NederlandWereldwijd

Reisadvies Moldavië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Moldavië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 29-04-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de regio Transnistrië. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Moldavië geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Moldavië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Moldavië heeft te maken met grote groepen Oekraïense vluchtelingen. Volg de berichten in de media over actuele ontwikkelingen. En volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de regio Transnistrië geldt kleurcode rood.

Transnistrië heeft zichzelf onafhankelijk verklaard. De Moldavische autoriteiten hebben geen gezag in deze regio. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de spanningen in Transnistrië toegenomen. De politieke situatie is instabiel en de veiligheidssituatie is onvoorspelbaar.

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Moldavië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Moldavië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Moldavië zijn de straffen zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Moldavië reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Fotografeer of film in Moldavië geen overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsmedewerkers, zoals de politie en het leger. Dit is verboden. U kunt gearresteerd worden en een gevangenisstraf krijgen.

Seks met minderjarigen

U mag in Moldavië geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Aardbevingen en aardverschuivingen

In Moldavië kunnen aardbevingen en aardverschuivingen voorkomen. Bent u tijdens een aardbeving of aardverschuiving in Moldavië?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
 • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGC Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

In Moldavië zijn regelmatig demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Moldavië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112

Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Moldavië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Moldavië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Moldavië

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Chisinau.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Moldavië is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg is beperkt. Basishulp is wel mogelijk. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Moldavië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Moldavië blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Moldavië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Moldavië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de Moldavische ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Moldavië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Moldavië. Lees meer over rijden in Moldavië op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels