NederlandWereldwijd

Reisadvies Nigeria

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Nigeria? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 19-06-2024
Nog steeds geldig op: 27-07-2024

In het kort

  • Door de slechte economische situatie is er sociale onrust in Nigeria. De gewelddadige criminaliteit neemt toe en er zijn protesten. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor grote delen van het noorden en het zuidoosten van Nigeria. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Nigeria geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Nigeria of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

De economische situatie in Nigeria verslechtert. De inflatie in het land is hoog. Er is een toename van gewelddadige criminaliteit en er zijn protesten. De kans op sociale onrust in het land neemt toe. Bent u in Nigeria?

  • Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s.
  • Blijf op de hoogte van het plaatselijke nieuws via de (lokale) media.
  • Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
     

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood :

  • Noord-Nigeria: de deelstaten Sokoto, Zamfara, Katsina, Kaduna, Jigawa, Bauchi, Gombe, Yobe, Borno, Adamawa en Kano (behalve de stad Kano).
    In deze gebieden zijn steeds meer aanvallen op medewerkers van humanitaire organisaties. Er zijn gewapende conflicten tussen boeren en herders. En de terreurgroepen Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP) zijn actief, vooral in het noordoosten. Leger en politie kunnen hardhandig optreden.
  • Zuidoost-Nigeria: de deelstaten Enugu, Anambra, Imo en Abia.
    In deze gebieden worden regelmatig buitenlandse doelen aangevallen door milities.
  • De grensgebieden tussen het noordwesten van Nigeria en Benin en Niger, en het grensgebied tussen Nigeria en Kameroen.
    In deze gebieden zijn er incidenten geweest met gewapende groepen.
  • Het kustgebied in de Nigerdelta.
    In de Nigerdelta zijn spanningen tussen de overheid en de lokale bevolking, en tussen bevolkingsgroepen onderling. Gewapende groepen vallen regelmatig overheidsdoelen aan. Bij gewelddadige incidenten vallen soms doden.
    In het gebied komt veel criminaliteit voor, zoals overvallen en schietpartijen. Vooral na zonsondergang. Soms zijn er aanvallen in omheinde woonwijken. Reis niet met een boot door de kreken in de Nigerdelta.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Nigeria is oranje. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Boko Haram en ISWAP

In heel Nigeria is er risico op een terroristische aanslag. Regelmatig worden er aanslagen gepleegd. Meestal door terreurgroepen Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP). Terreurdaden worden niet altijd opgeëist.

In de Federal Capital Territory (FCT) en de deelstaten Niger, Nasarawa en Plateau claimen Boko Haram en ISWAP de meeste aanslagen.

Wees alert. Vermijd drukke plekken zoals markten, winkelcentra, verkeersknooppunten, kerken, moskeeën en restaurants. Of plaatsen waar demonstraties of evenementen zijn. Luchthavens en overheidsinstellingen hebben hun veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

In heel Nigeria is veel criminaliteit. Er zijn zwaar gewapende criminele groepen actief.
Het aantal geweldsincidenten zoals ontvoeringen en berovingen neemt vooral toe in de deelstaten Adamawa, Kaduna, Kogi, Kwara, Nasarawa, Niger, Plateau, Taraba en Federal Capital Territory (FCT).

Overvallen en ontvoeringen

Het aantal ontvoeringen is in heel Nigeria sterk toegenomen. Vooral langs hoofdroutes tussen steden komen ontvoeringen voor. Ontvoerders eisen vaak geld. Soms zijn terroristische groepen verantwoordelijk voor ontvoeringen.

Piraten

In de Golf van Guinee en in de Nigerdelta voeren piraten aanvallen uit op schepen. Ook olie- en gasinstallaties op zee zijn een doelwit.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?.

Drugs

U mag in Nigeria geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Nigeria zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De overheid van Nigeria kan een levenslange gevangenisstraf opleggen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Nigeria reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. Hier staan lange gevangenisstraffen op. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Fotografie

  • Maak geen foto’s van de politie, het leger of gewapende groeperingen. Ook niet van strategische objecten zoals overheidsgebouwen, controleposten, bruggen, fabrieken en ambassades.
  • Maakt u toch opnamen? De politie kan u arresteren.

Overstromingen

In Nigeria komen hevige regen en overstromingen voor. Vooral tijdens het regenseizoen (mei tot oktober). Elk jaar zijn er overstromingen waarbij slachtoffers vallen. Dit gebeurt vooral in de noordelijke deelstaten.

Harmattan

In Nigeria komt tussen november en maart de Harmattan voor. Dit is een harde wind die Saharazand verspreidt. Houd er rekening mee dat u ademhalingsproblemen en irritatie aan de ogen kunt krijgen. Vooral in het noorden kunt u last krijgen van de Harmattan.

In Nigeria zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Nigeria? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Nigeria en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar, de Nederlandse ambassade in Abuja of het consulaat-generaal in Lagos.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Nigeria en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Nigeria

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Abuja en het consulaat-generaal in Lagos.

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Nigeria is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Nigeria te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Nigeria als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan bij de ambassade van Nigeria in Den Haag (informatie in het Engels).

Gezondheidsverklaring

Vul online de gezondheidsverklaring in voordat u naar Nigeria vertrekt via de website van het Nigeriaanse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels). 

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Nigeria. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Nigeria is uw Nederlandse rijbewijs 3 maanden geldig in combinatie met een internationaal rijbewijs. Na deze periode moet u een lokaal rijbewijs aanvragen. Lees meer over het internationaal rijbewijs op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Nigeria?

Check wat u mag meenemen naar Nigeria op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Nigeria mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?