Reisadvies Nepal
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-05-2023
Geel: let op, er zijn risico's
-
U kunt reizen naar Nepal. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
-
Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
-
Verblijft u in Nepal? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
-
Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
-
Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Nepal? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Nepal favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Nepal reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Nepal geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
- U heeft een visum nodig voor Nepal. Een visum kunt u aanvragen:
- bij de ambassade van Nepal in Brussel of het consulaat-generaal van Nepal in Amsterdam
- bij aankomst in Nepal als u voldoet aan de coronavaccinatie- of testvereisten. U moet dan voor uw vertrek naar Nepal online een formulier invullen via de website van de Nepalese immigratiedienst. Dit scheelt een hoop tijd bij aankomst.
- Let op: Laat uw visum voor Nepal nooit verlopen. U riskeert een hoge boete of een gevangenisstraf.
- Als u vertrekt uit Nepal moet u vooraf online een formulier invullen via de website van de Nepalese Immigratiedient (informatie in het Engels).
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Nepal. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Nepal. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Nepal.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Nepal. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Geel: Let op, er zijn risico’s
Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Berovingen en overvallen
Criminaliteit komt voor in Nepal. Houd rekening met zakkenrollers, diefstal en berovingen op straat, vooral in gebieden waar toeristen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Dit geldt vooral voor vrouwen.
- Pas op voor zakkenrollers en tassenroof, vooral op luchthavens, in bussen en in gebieden waar veel toeristen komen, zoals Thamel, Sanepa en Kupondol in de hoofdstad Kathmandu.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Reis nooit alleen en ga ook niet alleen bergen beklimmen of rondtrekken. Gebruik een goed bekend staand toeristenbureau.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Betaal bij voorkeur contant en neem alleen het geld dat u nodig heeft voor de dag en geen waardevolle spullen mee.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Drogeren
Buitenlanders kunnen in bars en taxi’s gedrogeerd worden en daarna worden beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar.
- Laat uw drankje en/of eten nooit zomaar ergens staan. Verlies uw drankje niet uit het oog.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop direct met drinken en gooi het weg.
Demonstraties
Demonstraties vinden in Nepal zeer vaak plaats en kunnen onaangekondigd en plotseling plaatsvinden. Het is mogelijk dat deze demonstraties tot botsingen met de politie kunnen leiden. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Als u in een demonstratie terecht komt, verlaat deze onmiddellijk. Wees alert in heel Nepal op drukbezochte plekken. Ga bij onrust, waar mogelijk, veilig terug naar uw hotel of accommodatie en blijf daar totdat de situatie rustig is. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
Blijf extra waakzaam als u naar de Terai-regio reist en in andere landelijke gebieden. Er zijn daar criminele bendes actief. Bereid uw reis goed voor.
Natuurgeweld
Aardbevingen
Nepal ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op zware aardbevingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg de instructies van de autoriteiten op.
Regenseizoen (moesson)
Vooral tussen juni en oktober valt er veel regen (moesson) die aardverschuivingen met vallende rotsen kan veroorzaken. Door de hevige regenval kunnen modderstromen ontstaan waardoor wegen en straten beschadigd zijn en onbegaanbaar. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws. Het kan ook voorkomen dat in deze periode in de hoger gelegen gebieden onverwachte sneeuwval plaatsvindt, waardoor locaties langs wandelroutes tijdelijk onbereikbaar worden. U kunt vast komen te zitten. Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Nepal, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
- Nepal Meteorological Forecasting Division (informatie in het Engels)
- National Earthquake Information Center (informatie in het Engels)
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Nepal en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Nepal en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval, natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Let op: U kunt niet met uw Nederlandse digitale coronabewijs (DCC) Nepal inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Voor Nepal moet u uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs op papier meenemen.
Lees de actuele informatie over de corona-inreisvoorwaarden op de website van de Nepalese Immigratiedienst (informatie in het Engels).
Algemene coronamaatregelen in Nepal
Lees de actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van de Nepalese overheid (informatie in het Engels).
Bergklimmersexpedities
Voor het beklimmen van bergen en het maken van trektochten in Nepal gelden strenge voorwaarden. Lees de voorwaarden op de website van de Nepal Tourism Board (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Nepal
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Nepal de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Gezondheidszorg Nepal
De medische zorgvoorzieningen in Nepal zijn beperkt. Basishulp is mogelijk. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf.
