Reisadvies Nigeria
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 02-10-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de deelstaten Borno, Yobe, Adamawa, Gombe, Bauchi, Jigawa, Kano, Kaduna, Zamfara, Katsina, Sokoto en de grensgebieden met het noorden van Benin, met Niger en met Kameroen. Reis ook niet naar het kustgebied in de Delta van Niger en de staten Anambra, Imo, Abia en Enugu in het zuidoosten. Het is te gevaarlijk om daar heen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar oranje gebieden. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, zoals voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval, of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Nigeria of reist u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U ontvangt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Nigeria? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reisdocument
- Als u naar Nigeria reist, moet u een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn wanneer u vertrekt uit Nigeria.
Visum
- Voor Nigeria heeft u een visum nodig. U vraagt een visum aan bij de ambassade van Nigeria in Den Haag (informatie in het Engels).
Gezondheidsverklaring
Vul voordat u naar Nigeria vertrekt online de gezondheidsverklaring van het Nigeriaanse Ministerie van Gezondheid in (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig om naar Nigeria te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Nigeria gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte uitgaven, zoals extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer.
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Nigeria, zoals een pinpas of creditcard én contant geld (US-dollars).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. Zo kunt u snel uw bankpas blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU.
- Houd er rekening mee dat er in afgelegen gebieden in Nigeria geen of slecht bereik is.
- Een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming) kan van pas komen. Controleer vooraf welke provider dekking biedt in het gebied waar u heen reist. Zorg wel dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u een lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Let op: Door de onvoorspelbare veiligheidssituatie in bepaalde gebieden, zoals vooral in het gebied van de Nigerdelta en in het noordoosten van Nigeria, kan de ambassade niet altijd consulaire bijstand verlenen.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- de deelstaat Borno
- de deelstaat Yobe
- de deelstaat Adamawa
- de deelstaat Gombe
- de deelstaat Bauchi
- de deelstaat Jigawa
- de deelstaat Imo
- de deelstaat Anambra
- de deelstaat Enugu
- de deelstaat Abia
- de deelstaat Kano, behalve de stad Kano (hier geldt: alleen noodzakelijke reizen)
- de deelstaat Kaduna
- de deelstaat Zamfara
- de deelstaat Katsina
- de deelstaat Sokoto
- de grensgebieden met het noorden van Benin, met Niger, en met Kameroen en
- het kustgebied in de Delta van Niger
Terreurdaden
In delen van Nigeria bestaat het risico op terreurdaden. Vooral in de noordoostelijke deelstaten. Daar zijn de terreurgroepen Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP) actief. Ook in het noorden en noordwesten van het land zijn terreurorganisaties en -activiteiten gesignaleerd. Het leger en politie kunnen hardhandig optreden in deze gebieden.
Noord-Nigeria
Het aantal aanvallen op medewerkers van humanitaire organisaties is in delen van noord-Nigeria sterk toegenomen en er zijn regelmatig gewapende conflicten tussen landbouwers en herders.
Zuidoost-Nigeria
In Zuidoost-Nigeria is een verhoogd risico op aanvallen van gewapende milities op buitenlandse doelwitten.
Geweld kan plotseling oplaaien. In mei 2023 is er op de grens van Anambra en Delta state in het zuidoosten een Amerikaans humanitair konvooi aangevallen door gewapende milities, waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Eind maart 2022 was er een aanval op het vliegveld van Kaduna en op een trein van Abuja naar Kaduna.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de andere delen van Nigeria.
Terrorisme
Het risico op een terroristische aanslag blijft aanwezig. Ook oranje reisgebieden kunnen doelwit zijn. Wees alert.
De terreurdaden worden niet altijd opgeëist. Meestal wordt aangenomen dat de terroristische groeperingen Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP) verantwoordelijk zijn. Ook in de andere delen van het land blijven aanslagen en aanvallen van gewapende groepen mogelijk.
