NederlandWereldwijd

Reisadvies Nepal

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Nepal? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 24-05-2024
Nog steeds geldig op: 25-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Nepal is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Nepal of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Houd in Nepal rekening met zakrollers, vooral in de grotere steden.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Nepal geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Nepal zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Nepal reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen

U mag in Nepal geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

De omstandigheden in de Nepalese gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Aardbevingen

Nepal ligt op een breuklijn, waardoor zware aardbevingen kunnen voorkomen. Lees hoe u zich voorbereidt op een aardbeving op de website van het USGS Earthquake Hazard Program. (informatie in het Engels).

Regenseizoen, sneeuwval en lawines

Tussen juni en oktober is de kans op heftige regenval extra groot. Wegen kunnen onbegaanbaar raken door vallende rotsen, overstromingen en modderstromen. Wees in hoger gebied alert op lawines en onverwachte sneeuwval. Lees de weersvoorspellingen voor Nepal op de website van de Nepalese overheid.

Bent u in Nepal en krijgt u te maken met natuurgeweld?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Heeft u een vraag over de actuele situatie? Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie.

In Nepal zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Nepal? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 100
 • Toeristenpolitie (in het Engels): 01 4247041
 • Ambulance: 102
 • Brandweer: 101

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Nepal en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Nepal

Er is geen Nederlandse ambassade in Nepal. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in New Delhi, India.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Kathmandu.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Nepal is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg. Zorg voor een verzekering die ook de kosten dekt van bergreddingsdiensten en helikoptervervoer.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Nepal te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land. 

Visum

U heeft een visum nodig voor Nepal, als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan bij het consulaat-generaal van Nepal in Amsterdam

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en nodig voor een reis naar Nepal. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Nepal is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Deze vraagt u aan bij de ANWB. Lees meer over het aanvragen van in internationaal rijbewijs op de website van de ANWB.

Vergunning voor bergtochten

Voor de meeste bergtochten moet u verplicht reizen met een lokale gids en heeft u een vergunning nodig. Lees voor welke routes u een vergunning nodig heeft op de website van de Nepalese overheid (informatie in het Engels). Of vraag dit na bij uw reisorganisatie.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels