Reisadvies Mauritius
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-09-2023
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt reizen naar Mauritius, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u op Mauritius of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. ;U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Gebruik onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocument
- Als u naar Mauritius reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Mauritius geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn na vertrek uit Mauritius.
Visum
- Als Nederlander heeft u geen visum nodig als u niet langer dan 90 dagen op Mauritius bent.
- Heeft u vragen over een visum? Neem contact op met de ambassade van Mauritius in Brussel.
Reizen met kinderen
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- U moet op verzoek een retour- of doorreisticket aan de Migratiefunctionarissen kunnen laten zien.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Mauritius gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
- U moet voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen (informatie in het Engels).
Rijbewijs
- Uw Nederlandse rijbewijs is geldig op Mauritius, ook als u een motorvoertuig wilt huren. Het kan zijn dat autoverhuurbedrijven om een internationaal rijbewijs vragen. Het is raadzaam dit mee te nemen. Reist u vanaf Mauritius naar een ander land en wilt u daar een auto huren? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt repatriëring niet en andere kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Mauritius, zoals een pinpas of creditcard én contant geld (US dollars of Euro's).
- U kunt met een bankpas en creditcard betalen in grote steden, grotere hotels, restaurants en supermarkten en op veel andere plekken. Contant geld wisselen kan bij banken en wisselkantoren.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd rekening met geen of weinig bereik in afgelegen gebieden op Mauritius.
- Gaat u backpacken of wandelen in afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Mauritius
- Het invoeren van planten en levensmiddelen is op Mauritius verboden.
- Het invoeren en bezitten van sigarettenvloeipapier is illegaal.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn risico's
U kunt reizen naar Mauritius. De veiligheidsrisico's zijn anders dan in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico’s en let op.
Piraterij langs de kust van Mauritius
Er zijn veiligheidsrisico’s in de wateren bij Mauritius. Rond de kust kunnen piraten een bedreiging zijn voor de commerciële vaart en voor particuliere zeiljachten. Dit is een toenemend probleem. Wees alert op de risico’s in dit gebied. Meer informatie kunt u vinden in het Live Piracy Report (informatie in het Engels) van het International Maritime Bureau.
Criminaliteit
In de populaire toeristensteden, zoals de hoofdstad Port Louis en de steden Grand Baie en Flic en Flac, komt regelmatig diefstal voor. Het gaat dan meestal om zakkenrollen. Heel soms komt een gewapende overval of verkrachting voor.
Berovingen en inbraken komen regelmatig voor. Dit gebeurt in woonwijken en in de omgeving van hotels en motels die dichtbij de toeristische gebieden liggen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Blijf ook overdag op uw hoede.
- Wandel ’s nachts niet op verlaten openbare stranden en plekken met weinig verlichting. Vermijd de achterafstraatjes in het zakengebied in de hoofdstad Port Louis.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Neem contact op met de Toeristenpolitie (informatie in het Engels).
Regel een hotelkamer of andere accommodatie altijd bij een eigenaar die geregistreerd staat bij de Mauritius Tourism Authority(informatie in het Engels).
Drugs
- Het bezit, gebruik en verhandelen van verdovende middelen is op Mauritius verboden.
- De straffen die de overheid van Mauritius kan geven, kunnen hoog zijn.
Natuurgeweld
Op Mauritius kunnen van november tot en met mei tropische stormen voorkomen.
Reist u tijdens deze periode ?
- Volg de berichten in de media en informeer naar de situatie.
- Kijk voor de weersomstandigheden op de websites (informatie in het Engels):
Gezondheidszorg
De kwaliteit en het niveau van de medische zorg op Mauritius is niet overal hetzelfde. Er zijn particuliere klinieken. De kosten die zij in rekening brengen kunnen hoog zijn.
- Houd er rekening mee dat bij ernstige ziekte repatriëring naar bijvoorbeeld Réunion of Zuid-Afrika nodig kan zijn.
- Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf, om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Mauritius.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koorts
Komt u uit een gebied waar gele koorts voorkomt? Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Mauritius reist.
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest. Gebruik alleen ijsblokjes van gekookt of gebotteld water in dranken.
Wegverkeer en verkeersveiligheid
- De verkeersveiligheid op openbare wegen op Mauritius is wisselend. De wegen hebben veel grote kuilen, zijn smal en er is geen vangrail. Ook ontbreekt vaak straat- en wegverlichting.
- Veel voertuigen rijden regelmatig zonder verlichting.
- Wees na zonsondergang extra alert in het verkeer.
- Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid op Madagaskar op de website van ANWB.
Bus & taxi
Het busverkeer op Mauritius is goed geregeld. U kunt ook makkelijk van een taxi gebruik maken.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Lhbtiq+
Er is weinig acceptatie voor het in het openbaar uiten van liefde door lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen). Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Fotografie
Wees voorzichtig met het maken van foto’s van mensen. Vraag altijd vooraf toestemming.
Steenvissen
Wees tijdens het zwemmen in zee alert op steenvissen. De steek van de steenvis is zeldzaam, maar kan dodelijk zijn. Zorg ervoor dat u direct medische hulp krijgt als u gestoken bent. Veel hotels hebben anti-gif serum.
Importregels
Het invoeren van planten en levensmiddelen is op Mauritius verboden. Het invoeren en bezitten van sigaretten vloeipapier is illegaal.
Identificatie
De politie kan u vragen om u te identificeren. Neem altijd een kopie van uw paspoort of rijbewijs mee en bewaar de originele documenten op een veilige plek.
Lokale hulpdiensten
Bent u op Mauritius en heeft u direct hulp nodig? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 999
- Toeristenpolitie: 213 17 40 of 210 38 94
- Ambulance:114
- Brandweer: 115
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u op Mauritius en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Geen Nederlandse ambassade op Mauritius
Er is geen Nederlandse ambassade op Mauritius. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.
Heeft u hulp nodig?
Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is Nederland Wereldwijd altijd bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Registreren
- Registreer uw verblijf op Mauritius gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.