NederlandWereldwijd

Reisadvies Montserrat

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Montserrat? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 08-07-2024
Nog steeds geldig op: 18-07-2024

In het kort

 • Op Montserrat komen van juni tot november orkanen voor. Lees meer onder Natuurgeweld.
 • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het zuiden van Montserrat. Hier ligt de vulkaan Soufrière die sinds 1995 actief is. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Montserrat geldt kleurcode groen. U kunt hierheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Montserrat of gaat u erheen?Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor het zuiden van Montserrat geldt kleurcode oranje. Hier ligt de vulkaan Soufrière. Deze vulkaan is actief sinds de grote uitbarsting in 1995. Het zuidelijke deel van het eiland is onbewoonbaar. Toegang tot dit gebied is verboden.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode groen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Montserrat is groen. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Op Montserrat is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Op Montserrat komt weinig criminaliteit voor. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op Montserrat geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Op Montserrat zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt hoge boetes of een gevangenisstraf krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Montserrat reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Vulkaan

Vulkaan Soufrière is sinds 1995 actief. Bij een uitbarsting van de vulkaan komen as en vulkanische gassen vrij. Dit kan ook als er alleen verhoogde activiteit is. U kunt hierdoor ademhalingsproblemen krijgen. Ook het vliegverkeer kan worden verstoord. 

Lees actuele informatie over vulkaan Soufrière op de Facebook-pagina van het instituut Montserrat Vulcano Observatory (informatie in het Engels).

Orkanen

Op Montserrat komen van juni tot november orkanen voor. Deze orkanen kunnen schade en overlast veroorzaken. Ook kunnen na hevige regen modderstromen en overstromingen ontstaan. Wegen kunnen beschadigd en onbegaanbaar raken.

Reist u tijdens deze periode naar Montserrat?

Lees informatie over orkanen en het lokale weer op de volgende websites (informatie in het Engels):

Bent u tijdens een vulkaanuitbarsting of orkaan op Montserrat?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op Montserrat? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 999
 • Ambulance: 911
 • Brandweer: 911

Nood- of crisissituatie

 • Bent u op Montserrat en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade op Montserrat

Er is geen Nederlandse ambassade op Montserrat. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Port of Spain, Trinidad en Tobago.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Montserrat is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
 • Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Montserrat te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

  Visum

  Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u op Montserrat blijft:

  • Blijft u 90 dagen of korter op Montserrat? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
  • Blijft u langer dan 90 dagen op Montserrat? En reist u met een Nederlands paspoort? Vraag dan toestemming aan voor verlenging van uw verblijf via de immigratiedienst van Montserrat (informatie in het Engels).

  Reizen met kinderen

  Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel toestemming voor langer verblijf nodig voor een reis naar Montserrat. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

  Rijbewijs

  Uw Nederlandse rijbewijs is niet geldig op Montserrat. U moet een tijdelijk lokaal rijbewijs aanvragen via de website van de overheid van Montserrat (informatie in het Engels).

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Montserrat op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

  Gebruikt u medicijnen?

  Wat mag ik meenemen naar Montserrat?

  Check wat u mag meenemen naar Montserrat op de website van IATA (informatie in het Engels).

  Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

  Bekijk wat u vanuit Montserrat mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?