Reisadvies Mongolië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 07-12-2023
Geel: Let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar Mongolië, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Mongolië of gaat u binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Mongolië? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Gebruik onderstaande checklist voor een goede voorbereiding van uw reis.
Reisdocument
- Als u naar Mongolië reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Mongolië geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u uit Mongolië vertrekt.
Visum
* Toeristenvisum
- Tot en met 31 december 2025 hebben Nederlandse reizigers geen visum nodig om Mongolië in te reizen voor toeristische doeleinden (maximaal 30 dagen). Lees informatie hierover op de website van de overheid van Mongolië (informatie in het Engels).
- Nederlandse toeristen mogen hun verblijf in Mongolië met maximaal 30 dagen verlengen. Neem voor verlenging van uw toeristisch verblijf uiterlijk 5 dagen voor het einde van de 30–dagen-termijn contact op met de Immigratiedienst van Mongolië (informatie in het Engels).
* Soorten visa en verlengingen van visa
- Andere visumvarianten moet u online via E-Visa (informatie in het Engels) aanvragen.
- Lees op de website van de Immigratiedienst van Mongolië (informatie in het Engels) informatie over de verschillende soorten visa, hun geldigheidsduur en de mogelijkheden voor verlenging. Ga goed na welk type visum u voor uw reis nodig heeft en of dit gekozen visum wel of niet verlengd kan worden.
* Immigratiedienst Mongolië
Bryant Usha denj
Khan Uul District, khoroo-21
Ulaanbaatar, Mongolia
Tel: +976 1900 18 82 / +976 7013 3457
Website Immigratiedienst (informatie in het Engels)
Als u vragen heeft, kunt u ook contact opnemen met de ambassade van Mongolië in Brussel in België.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort (en een visum) nodig voor een reis naar Mongolië.
- Reist u alleen met kinderen jongeren dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Mongolië gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Mongolië, zoals een pinpas of creditcard(s) én contant geld (US-dollars, euro’s, et cetera). U kunt bij de meeste restaurants en winkels met uw creditcard betalen. U kunt bij ATM-geldautomaten van de grootste banken geld opnemen (alleen lokale valuta).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen bereik is in de afgelegen gebieden.
- Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.
- Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar Mongolië. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Algemeen
Mongolië is een groot en dunbevolkt land. Reizen buiten de grote steden kan moeilijk en gevaarlijk zijn als u er niet goed bekend bent. Er is geen uitgebreid verhard wegennet, de afstanden tussen de bewoonde gebieden zijn zeer groot.
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken zoals op markten, in warenhuizen en bij toeristische attracties. In de hoofdstad Ulaanbaatar kunnen overvallen voorkomen. Bezoek daarom geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Kent u het gebied waar u bent niet? Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Reis als vrouw niet alleen. U riskeert seksueel-gerelateerde aanvallen.
- Blijf ook overdag op uw hoede.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen?
Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten. Engels wordt in Mongolië bijna niet gesproken.
Moet u aangifte doen bij de lokale politie? Dan heeft u een tolk nodig. U betaalt de kosten voor de tolk zelf.
Demonstraties
In Mongolië komen af en toe demonstraties voor. Blijf alert en vermijd grote bijeenkomsten en demonstraties.
Drugs
- Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is in Mongolië verboden en strafbaar.
- Voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kan de overheid van Mongolië een lange gevangenisstraf opleggen (tussen de 2 en de 15 jaar). De leefomstandigheden in de gevangenissen in Mongolië zijn heel zwaar.
Drogeren
Vooral tijdens (grote) feesten of in bars/cafés lopen buitenlanders het risico gedrogeerd te worden, mogelijk gevolgd door beroving of seksueel misbruik.
Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop samen naar de bar.
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er anders uitziet? Stop direct met drinken en gooi het drankje weg.
Foto’s maken
- Maak in Mongolië geen foto’s of filmopnames van overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsmedewerkers zoals de politie en het leger. Dit is verboden.
