Nederland Wereldwijd

Reisadvies Oekraïne

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reis niet naar Oekraïne. Het maakt niet uit wat uw situatie is of welke goede bedoelingen u heeft. Als u vluchtelingen wilt ondersteunen kunt u dat het beste vanuit Nederland doen. Er zijn verschillende professionele organisaties die naar de grensgebieden afreizen om de bevolking te ondersteunen. Ons contactcentrum is voor consulaire hulpvragen 24 uur per dag bereikbaar op nummer +31 247 247 247. Het luchtruim is gesloten. Bent u in Oekraïne? Laat uw familie en vrienden regelmatig weten hoe het met u gaat. Houd u aan de avondklok als die geldt voor de stad waarin u bent. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
Laatst gewijzigd op: 16-05-2022
Nog steeds geldig op: 01-07-2022

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor heel Oekraïne is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar naartoe te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar Oekraïne? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in Oekraïne? Verlaat het land zo snel mogelijk. Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Oekraïne.

Verder in dit reisadvies