Reisadvies Namibië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor Namibië is geel. U kunt reizen, maar let op: er zijn risico’s en er gelden inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland.
- Naar Namibië? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Namibië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Namibië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Namibië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Namibië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor minderjarige kinderen geldt dat de ouders een geboorteakte moeten kunnen overleggen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Namibië in Brussel (België).
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Reist u naar Namibië via Zuid-Afrika? In november 2019 zijn de regels voor reizen met kinderen onder de 18 jaar naar Zuid-Afrika versoepeld. De regels gelden ook als zij zonder directe doorvlucht doorreizen via Zuid-Afrika. Kijk voor meer informatie naar de volgende link op de Engelstalige website van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Namibië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check van tevoren welke inentingen u nodig heeft voor Namibië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Namibië.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Namibië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn risico’s
Er zijn in Namibië veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Criminaliteit
In Windhoek en in Swakopmund komt criminaliteit voor. Bijvoorbeeld (gewapende) berovingen op buitenlandse toeristen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat.
- Wees alert als u in de avond of nacht de straat op gaat. Zeker als u buiten het centrum van de stad bent.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
Natuurgeweld
Het regenseizoen in Namibië is van januari tot april. In die periode kunnen vooral de wegen in het noorden van het land door overstromingen beschadigd zijn en onbegaanbaar. In het zuiden van het land kunnen door extreem hoge temperaturen soms bosbranden ontstaan waardoor de infrastructuur in sommige gebieden beschadigd kan zijn. Check vooraf altijd de lokale situatie op de weg en uw reisbestemming.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Namibië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Namibië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Namibië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Reizen naar Namibië
Om Nambië in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Nambië heeft ingesteld
Inreisvoorwaarden tot 15 mei 2022
- Volledig gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst een bewijs van hun volledige vaccinatie laten zien. U hoeft dan geen negatief PCR-COVID-19-testresultaat te hebben.
- Niet-gevaccineerde en niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst een negatief PCR-COVID-19 testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 72 uur (gerekend vanaf het moment van testafname tot de aankomst in Namibië). Het testresultaat moet zijn afgegeven door een gecertificeerd laboratorium. Een negatief antigeen testresultaat wordt niet geaccepteerd. Kinderen jonger dan 4 jaar hoeven geen negatief PCR-COVID-19 testresultaat te laten zien.
- Uw negatief PCR-COVID-19 testresultaat moet u uploaden op de website van GlobalHaven.org (informatie in het Engels). Deze website moet u ook gebruiken als het land van uw bestemming bij het verlaten van Namibië een negatief PCR-COVID-19 testresultaat vereist.
- Voor niet-gevaccineerde kinderen in de leeftijd tussen 5 en 11 jaar, moet u contact opnemen met de ambassade van Namibië in Brussel (België) om verdere informatie te ontvangen.
Meer informatie over de inreismaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van Namibië (informatie in het Engels).
Reizen met minderjarige kinderen tot 18 jaar
Als u reist met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) moeten ouders altijd de originele geboorteakte of een gewaarmerkt afschrift van de onverkorte geboorteakte bij zich hebben. De gegevens van het kind en de gegevens van beide ouders moeten vermeld staan op de onverkorte geboorteakte. De verkorte geboorteakte waar alleen de gegevens van het kind vermeld staan, wordt niet geaccepteerd door de overheid van Namibië.
Als u reist met kinderen en u bent niet de biologische ouder of wettelijke voogd van het kind of kinderen dan moet u in het bezit zijn van een beëdigde verklaring van de ouders van het kind of kinderen die toestemming hebben gegeven voor de reis. Als het kind of kinderen reist met 1 ouder dan moet de andere ouder toestemming hebben gegeven met een beëdigde verklaring.
Niet-begeleide kinderen moeten toestemming van beide ouders hebben met een beëdigde verklaring en een brief van de persoon waar het kind naar toe reist met adresgegevens.
Coronamaatregelen in Namibië
Kijk voor de laatste informatie over COVID-19 in Namibië op de website van het ministerie van Gezondheid in Namibië (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Namibië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Namibië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Namibië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Wegverkeer
Een groot aantal secundaire wegen in Namibië heeft een wegdek van gravel. Rijd voorzichtig over deze wegen. Bij hoge snelheid en in het regenseizoen kan slipgevaar ontstaan.
Soms zijn er wilde dieren op de weg, vooral na zonsondergang. Ze zijn vaak niet goed te zien of op tijd te zien. Het is daarom beter om niet buiten de stad te rijden in het donker.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Namibië.
Homoseksualiteit
Homoseksualiteit is bij wet verboden in Namibië. Houd hier rekening mee.
Reizen met de auto
Reist u met een auto door het land? Neem veel (drink)water mee en als dat kan 2 reservebanden voor uw auto. Een groot aantal secundaire wegen heeft een wegdek van gravel. Rijd voorzichtig over deze wegen. Bij hoge snelheid en in het regenseizoen kan slipgevaar ontstaan.
Minderjarige kinderen
Reist u naar Namibië met minderjarige kinderen? U moet een geboorteakte van de kinderen kunnen overleggen. Dit geldt ook als beide ouders meereizen. Ook moeten ouders toestemming geven als ze (of 1 van hen) niet meereizen.
Drugs
Het gebruik of handel in drugs is verboden. Er staan zware straffen voor.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Namibië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 101 11 (alleen voor Windhoek en omstreken)
- Ambulance en brandweer: 21 11 11 (alleen voor Windhoek en omstreken)
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Namibië
Er is geen Nederlandse ambassade in Namibië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.
In een noodsituatie kunt u ook terecht bij het Nederlands honorair consulaat in Windhoek.
U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook registreren bij de ambassade.