- Wilt u boeddhistische kloosters of personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.
Lhbtiq+
- Lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn in Mongolië niet illegaal, maar worden over het algemeen niet overal erkend of geaccepteerd, vooral niet in de afgelegen gebieden.
- De Mongoolse bevolking is minder bekend met huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht. Houd hier rekening mee en toon geen genegenheid in het openbaar.
Prostitutie is in Mongolië verboden en strafbaar.
Klimaat
Het klimaat in Mongolië is extreem. Dat komt doordat het land een landklimaat, een woestijnklimaat, een steppeklimaat en een bergklimaat heeft. Hierdoor verschillen de temperaturen in het hele land. In de zomer is het extreem heet en in de winter is het extreem koud. Het weer kan zeer snel veranderen. Houd hier rekening mee en bereid u goed voor. Volg altijd de borden, waarschuwingen en de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Aardbevingen
Mongolië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Vooral in het westen en noorden van Mongolië inclusief de hoofdstad Ulaanbaatar worden vaak trillingen gevoeld. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen.
- Volg de berichten in de lokale media.
- Informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen.
- Raadpleeg de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
- Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.
Gezondheidszorg
De medische zorgvoorzieningen in Mongolië zijn beperkt, vooral op het platteland. Basishulp is mogelijk. Maar bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden (naar China). Houd hier rekening mee.
Het Traumatology Hospital is voldoende toegerust en heeft Engelssprekend personeel.
- Sluit een goed-dekkende reis-, ziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw reis.
- Houd er rekening mee dat medische behandelingen meestal vooraf betaald moeten worden, ook in urgente gevallen.
- Heeft u medische noodhulp nodig? Bel +976 103 en vraag om een ambulance. Door de grootte van het land kan er sprake zijn van lange reistijden naar medische voorzieningen.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Mongolië.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Mongolië.
- Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee.
Luchtvervuiling
De luchtvervuiling in de hoofdstad Ulaanbaatar is vooral in de wintermaanden extreem hoog.
Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen?
- Vraag advies bij uw (huis)arts voordat u naar Mongolië reist.
- Lees meer over de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).
Eten en drinken
- Drink geen water uit de kraan.
- Let goed op waar u eet.
- Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest.
- Gebruik geen ijsblokjes gemaakt van kraanwater.
Wegverkeer en verkeersveiligheid
Mongolië heeft geen uitgebreid wegennet. De kwaliteit van de wegen is slecht. Slechts ongeveer 10 procent van de wegen in Mongolië zijn verhard. Straatverlichting en verkeersborden zijn er bijna niet. Het risico op ongelukken is daardoor groot.
Afgelegen gebieden
Mongolië is een groot en dunbevolkt land. De afstanden tussen de bewoonde gebieden zijn zeer groot. Er is meestal geen ander verkeer op de weg om te volgen en vaak moeten in de afgelegen gebieden autobandensporen gevolgd worden om de doorgaande route te kunnen vinden.
Reist u buiten de grote steden, bereid uw reis dan zeer goed voor.
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Reis nooit alleen, maar samen met anderen, naar en in de afgelegen gebieden.
- Bestuur een motorvoertuig niet zelf. De buitengebieden hebben geen wegen, geen verlichting en er is geen route-aanduiding.
- Neem een lokale gids of een chauffeur die bekend is met het gebied. Of reis met een goed aangeschreven, betrouwbare (lokale) reisorganisatie.
- Reis altijd met minimaal 2 voertuigen.
- Huurt u een auto? Houd er rekening mee dat de lokale all-risk-verzekering bij een ongeluk geen dekking biedt aan de inzittenden, in tegenstelling tot een Nederlandse verzekering.
- Reis niet in het donker.
- Neem voldoende water, voedsel, brandstof en medicijnen (ook eerste hulpverbanddoos) mee.
- Houd rekening met het extreme weer (zeer heet of zeer koud) en de snel veranderende weersomstandigheden. Neem de juiste kleding en schoenen hiervoor mee.
