NederlandWereldwijd

Reisadvies Namibië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Namibië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 30-04-2024
Nog steeds geldig op: 25-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Namibië is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Namibië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In heel Namibië komt criminaliteit voor, waaronder berovingen op buitenlandse toeristen. Pas op als u in de avond of nacht de straat op gaat, vooral in het centrum van steden.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Namibië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt een zware straf krijgen als u dit wel doet.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Namibië reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Overstromingen

Het regenseizoen in Namibië is van januari tot april. Houd rekening met beschadigde en onbegaanbare wegen door overstromingen. Vooral in het noorden van het land.

Wees extra alert als u op een weg van gravel rijdt. Bij hoge snelheid en in het regenseizoen is er kans op slipgevaar.

Bosbranden

In Namibië kunnen bij extreem hoge temperaturen bosbranden ontstaan. Hierdoor kunnen wegen beschadigd en onbegaanbaar worden.

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

In Namibië is een risico op overstromingen en bosbranden. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Namibië gebeuren veel verkeersongelukken door onveilig rijgedrag. Soms zijn er wilde dieren op de weg, vooral na zonsondergang. Vermijd rijden na zonsondergang en rijd bij voorkeur niet buiten de stad.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Namibië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 10 111 of 112
 • Ambulance: 10 111
 • Brandweer: 999
 • In de omgeving van Windhoek: 21 111

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Namibië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Namibië

Er is geen Nederlandse ambassade in Namibië. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Windhoek (informatie in het Engels).

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Namibië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is buiten de grote steden beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Namibië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Namibië blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter als toerist in Namibië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Namibië of reist u met een ander doel dan toerisme? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u mogelijk een visum nodig.

Neem contact op met de ambassade van Namibië in Brussel, België voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Namibië. Reist u met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u in Namibië hun geboorteakte laten zien. Dit is een regel van de Namibische overheid.

De Nederlandse overheid heeft ook regels voor wanneer u alleen naar het buitenland reist met een minderjarig kind. Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Namibië. Lees meer over rijden in Namibië op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Gele koorts

 • Komt u uit een land met een hoog risico op gele koorts? Of heeft u daar een overstap gemaakt? Dan is een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts verplicht als u naar Namibië reist.
 • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
 • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels