staat. Voertuigen zijn vaak onverlicht. Dit is vooral een risico buiten de stad. Door de oorlog zijn veel wegen en bruggen beschadigd of weggeslagen. Reis niet na zonsondergang over de weg.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oekraïne op de website van de ANWB.
Oekraïne heeft veel grenscontrole posten. U kunt hiervan een interactieve kaart vinden op de website van de Oekraïense grenspolitie (informatie in het Engels).
Reizen naar de Krim
De Krim staat sinds 27 december 2014 onder Russische controle. Het personenvervoer en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim wordt hierdoor zwaar gehinderd. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied.
Taxi’s
Gebruik alleen officiële taxi’s naar het centrum van de hoofdstad Kyiv, vooral vanaf het vliegveld.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Oekraïne en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 102
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Oekraïne.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.