Vooral in de lager gelegen gebieden (de Terai-regio) van Nepal komt malaria voor. Tijdens het regenseizoen komen uitbraken voor van dengue (knokkelkoorts), die door muggen wordt overgedragen. Sommige delen van het land, waaronder Lalitpur-district (met de stad Patan, die aan de hoofdstad Kathmandu grenst) zijn hierdoor tijdelijk als “rode risicozone voor dengue” aangemerkt. Houdt u er rekening mee dat als u een reis boekt naar Nepal u goede voorzorgsmaatregelen neemt tegen muggenbeten.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Nepal.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering Landen (LCR). Hier vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen reisvaccinaties en maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Wegen
Veel wegen zijn in slechte staat en sommige gebieden zijn daardoor slecht te bereiken zoals
de gebieden Gorkha en Rasuwa, Manaslu en Langtang en het hooggebergte. Hier vinden veel bergtochten plaats, maar deze gebieden zijn moeilijk bereikbaar. Ook de wegen tussen Kathmandu, Pokhara, Chitwan en andere toeristische bestemmingen zijn in een slechte staat. Het risico op ongelukken is daardoor groot en kan het langer duren voordat u op uw bestemming aankomt.
Wegverkeer
Het verkeer in Nepal is vrij chaotisch. Houd er rekening mee dat niet alle bestuurders zich aan de regels houden. Er wordt zelden gestopt voor een zebrapad. In veel gevallen geldt de wet van de sterkste, waarbij voetgangers en fietsers onderaan staan. Met name (mini)bussen en vrachtwagens hebben een agressieve en gevaarlijke rijstijl. Verleen dan ook altijd voorrang aan (mini)bussen en vrachtwagens. Wees ook altijd op uw hoede als u op straat loopt of zich in het verkeer bevindt.
Lees meer informatie over het wegverkeer van Nepal op de website van de ANWB.
Luchtverkeer
Geen enkele Nepalese luchtvaartmaatschappij mag naar of binnen de Europese Unie vliegen. In 2013 besloot de Europese Commissie om alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen op een zwarte lijst te plaatsen. Dit heeft te maken met een aantal ernstige vliegtuigongelukken in de afgelopen jaren.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Het is mogelijk in Nepal over te stappen op een andere vlucht (transit). Reizigers moeten in dat geval voldoen aan de inreisbepalingen van hun volgende bestemming.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Nepal.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Nepal? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Bergtochten
Maakt u een bergtocht in Nepal? Soms raken buitenlanders vermist in hooggelegen en afgelegen gebieden. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Reis in groepen en maak gebruik van lokale gidsen.
- Voor bepaalde bergtochten zijn speciale vergunningen nodig. Dit is afhankelijk van de te bezoeken hoogte. Vraag dit na bij uw reisorganisatie of de lokale gids.
- In sommige grensgebieden heeft alleen de Nepalese luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Vaak komen de Nepalese autoriteiten niet of pas na veel aandringen in actie om reddingsoperaties voor zoekgeraakte buitenlanders uit te voeren. Zorg er daarom voor dat uw verzekeringspolis dekking biedt voor bergtochten.
Trage rechtsgang
De rechtsgang in Nepal is anders dan die in Nederland. Procedures, zoals gerechtelijke procedures bij de Nepalese overheid en vooral bij het ministerie van Justitie, zijn vaak niet transparant en kunnen jaren duren. Daar kunt u mee te maken krijgen als u met de Nepalese justitie in aanraking komt.
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd in Nepal. Houd hier rekening mee. Een huwelijk is in Nepal alleen toegestaan tussen man en vrouw.
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. Het bezit van zelfs zeer kleine hoeveelheden drugs kan leiden tot een geldboete of een gevangenisstraf.
Pas op met het aannemen van ‘exotische’ drugs van lokale gidsen. U riskeert dat u na het innemen van deze drugs beroofd bent van uw bezittingen.
Kleding
Respecteer de lokale tradities, gebruiken en religie. Pas uw kleding hierop aan zoals bedek uw schouders en benen.
Wat te doen in een noodsituatie
- Bent u in Nepal en is er een noodsituatie zoals een ziekenhuisopname of diefstal? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Nepal en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Politie: alarmnummer 100
Ambulance: alarmnummer 102
Brandweer: alarmnummer 101
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Nepal
Er is geen Nederlandse ambassade in Nepal. Neem bij vragen contact op met de ambassade in New Delhi, India.
In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Kathmandu. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.