- Houd er rekening mee dat er nauwelijks of geen (mobiel) telefoon- en wifi-netwerk is in de afgelegen gebieden. Neem een satelliettelefoon mee als u naar de afgelegen gebieden reist.
- Navigatieapparatuur kunt u in de meeste gebieden niet gebruiken.
- Informeer de National Emergency Management Agency (NEMA) (informatie in het Engels), politie, hotel, hostel of familie/vrienden over uw geplande reisroute en verwachte aankomsttijd en laat hen weten dat u veilig op de bestemming bent aangekomen. Zo kunnen de lokale autoriteiten u makkelijker vinden in geval van een nood-of crisissituatie.
Taxi’s
- Reis in een taxi niet alleen.
- Stap nooit in een onbekende taxi (taxi’s die geen bedrijfsnaam laten zien) of andere voertuigen die langs de weg stoppen, zoals de lokale bevolking soms doet. De kans is groot dat u (seksueel) misbruikt wordt.
- Gebruik een taxi-app, bijvoorbeeld UB Cab (informatie alleen in het Mongools). U moet hiervoor een lokale SIM-kaart hebben.
- Regel een taxi via uw hotel. Deze taxi’s staan geregistreerd.
- Neem een VIP-taxi die een meter gebruikt.
Autohuur
Vraag naar een betrouwbare chauffeur en een auto met goede veiligheidsriemen.
Treinverkeer
Het spoorwegennet in Mongolië bestaat uit alleen een verbinding tussen Rusland en China. De Trans-Mongolië spoorlijn is de kortste weg om van Moskou (Rusland) naar Peking (China) te reizen. In de treinen op deze spoorlijn vindt vaak diefstal plaats. Wees waakzaam en houd uw bagage goed in de gaten. Neem geen pakjes van onbekenden mee waarvan u de inhoud niet kent. Doe uw eigen treincoupé op slot als dat kan.
Grenzen
De grens met China is voor een deel (nog) gesloten. Slechts enkele grensovergangen met Rusland zijn open voor buitenlanders. Steek de grens met Rusland nooit over zonder uitdrukkelijke, formele toestemming van de autoriteiten (de State Frontier Guard Authority).
Ook het betreden van het grensgebied (vaak tot 100 km landinwaarts) is strafbaar. Deze grensovergangen zijn niet 24/7 open en er zijn wachttijden.
- Trans-Mongolië spoorlijn: treinstation Sükhbaatar (Mongolië) naar treinstation Naushki (Rusland).
- Trans-Mongolië spoorlijn: treinstation Zamyn-Üüd (Mongolië) naar treinstation Erenhote (Ereen) China.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Mongolië? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat dergelijk werk veel negatieve effecten kan hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Kleding
Houd er rekening mee dat het weer in Mongolië zeer snel kan veranderen. Ook de temperaturen zijn extreem (zeer heet of zeer koud). Neem de juiste kleding en schoenen hiervoor mee.
Het dragen van te informele kleding (korte broeken, geen mouwen) wordt al snel als onbeleefd ervaren.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Mongolië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 102
- Ambulance: 103 (telefoonnummer wordt niet altijd beantwoord)
- Brandweer: 101
Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.
Wat moet u doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Mongolië en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Peking.
Contactgegevens Nederlandse ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp:+31 6 82 38 77 96.
Geen Nederlandse ambassade in Mongolië
Er is geen Nederlandse ambassade in Mongolië. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Peking (China) via het noodnummer: +86 139 0112 4185.
In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Ulaanbaatar:
Four Seasons Garden, C4/F1
KHUD, khoroo 18,
Ulaanbaatar
17011, Mongolia
Tel. +976 99 09 28 36
E-mail: delgerbyambasuren@gmail.com
U kunt ook terecht bij de ambassade van Frankrijk in Ulaanbaatar (informatie in het Frans).
Registreren
- Registreer uw verblijf in Mongolië gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Mongolië? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.