Vermijd zoveel mogelijk plaatsen waar veel mensen komen zoals markten, grote winkelcentra, verkeersknooppunten, kerken, moskeeën, restaurants. Ook plaatsen waar demonstraties of openbare evenementen zijn, vormen een risico.
De luchthavens en sommige overheidsinstellingen hebben hun veiligheidsmaatregelen aangescherpt.
Middle Belt
In de Middle Belt neemt het aantal geweldsincidenten zoals ontvoeringen en berovingen toe. Er zijn zwaar gewapende criminele groepen actief.
Vooral in Federal Capital Territory (FCT) en de staten Niger, Nasarawa en Plateau worden aanvallen van gewapende groepen geclaimd door Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP).
In de Middle Belt is er regelmatig een gewapende strijd tussen herders en landbouwers.
Niger Delta
In de Nigerdelta zijn er politieke spanningen tussen de overheid en de lokale bevolking, maar ook tussen lokale bevolkingsgroepen onderling. Er zijn conflicten over het verdelen van de opbrengsten uit de olie- en gaswinning en over vervuiling van de leefomgeving. Dit leidt tot geweld, soms met dodelijke afloop.
In de deelstaten Rivers, Akwa Ibom, Bayelsa en Delta in de Nigerdelta komen regelmatig aanvallen op overheidsdoelen voor van gewapende separatisten en milities. Politie en veiligheidsdiensten staan onder grote druk en kunnen de ernstige criminaliteit in deze regio moeilijk beheersen. Door de onveilige situatie kan plaatselijk een avondklok worden ingesteld.
Gewapende criminaliteit blijft een verhoogd veiligheidsrisico. Dit kan leiden tot gewelddadige overvallen en schietpartijen en agressie in het openbaar. Dat gebeurt vooral na zonsondergang. Soms komen er ook aanvallen voor in omheinde woonwijken. Reis niet met de boot door de kreken in de Nigerdelta.
Piraterij
In de Golf van Guinee ten zuiden van Nigeria en in de Nigerdelta komt piraterij voor. Dat komt voor tot op honderden kilometers van de kust. Piraten richten zich niet alleen op schepen. Ook olie- en gasinstallaties op zee zijn een doelwit.
Beroving en ontvoering
Het aantal berovingen en ontvoeringen is in heel Nigeria de laatste tijd sterk toegenomen. Vooral langs hoofdroutes tussen steden kunnen ontvoeringen voorkomen. Meestal hebben deze ontvoeringen een financieel motief. Er zijn meldingen van ontvoeringen die later door terroristische organisaties worden geclaimd.
Criminaliteit
In heel Nigeria zijn criminele bendes actief en moet u rekening houden met (zware) criminaliteit. Ook in de grote steden. Het gaat naast ontvoeringen vooral om autodiefstal, gewelddadige overvallen, berovingen en afpersing (ook van westerlingen).
Criminelen richten zich op mensen die eruit zien alsof ze over geld beschikken, zoals westerlingen. Wees bewust dat u mogelijk opvalt in het straatbeeld. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens. Daardoor zijn er regelmatig schietpartijen met de politie waarbij aan beide kanten slachtoffers vallen.
De politie en overheid werken in Nigeria anders dan in Nederland. Lokale wetgeving is niet hun eerste punt van aandacht. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop zij de openbare orde handhaven. U moet vaak geduld hebben en voor autoriteiten in uniform altijd respect tonen.
Voorzorgsmaatregelen
Reist u toch naar de Nigeria, bijvoorbeeld voor uw werk? Neem dan voorzorgsmaatregelen:
- Volg de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u werkt strikt op.
- Blijf op de hoogte van laatste ontwikkelingen. Via personen in uw omgeving die goed op de hoogte zijn en via de lokale media.
- Wees alert op ongewone situaties in uw directe omgeving.
- Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie op uw reisroute.
- Plan uw reis zorgvuldig. Breng anderen op de hoogte van uw reisplannen.
