NederlandWereldwijd

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Nieuw-Zeeland? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 15-04-2024
Nog steeds geldig op: 18-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Nieuw-Zeeland is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Nieuw-Zeeland of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Wegafsluitingen in het noorden

Door de cycloon Gabrielle (januari 2023) zijn wegen in het noorden van Nieuw-Zeeland zwaar beschadigd. Nog niet alle wegen zijn gerepareerd. Bekijk de wegafsluitingen en verkeerswaarschuwingen op de website van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Transport (informatie in het Engels).

In Nieuw-Zeeland is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net als in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de Nieuw-Zeelandse autoriteiten.

Zakkenrollers en diefstal

Houd in Nieuw-Zeeland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. In campers en huurauto’s wordt vaak ingebroken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Nieuw-Zeeland geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Hiervoor kunt u een hoge boete of gevangenisstraf krijgen. U kunt ook het land worden uitgezet.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Nieuw-Zeeland reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Aardbevingen, orkanen en tsunami’s

In Nieuw-Zeeland is de kans op aardbevingen en aardverschuivingen groot. Vooral tussen november en mei komen tropische stormen (cyclonen) voor. Zware regenval, stormvloeden en overstromingen kunnen schade veroorzaken. In laaggelegen gebieden langs de kust is er een risico op tsunami’s, zeker na een hevige aardbeving.

Vulkanen

In Nieuw-Zeeland zijn actieve vulkanen die plotseling kunnen uitbarsten. De Whakaari-vulkaan op het eiland White Island stoot gevaarlijke stoom en vulkanisch gas uit. Daarom is White Island gesloten voor toeristische reizen. Bekijk de alarmniveaus van vulkanen op de website GeoNet (informatie in het Engels)

Natuurgeweld

Bent u in Nieuw-Zeeland en heeft u te maken met natuurgeweld?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Heeft u een vraag over de actuele situatie? Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie.

Lees informatie over natuurgeweld op de volgende websites (informatie in het Engels):

De wegen in Nieuw-Zeeland zijn smaller dan in Nederland. Houd hier rekening mee als u rondreist met een auto of camper. Er komen regelmatig verkeersongevallen voor waar Nederlandse toeristen bij betrokken zijn. Rijd links en laat anderen passeren als dat mogelijk is.
Lees meer over rijden in Nieuw-Zeeland op de website van de Nieuw-Zeelandse overheid (informatie in het Engels).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Nieuw-Zeeland? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 111

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Nieuw-Zeeland en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Nieuw-Zeeland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Wellington.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Nieuw-Zeeland te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Nieuw-Zeeland blijft.

Blijft u 3 maanden of korter in Nieuw-Zeeland? En reist u met een Nederlands paspoort? Regel voor vertrek een reisautorisatie. Dit heet een New Zealand Electronic Travel Authority (NZetA). U krijgt dan een visum bij aankomst dat meestal 3 maanden geldig is. Vraag een NZetA aan op de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Reist u naar Nieuw-Zeeland voor werk of studie? Check of u een NZetA of visum moet aanvragen op de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Blijft u langer dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland? En reist u met een Nederlands paspoort? Check welk visum u moet aanvragen op de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Maakt u een overstap (transit) op de luchthaven van Auckland? En reist u met een Nederlands paspoort? Lees de regels voor een transit op de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Lees meer over inreisvoorwaarden op de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Neem contact op met de Nieuw-Zeelandse ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en reisautorisatie (NZetA) nodig voor een reis naar Nieuw-Zeeland. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Nieuw-Zeeland is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Nieuw-Zeeland op de website van de ANWB.

Voor Nieuw-Zeeland heeft u geen vaccinaties nodig.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Nieuw-Zeeland?

Check wat u mag meenemen naar Nieuw-Zeeland op de website van de Nieuw-Zeelandse douane (informatie in het Engels).

Neem geen vlees, plantaardige of andere agrarische producten mee naar Nieuw-Zeeland. Dit is verboden. Bij aankomst op de luchthaven wordt u hierop gecontroleerd. U kunt een hoge boete krijgen.

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Nieuw-Zeeland mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?