- Reis bij voorkeur in een bewaakt konvooi.
- Rijd altijd met gesloten deuren en kofferruimtes.
- Reis buiten de steden bij voorkeur met minimaal 2 voertuigen. Want bij autopech loopt u het risico op een overval.
- Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Het risico op een beroving is dan hoog.
- Neem alleen doorgaande wegen naar vliegvelden.
- Zorg waar nodig voor vervoer via bewaakte konvooien (politie-escorte).
- Houd contactpersonen op de hoogte van uw reisplannen en –routes.
- Gebruik voor verplaatsingen binnen de steden, zoveel mogelijk betrouwbaar gemotoriseerd vervoer, zoals hotelshuttles en bedrijfswagens.
- Organiseer voorafgaand aan uw reis betrouwbaar vervoer van en naar de luchthaven en uw hotel.
- Bied geen verzet bij een overval, beroving of ontvoering. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Drugs
Bezit, verhandelen en gebruik van drugs is strafbaar. Er kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van de politie, het leger of gewapende groeperingen. Ook niet van strategische objecten zoals overheidsgebouwen, controleposten, bruggen, fabrieken en ambassades. Maakt u toch opnamen? De politie kan u arresteren. Maak geen foto’s van mensen zonder hun uitdrukkelijke toestemming.
Lhbtiq+
Lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn strafbaar in Nigeria. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd hier rekening mee.
Overstromingen
Het regenseizoen in Nigeria duurt van mei tot oktober en veroorzaakt ieder jaar overstromingen waarbij slachtoffers vallen. Dit gebeurt vooral in de noordelijke deelstaten.
Harmattan
In Nigeria komt de Harmattan voor. Dit is een harde wind afkomstig uit de Sahara die zand over duizenden kilometers meeneemt en verspreidt. De Harmattan is van november tot maart actief, vooral in het noorden van het land.
Houd er rekening mee dat de Harmattan ademhalingsstoornissen en irritatie aan de ogen kan veroorzaken.
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Nigeria zijn beperkt. Basishulp is wel mogelijk. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Nigeria.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
- Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, dus ook voor extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Nigeria.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar en wat u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik alleen ijsblokjes van gekookt of gebotteld water in dranken.
Wegverkeer
In Nigeria komen veel (dodelijke) verkeersongelukken voor. Dat komt door:
- de slechte wegen, vaak zonder verlichting
- de slechte staat van veel voertuigen op de weg
- het roekeloos rijgedrag, zoals onvoorspelbaar rijgedrag en hoge snelheid
- het slechte openbaar vervoer
Reis niet na zonsondergang buiten de grote steden. Neem de hoofdwegen naar vliegvelden. In het donker is het risico op een verkeersongeluk groot.
Openbaar vervoer
Reis niet met het openbaar vervoer. Zeker niet in overvolle (mini)bussen in en tussen de steden.
Luchtvaart
De betrouwbaarheid en de veiligheid van lokale luchtvaartmaatschappijen laat soms te wensen over. Wilt u reizen met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.
Brandstoftekorten komen regelmatig voor in Nigeria. Dit is soms een probleem voor het (vlieg)verkeer. Houd rekening met vertraging en annulering van vluchten.
Scheepvaart
In de kustwateren en voor de havens van de Nigerdelta komt piraterij veel voor.
Stroming in de zee
Aan de kust van Nigeria komen gevaarlijke stromingen voor. De stroming in de zee is erg sterk. Jaarlijks verdrinken veel mensen tijdens het zwemmen.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Nigeria? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer 112
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Nigeria en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in Nigeria en komt u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Nigeria en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Nigeria
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Abuja en het consulaat-generaal in Lagos.
Let op: Door de onvoorspelbare veiligheidssituatie in bepaalde gebieden, zoals vooral in het gebied van de Nigerdelta en in het noordoosten van Nigeria, kan de ambassade niet altijd consulaire bijstand verlenen.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Nigeria gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in Nigeria bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Nigeria? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.